Svetski dan knjige: U Institutu Servantes poznati otkrivaju koje su im knjige promenile život

0
163

Mirjana Karanović, Aleksandar Saša Đorđević, Bisera Veletanlić, Nataša Miljković i brojne druge poznate ličnosti, ljubitelji pisane reči, učestvovaće ove godine na javnom čitanju koje će na Svetski dan knjige biti održano u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Javno-čitanje-u-Institutu-Servantes-FOTO Institut Servantes
Foto: Institut Servantes

Knjige uz koje smo naučili da čitamo, one koje su nam promenile život ili one kojima se uvek iznova vraćamo… Javnim čitanjem odlomaka iz svojih omiljenih dela poznate ličnosti iz akademskog, kulturnog i političkog života, prijatelji i učenici Instituta, ali i svi zainteresovani ljubitelji pisane reči obeležiće Svetski dan knjige koji se 23. aprila slavi širom sveta.

Saša Đorđević podržao projekat i film o Nataši Kovačević

Naša slavna glumica Mirjana Karanović odlučila se za Borhesov rukopis, dok je jedan od najupečatljivijih vokala bivše Jugoslavije Bisera Veletanlić odabrala knjigu srpske spisateljice Silvie Monros Stojaković. Prvakinja drame Narodnog pozorišta Nada Šargin podeliće sa ostalim ljubiteljima knjige svoj omiljeni odlomak iz Čehovljevog opusa. U video poruci, koju je snimio specijalno za ovaj dan, naš proslavljeni košarkaš Aleksandar Saša Đorđević pročitaće odlomak svoje omiljene knjige i to na španskom jeziku! Koja su tačno dela u pitanju saznaće svi posetioci Instituta Servantes u ponedeljak, 23. aprila od 12 časova, kada će odabrane odlomke čitati i Vjera Mujović, Nataša Miljković, Iva Štrljić…

MIRJANA KARANOVIĆ: Mene ili obožavaju ili mrze iz dna duše

#ViajaLaPalabra a voces! 😂😂😂

A post shared by Fran Perea (@frnperea) on

Višestruko talentovani španski glumac Fran Perea, kao specijalni gost Instituta Servantes, čitaće odlomak iz hvaljenog komada “Suvenir” Pabla Dijaza Morilje. Upravo je taj komad Perea postavio na daskama koje život znače u svojoj poznatoj pozorišnoj kompaniji “FeelGood Teatro” iz Malage. Domaća publika Pereu najbolje poznaje po ulozi u popularnoj španskoj seriji “Seranovi”. Ova serija donela mu je uspehe kako na televiziji, tako i u muzici. Posle nekoliko snimljenih albuma, pozorišnih komada i filmskih saradnji sa velikanima španske kinematografije (Antonio Banderas; Aleks de la Iglesio; Paula Ortiz) ove godine vraća se muzičkoj karijeri. Snimanje novog albuma “Viaja la palabra” upravo privodi kraju. A, prvi put će ga predstaviti na koncertima u Novom Sadu (13. april, Srpsko narodno pozorište); i Beogradu (15. april, Dom omladine Beograda).

Bora Đorđević dobitnik nagrade „Ivo Andrić“


Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. Tada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ipak, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji. Tamo se ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, obeležava od 1923. Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže. A, samo u Kataloniji tokom 24 sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža! Negujući tu lepu tradiciju, Institut Servantes u Beogradu obezbedio je poklone za sve koji 23. aprila dođu na javno čitanje i podele sa ostalima odlomak iz svoje omiljene knjige.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu

Prvo javno čitanje Institut Servantes u Beogradu organizovao je 2015. Tada je više stotina zaljubljenika u knjigu javno čitalo avanture Don Kihota i Sanča Panse. Prošle godine javno čitanje otvorili su roboti Nao i Migel de Servantes, da bi potom odlomak iz jedne od najprevođenijih knjiga na svetu “Don Kihota” Beograđani mogli da čuju na desetine jezika iz svih krajeva sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde