Premijera dokumentarnog filma “Svetlosti tiha” 27. marta

0
130

Dokumentarni film “Svetlosti tiha” je priča o Starom ruskom groblju u Beogradu i emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije došli u srpsku prestonicu.

Premijera dokumentarnog filma "Svetosti tiha" 27. marta

Premijera filma “Svetlosti tiha” održaće se 27. marta u bioskopu Cineplex Ušće u 19h. Idejni tvorac i reditelj ovog projekta je Mati Anastasija Nović, nastojateljica manastira Dobrić. Ona iza sebe ima više dokumentarih projekata. Ipak, izdvaja se film “Golgota za nezaborav – Kota 937” o bitki na Mačkovom kamenu. “Svetlosti tiha” najveću podršku je dobio od Podvorja Ruske Crkve i oca Vitalija Tarasjeva, starešine Moskovskog patrijahata, koji su zajedno realizovali ovaj projekat.

“Krst u pustinji”: Snima se film prema romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović

Film govori o Starom Ruskom groblju u Beogradu, jednom od najvećih nekropolja van teritorije Rusije, Iverskoj kapeli i dolasku prvih emigranata posle Oktobarske revolucije. Snimljen je uz Blagoslov njegovog Preosveštenstva Vladike Šabačkog Lavrentija i starešine Podvorja Ruske crkve u Beogradu oca Vitalija Tarasjeva. Producent i distirbuter filma je Delius film.

Po rečima mati Anastasije, motiv za snimanje ovog filma je priča o jednom narodu koji na teritoriji druge države ima svoje groblje. A, što znači da je taj narod ostavio veliki pečat i utkao se u sve aspekte života naroda na čijem je tlu. Jeste Srbija dala utočište ruskim izbeglicama, ali su oni svoje ogromno znanje, kulturu i bogatstvo poklonili srpskom narodu, ponajviše Beogradu. Neke od najznačajnijih građevina, poput kompleksa na Oplencu, zgrade Vlade, Zejtlnik… projektovao je čuveni ruski arhitekta Nikolaj Krasnov i ostavio Beogradu i Srbiji. Na starom ruskom groblju počivaju velika imena ruske kulture i nauke, čak i sam Mitropolit Antonije Hrapovicki.

Kako je sačuvano Miroslavljevo jevanđelje

Koncepcija filma je u ličnim svedočanstvima, te u zapisima na samom groblju, Iverskoj kapeli i spomen kosturnici ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Novom groblju u Beogradu. Trajanje filma je 80 minuta. Snimatelj i montažer je Miroslav Tepić; mastering Zoran Jovković; a producent je Ivana Kostić.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde