Otvoreni Dani Zorana Radmilovića, Svetlani Bojković pripao “Zoranov brk”

0
188

Tradicionalni festival Dani Zorana Radmilovića otvorio je u Zaječaru beogradski Atelje 212, matično pozorište čuvenog glumca. Ansambl je izveo predstavu “Moja ti”, nastalu po tekstu Olge Dimitrijević “Kako je dobro videti te opeto”. Manifestacija će trajati od 28. oktobra do 4. novembra, a gostovaće pozorišta iz šest zemalja.

26. Dani Zorana Radmilovića Zaječar, Zoranov Brk Svetlana Bojković
“Zoranov brk” pripao je Svetlani Ceci Bojković, Foto: www.zoranradmilovic.org.rs

Na otvaranju 26. Festivala Dani Zorana Radmilovića, o Zoranu Radmiloviću besedila je glumica Tanja Bošković.
– Pripremajući se četiri nedelje za to što ću da kažem, pregledala sam snimke, pregledala sam podatke, i zaključila sam da sve može da se vidi, ali ne vidi se ono najvažnije – ne vidi se Zoranova dobrota! Ne vidi se njegov stid pred umetnošću. Razlog zašto sam došla da kažem nešto jeste ovaj papir, novinski isečak koji čuvam dugo, i čuvaću ga do kraja svog života. To je “Pismo jačem”. Pročitavši to shvatila sam da nam je ostavio amanet da se borimo za dostojanstvo ovog posla – rekla je Tanja.

Predstava Ateljea 212 „Moja ti“ otvara 26. Dane Zorana Radmilovića

Tanja Boškovic besedi na otvaranju, 26. Dani Zorana Radmilovića, Zaječar
Tanja Boškovic besedi na otvaranju, Foto: www.zoranradmilovic.org.rs

Sala zaječarskog pozorišta bila je, nije bilo mesta ni za stajanje. Jedinom profesionalnom pozorištu u Timočkoj krajini smeše se bolji dani, najavio je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, koji je predsednik Organizacionog odbora festivala.
– Pred nama, pred ovim pozorištem, pred našim gradom su ozbiljne, zaista ozbiljne, nepopularne reforme u oblasti kulture. Ali sam ja siguran da će one biti brze, da ćemo sve to uraditi zaista efikasno. I da će već za nekoliko meseci, i ova zgrada, i ovo naše pozorište, izgledati mnogo bolje i mnogo organizovanije – kazao je Ničić.

Nove poštanske markice sa likovima glumačkih velikana

26. Dani Zorana Radmilovića, Zaječar, polaganje venaca na spomenik Zoranu Radmilovicu
Polaganje venaca na spomenik Zoranu Radmiloviću, Foto: www.zoranradmilovic.org.rs

Za očekivati je i kvalitetnu i bogatiju produkciju, budući da je večeras potpisan protokol o saradnji dva pozorišta: Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.
– Zaječar i Banjaluka su dva krila jednog ozbiljnog pozorišnog stanja na srpskom jeziku: jedno najistočnije, a drugo najzapadnije. Mislim da je to dobar spoj, da između te dve, leve i desne, strane, između zapada i istoka postoji dovoljno prostora da gradimo jednu ozbiljnu pozorišnu priču – rekao je upravnik banjalučkog pozorišta, Nenad Novaković.

Otkrivena statua Draganu Nikoliću u Vrnjačkoj Banji

26. Dani Zorana Radmilovića Zaječar, potpsivanje protokola o saradnji
Potpsivanje protokola o saradnji, Foto: www.zoranradmilovic.org.rs

Oživljavanje i obogaćivanje kulturnih odnosa između Bugarske i Srbije najavio je Rumen Dimitrov, zamenik ministra kulture Republike Bugarske. On je nagalasio da njegova poseta ima za cilj oživljavanje i obogaćivanja postojećih kulturnih odnosa dveju zemalja. 26. “Zoranove dane” zvanično je otvoprio ministar prosvete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević.

26. dani zorana radmilovića zaječar– Neprocjenjiv je značaj saradnje između Republike Srpske i Srbije na izgradnji kulturnog mosta sa ciljem očuvanja identiteta srpskog naroda. Čuvajući bogato kulturno istorijsko nasleđe uz istovremeno negovanje savremenog stvaralaštva, otvaramo vrata kvalitetnijem društvu i dajemo veći doprinos kulturnom razvoju našeg naroda. Gradeći kulturne mostove sa zemljama u regionu, otvarmo mogućnosti da naše kulturno bogatstvo bude prepoznato na kulturnoj mapi Evrope – istakao je Malešević.

Biografija Gage Nikolića među najčitanijim izdanjima

Žiri kojim je predsedavao Ivan Bekjarev odlučio je da “Zoranov brk”, nagrada za glumca večeri pripadne Svetlani Ceci Bojković.
– Jako mi je drago što sam dobila nagradu, jer mi je drago sve ono što ima veze sa Zoranom. Ovaj komad smo radili timski i osećam da ova nagrada pripada celom ansamblu – rekla je nakon predstave na konferenciji za novinare Bojkovićeva.

Neposredno pre otvaranja festivala glumci zaječarskog pozorišta položili su venac na spomenik Zoranu Radmiloviću.

Dramaturg Dimitrije Kokanov dobitnik Mihizove nagrade

Svetlana Bojković u društvu Dimitrija Kokanova, dramaturga predstave “Moja ti”, na konferenciji za novinare, Foto: www.radiomagnum

U nedelju, 29. oktobra, u pratećem programu festivala je “Meridijan”, predstava “Theatre de la Massue” iz Nice. A, u glavnom programu su “Mrtve duše” Narodnog pozorišta u Nišu. Tokom osam festivalskih dana smenjivaće se komadi iz Hrvatske, BiH, Francuske, Bugarske i sva najveća beogradska pozorišta. Glumci će se iz večeri u veče nadmetati za priznanje za najboljeg glumca.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde