Svemirsko putovanje sa Beogradskom filharmonijom na Ušću

0
94

Na prostoru između Ušća i Palate “Srbija” Beogradska filharmonija je u nedelju, 24. juna, poklonila publici još jedan koncert na otvorenom izvođenjem audio-vizuelnog spektakla “HD Odiseja”.

svemirsko putovanje bg filharmonije spej šatl
Polećemo! Spejs šatl na video ekranu, a orkestar izvodi remek-dela klasične muzike, Foto: D. Dušanić

Bilo je to muzički piknik pod zvezdama, ali i svemirsko putovanje. Kako je na početku koncerta rekao dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc obraćajući se publici:”Filharmonija će biti vaš spejs-šatl, koji će vas povesti u svemir!”

HD Odiseja: Muzički piknik pod zvezdama Beogradske filharmonije 24. juna
remek-dela klasične muzike
Početak hepeninga na Ušću, Foto: D. Dušanić

Dok je orkestar od 105 muzičara svirao remek-dela klasične muzike, publika je na velikim ekranima mogla da prati veličanstvene snimke Zemlje i kosmosa koje je napravila američka svemirska agencija NASA. Inače, Hjustonski simfonijski orkestar prvi je izveo ovaj projekat iz tri dela, budući da je u njihovom gradu sedište NASA. “Planeta” je premijerno predstavljena publici 2009, “Zemlja” 2013, a “Kosmos” 2016. godine. Beogradska filharmonija je prva u Evropi koja je izvela “Kosmos”, a na programu je bila i “Zemlja” (nju je premijerno izvela Londonska filharmonija u Liverpulu). Naš orkestar, međutim, prvi je izveo dva segmenta iz triptiha “HD Odiseja” na istom koncertu.

Filmstreet 2018: Svečano otvaranje 23. juna
remek-dela klasične muzike
Na velikim ekranima smenjivali su se veličanstveni snimci Zemlje i kosmosa, koje je napravila američka svemirska agencija NASA, Foto: D. Dušanić

Publika je uz segment “Zemlja” uživala u izvođenju kompozicije Džona Adamsa “Kratka vožnja u brzoj mašini” i Štrausovu epsku poemu “Tako je govorio Zaratustra”. Potom su okupljeni na Ušću, a prema nekim procenama bilo ih je oko 20.000, krenuli – u kosmos! Uz prizore iz svemira slušali su Dvoržakovu “Simfoniju iz novog sveta”.
Producent vizuelnog dela koncerta je Amerikanac Dankan Kop. On je specijalno montirao snimke Zemlje, odnosno kosmosa, i prilagodio ih muzičkoj podlozi.

„Bitije ljudsko“: U novoj koncertnoj sezoni Beogradske filharmonije i koncerti za bebe
svemirsko putovanje bg filharmonije publika
U publici su bili posetioci svih generacija, Foto: D. Dušanić

Muzičko putovanje je trajalo oko 100 minuta. Brojni posetioci bili su svih generacija. A, većina je ponela sa sobom ćebiće, prostirke, stolice na rasklapanje, dušeke… pojedinci čak i šator… naravno, bile su tu i grickalice, voće, kolači, sokovi… mada je okrepljenje moglo da se kupi na brojnim štandovima u ograđenom prostoru kod Ušća. I bio je to pravi piknik za mnoge!
Na kraju su svi u publici ustali i ovacijama pozdravili dirigenta i filharmoničare. Usledio je bis, a onda se Felc još jednom zahvalio svima i zakazao naredno druženje na istom mestu – za godinu dana.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde