Svečano zatvoren 11. Beldocs

0
131

Uručene su nagrade najboljima na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma.

Svecano-zatvoren-11.-Beldocs-Mladen-Kovacevic
Mladen Kovačević, Foto: Beldocs

Dodelom nagrada i premijernim prikazivanjem filma “Okupirani bioskop” rediteljke Senke Domanović, 14. maja u Kombank dvorani, svečano je zatvoren 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Žiri Srpskog takmičarskog programa u sastavu Stefan Malešević (reditelj); Agnes Wildenstein (urednik DocLisboa); i Nenad Puhovski (osnivač ZagrebDox-a); doneo je odluku o najboljem filmu, najboljoj kameri i najboljoj montaži. Nagrade je obezbedio Filmski centar Srbije.

11. Beldocs: 98 filmova u 14 programa u 10 bioskopskih sala
Svecano-zatvoren-11.-Beldocs-07
Veliko interesovanje publike bilo je tokom održavanja Beldocsa, Foto: Beldocs

Za najbolji film u okviru Srpskog takmičarskog programa proglašen je film “4 godine u 10 minuta” Mladena Kovačevića.
– Za lepotu i jednostavnost kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje. Za dirljivu i poetičnu priču koju nam prikazuje, od proslave ljudske istrajnosti do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja. Nagrada za najbolji film dodeljuje se Mladenu Kovačeviću za film “4 godine u 10 minuta” – navodi se u obrazloženju žirija.

Ejbel Ferara otvorio 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs
Svecano-zatvoren-11.-Beldocs-08
Foto: Beldocs

Za najbolju kameru u okviru Srpskog takmičarskog programa nagradu je dobio Kosta Glušica za film “Poslednja avantura Kaktus Bate” reditelja Đorđa Markovića. U obrazloženju je navedeno da se nagrada dodeljuje za preciznu istragu intrigantne priče i živopisan pristup animaciji. Za najbolju montažu nagrađeni su Thomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić za film “Kada dođu svinje” rediteljke Biljane Tutorov. Uz obrazloženje žirija:”Za nežni portret žene koja se na snažan i veseo način nosi istorijom svoje zemlje i koju prenosi na svoje unuke na šaljiv način.”

Američki reditelj Ejbel Ferara održao koncert u Beogradu
svečano zatvoren 11. Beldocs Mladen Vusurovic
Mladen Vušurović, direktor festivala, Foto: Beldocs

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa bio je u sastavu: Jasmin Bašić (programer, kustoskinja Visions du Réel/FIFDH/Solothurn Film Festival); Nikolas Feodorov (producentkinja, selektor festivala FIDMarselle); i Čarna Manojlović (Akademija umetnosti Beograd). One su nagradu za najbolji film dodelile filmu “Meteori” reditelja Gürcana Kelteka.
– Za poetično crno-belo vizuelno putovanje o ratnom stanju unutar grada, unutar uma i prirode. Mudro i istrajno uokvirujući drevne simbole, kombinujući ih sa političkim izjavama, autor oblikuje ritmički koherentne, precizne i otvorene prostore, preplićući mikro i makro kosmos. “Meteori” uspevaju da stvore pažljiv i relevantan pristup nekim od najsurovovijih osnova sveta u kojem živimo – navodi se u obrazloženju žirija.

Ejbelu Ferari dodeljen “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke za zasluge u svetskoj kinematografiji
Ruth Beckermann 2
Ruth Beckermann masterclass, Foto: Beldocs

Film “Boli Bana”, reditelja Simona Gillarda, dobio je posebno priznanje žirija. Žiri ga je obrazložio:
– Za jednostavnost i poštovanje autorovog pristupa prema životu koji opisuje. Impresivni vizuelni aspekti filma omogućavaju gledaocu da razmišlja o vezama i razlikama između “njihovih” i “naših” vrednosti, vremena i razumevanja sveta.

Ulrich Seidl
Ulrich Seidl, Foto: Beldocs

Žiri u sastavu trojice beogradskih srednjoškolaca: Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković doneo je odluku o najboljem dokumentarnom filmu u okviru selekcije Beldocs Teen. To priznanje dodeljeno je filmu “Ouaga Girls” u režiji Theresa Traoré Dahlberg.

Festival evropskog filma Palić: Dušan Kovačević na čelu festivalskog Saveta

– “Ouaga Girls” izvanredno uspeva u svom cilju da prikazivanjem svakodnevnice približi gledaocima celokupnu socijalnu i političku situaciju u Burkini Faso. Kroz njihove lične poteškoće film slika autentični portret društva u jednoj od najsiromašnijih država u svetu. Pažljivo odabrani kadrovi, muzika kao i skladne boje stvaraju upečatljivu atmosferu. A, izuzetan tok filma ostvaren je veštim odabirom scena. Prikazivanjem njihovog napora da bez obzira na nepogodan položaj i neuobičajeno zanimanje ne gube nadu, film šalje bezvremenu poruku zajedništva – rekao je žiri.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“
Svecano-zatvoren-11.-Beldocs-Mladen-Vusurovic-i-Senka-Domanovic
Specijalno priznanje za Senku Domanović, rediteljku filma “Okupirani bioskop”, Beldocs

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs dodelio je posebnu nagradu direktora festivala Mladena Vušurovića filmu “Okupirani bioskop”. Rediteljki filma Senki Domanović je dodeljeno za vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije.

Dokumentarac o kojem se priča: „Isti“ Dejana Petrovića, film o ljudima „iza rešetaka“

Tokom osam festivalskih dana, na Beldocsu je prikazano 98 filmova, podeljenih u 14 programskih celina u 11 bioskopskih dvorana. Među skoro 130 gostiju Beldocsa, Beogradom su prošetali Ejbel Ferara, kultni američki reditelj; Rut Bekerman, ovogodišnja pobednica Berlinala; Ulrih Zajdl, jedan od najznačanijih reditelja današnjice; i mnogi drugi. Publika je imala priliku da prisustvuje njihovim masterčasovima, razgovora sa autorima, i pogleda premijerno filmove koje su selektori Marko Grba i Igor Stanojević izabrali.

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada
Svecano-zatvoren-11.-Beldocs-05
Foto: Beldocs

Ovogodišnji Beldocs festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije; Filmski centar Srbije; Sekretarijat za kulturu grada Beograda; ambasade Švajcarske, Holandije, Brazila, Izraela, Portugala; Austrijski kulturni forum; Gete Institut Beograd; Italijanski institut za kulturu; MEDIA desk Srbija; i Al Jazeera Balkans.

Snima se dokumentarac o Draganu Stojkoviću Piksiju

Beldocs festival trajao je od 7. do 14. maja u sledećim dvoranama: Sava centar; Dom omladine Beograda; Dvorana kulturnog centra Beograda; Kombank dvorana; Jugoslovenska kinoteka; Muzej jugoslovenske kinoteke; Muzej savremene umetnosti Beograda; bioskop “Fontana”; Centar za kulturu “Vlada Divljan”; Cineplexx Ušće; i Art bioskop “Kolarac”.

Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na predstojećem Beldocs festivalu, kao i podršku u iznosu od 2.000 evra za podršku pobedniku konkursa Beldocs in Progress, za domaći film u fazi razvoja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde