Svečano otvorena multimedijalna izložba “Pavić od Š do A”

0
92

Autori izložbe su Isidora Injac, Sara Ivković Marković i Marjan Marinković.

Svečano otvorena multimedijalna izložba "Pavić od Š do A"

U utorak, 15. oktobra, u Galeriji Atrijum svečano je otvorena dvojezična multimedijalna izložba “Pavić od Š do A”. Izložbu je Biblioteka grada Beograda priredila povodom trostrukog jubileja Milorada Pavića: 90 godina od rođenja, 10 godina od odlaska i 35 godina od objavljivanja “Hazarskog rečnika”.

64. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom “Pismo = Glava”
Svečano otvorena multimedijalna izložba "Pavić od Š do A"

Mnogobrojnoj publici obratila se Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i književnica Jasmina Mihajlović, slikar Ivan Pavić i Isidora Injac ispred grupe autora.
Multimedijalni koncept izložbe je posetiocima pružio mogućnost da prelistavaju skenirani rukopis “Hazarskog rečnika”; slušaju omiljenu muziku Milorada Pavića; i da na pločniku ispred zgrade Biblioteke grada Beograda posmatraju lasersko emitovanje naslova “Hazarskog rečnika” na raznim svetskim jezicima.

Narodno pozorište: Premijerno izveden balet “Hazarski rečnik – Lovci na snove”
Svečano otvorena multimedijalna izložba "Pavić od Š do A"

Važan deo izložbe čini i petnaestominutni film koji sadrži odlomke iz intervjua koji je sa Pavićem vodio Anastas Hristomides (2008); insert iz filma “Intimno o književnosti” (Srpski PEN centar, 2011); i intervjui sa Jasminom Mihajlović i Ivanom Pavićem, koji su specijalno za ovu izložbu rađeni u produkciji Biblioteke grada Beograda. Video sadržaj je izradio Petroglif studio.

“Beogradski trio” – knjiga Gorana Markovića
Svečano otvorena multimedijalna izložba "Pavić od Š do A"

Autori izložbe Isidora Injac, Sara Ivković Marković i Marjan Marinković su sledili nekonvencionalnu strukturu Pavićeve proze, njenu nelinearnost i otvorenost. Tako su koncipirali izložbu koja se sastoji od 30 slova neuazbučeno poređanih po zidovima Galerije Atrijum. Kao što Hazarski rečnik svaki čitalac može iznova sastavljati prema sopstvenom nahođenju, tako i svaki posetilac može pristupiti ovoj izložbi na način koji sam odabere.

Nagrada “Stevan Pešić” za “Poslednji argonaut” Aleksandra Gatalice

Ovako koncipirana, izložba je postala svojevrsni rečnik o Paviću, sastavljen od pojmova-odrednica i slika koje ga predstavljaju i objašnjavaju, služeći se fragmentima piščevih sopstvenih tekstova i tekstova njegovih najboljih tumača.
Dizajn izložbe i kataloga je delo Snežane Rajković. Prevod izložbe na engleski jezik uradio je Vukan Marković. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.

E. A. / Foto: Biblioteka grada Beograda

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde