Održiva arhitektura – energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongres

0
165

Beograd je drugu godinu zaredom okupio najveće svetske stručnjake u domenu održive i energetski efikasne arhitekture. Oni će se domaćoj arhitektonskoj javnosti predstaviti 6. i 7. oktobra na Drugom međunarodnom kongresu Održiva arhitektura – energetska efikasnost u Jugoslovenskoj kinoteci.

Održiva arhitektura - energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongresKongres je svečano otvoren u petak uveče, 5. oktobra. Na otvaranju promovisan je 29. broj magazina za eko arhitekturu i kulturu “Eko kuća”. A, koji je kao specijalno izdanje posvećen upravo ovom kongresu. Kongres je otvorio arhitekta i osnivač kongresa mr Vladimir Lovrić.
– Odluka da promenimo stvarnost i svet oko sebe uvek nas dovede do ishodišne misli Mahatme Gandija da samo menjajući sebe možemo promeniti svet – rekao je Lovrić.

Drugi međunarodni kongres Održiva arhitektura – energetska efikasnost

Održiva arhitektura - energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongresNa dvodnevnoj arhitektonskoj manifestaciji, najrazličitija iskustva i znanja preneće 10 poznatih arhitekata i dizajnera koji dolaze iz 10 zemalja sveta. Oni će kroz predavanja, radionice i izložbu preneti svoja iskustva i znanja kroz prikaz recentih projekata, arhitektima stručnjacima iz tangencijalnih oblasti, dizajnerima, kao i studentima i doktorantima. Kongres će, kroz sve segmente, obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

Geometrija i fotografija

Održiva arhitektura - energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongresKroz recentne projekte i studije predavača će auditorijumu predstaviti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima uopšte, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. To će biti i prilika da se, prvi put u Srbiji, razmene iskustava sa sa najznačajnijim svetskim i domaćim predavačima i stvaraocima.

Njujorški bend „Teachers“ snimio spot na Kadinjači

Održiva arhitektura - energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongresPredavači na Kongresu su Benjamin Krick (Nemačka); Alexandros Vaitsos (Grčka); Karen McEvoy (Irska); Sinus Lynge (Danska); Robert Konieczny (Poljska); Adital Ela (Izrael); Marco Casagrande (Finska); Milan Tomac (Slovenija); Davor Mateković (Hrvatska); Jovan Mitrović (Srbija).
Osim predavanja, paralelno se održavaju dve jednodnevne radionice. One su namenjenje, pre svega, mladim arhitektima, dizajnerima i studentima, koji žele da steknu praktične veštine i uče od najvećih svetskih stručnjaka. Radionice vode Marco Casagrande i Karen McEvoy. Za sve učesnike je obezbeđen simultani prevod sa engleskog na srpski jezik i obrnuto. Broj mesta je ograničen.

Rimske fontane

Održiva arhitektura - energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongresKongres organizuju Udruženje EKOKULT+; Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA; i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu; u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore; Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu; Fakultetom za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend; i Građevinsko arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Nišu.

Održiva arhitektura - energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongresKongres su podržale Ambasada Danske u Srbiji; Ambasada Republike Poljske u Srbiji; Ambasada Izraela u Srbiji; i Francuski institut.

Održiva arhitektura - energetska efikasnost: Svečano otvoren drugi međunarodni kongres

PR, Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde