Beogradska filharmonija: Svečano otvaranje nove sezone 20. septembra

0
11

Nova sezona Beogradske filharmonije nosi nazivom “Zaprati Betovena”.

Beogradska filharmonija: Svečano otvaranje nove sezone  20. septembra
Svečano otvaranje nove sezone biće koncertom iz ciklusa “Brat Betoven”, Foto: Promo

A, svečano otvaranje biće zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, u petak 20. septembra na Kolarcu (20h). Sa orkestrom nastupa jedan od najtraženijih pijanista sveta, Žan-Eflam Bavuze. Na programu su dela V. Mokranjca, L. van Betovena i G. Malera.

Prvi koncert je iz ciklusa “Brat Betoven”, koji se bavi uticajem čuvenog kompozitora na srpske autore i njihovom relacijom sa ovim velikim uzorom.
– Želimo da ovom istinskom umetniku, Ludvigu van Betovenu, iskažemo divlјenje. Cela sezona našeg divnog orkestra biće pod ovim uticajem. Kod nas ćete moći da čujete koliko je pojedinim muzičkim stvaraocima bilo teško da se, nakon majstorove smrti, oslobode tereta njegovog velikog umeća, i koje je to ponekad radikalne kompozitorske novine zahtevalo. Ne treba zanemariti ni Betovenov uticaj na srpsku kulturu i muziku, što ćemo upravo čuti na otvaranju naše koncertne sezone – rekao je Felc.

PRiZnanje 2019 za Beogradsku filharmoniju
Beogradska filharmonija: Svečano otvaranje nove sezone  20. septembra
Grabrijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije, Foto: Beogardska filharmonija

Koncert otvara “Lirska poema” Vasilija Mokranjca, jednog od najvećih srpskih simfoničara. Na njega je u velikoj meri uticalo Betovenovo stvaralaštvo. Potom će nagrađivani francuski pijanista Žan-Eflam Bavuze, koji uživa u plodnoj međunarodnoj karijeri snimanja i koncertnog izvođenja, svirati Betovenov “Klavirski koncert br. 1”. Prvi nastup u filharmonijskoj sezoni zaokružuje još jedan Betovenov veliki poštovalac, Gustav Maler, i njegov simfonijski prvenac – simfonija “Titan”.

I u sezoni 2019/2020 Beogradska filharmonija nastavlja sa trendom ulaznica za stajanje. One se prodaju jedan sat uoči koncerta, odnosno od 19h na blagajni Kolarca.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde