Svečanim defileom i vatrometom u Sopotu otvoren 47. Sofest

0
134

Filmski festival 47. Sofest održava se od 3. do 7 jula u Sopotu.

Svečanim defileom i vatrometom u Sopotu otvoren 47. Sofest
Vatromet na svečanosti otvaranja

Spektakularnim vatrometom pod Kosmajem, kao i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu Sopot pozdravilo hiljade okupljenih ljudi, otvoren je 47. Filmski festival Sofest.

– Ovde su rođene mnoge značajne filmske karijere i učinjene prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije. Ove godine pružili smo priliku da se na Sofestu takmiče i filmovi drugih država, u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti. Prve ocene kažu da stojimo dobro, najmanje ravopravno – rekao je Živorad Milosavljević, predsednik Festivalskog odbora i opštine Sopot.

Sofest 2017: Nagrade za „Jesen samuraja“, Goricu Popović, Igora Đorđevića
Svečanim defileom i vatrometom u Sopotu otvoren 47. Sofest
Na otvaranju 47. Filmskog festivala Sofest

Značajna odrednica ovogodišnjeg festivala, data u sloganu “Sve naše varljive godine”, je obeležavanje pet decenija od velikih demonstracija 1968. To je tema i izložbe plakata “1968/2018”, koja je postavljena u Galeriji CZK “Sopot”.

– Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same su se nametnule kao ideja. Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem Kozaračkog kola bogom je dano za film. Više reči o refleksiji 68. u filmu biće na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za 6. jul – kazao je član Odbora Sofesta Aleksandar Avramović na otvaranju izožbe.

46. Sofest: Oliveri Katarini specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti
vojkan borisavljević nagrada za životno delo
Vojkan Borisavljević primio je nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu

Srčanim koncertom Umetničkog ansambla MO “Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje “Višnja na Tašmajdanu”. Zauzvart Sofest mu je darovao nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu. Laureatu je Statuetu slobode uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković. On je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru.

igor pervić vojkan borisavljević
Koncert Umetničkog ansambla MO “Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića i glumac Igor Pervić

– Hvala vam na nagradi. Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da ćete trajati kao i ja i više. Srećan sam što sam nagrađen za film koji sam radio kada sam imao samo 21 godinu. Izgledamo mnogo bolje posle 50 godina nego tada. Muzika u filmu mora da bude u drugom planu – rekao je Borisavljević.

Glumica Hristina Popović osvojila medalju na državnom prvenstvu u Olimpijskom triatlonu
izložba sofest
Izložba “1968/2018” u Galeriji CZK “Sopot”

Otvaranju festivala je prisustvovala i Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu. Povodom otvaranja sekretarka je izjavila:
– Sofest je jedna od najznačajnijih festivala i nastavićemo da ih podržavamo najviše što možemo. Naravno, bez verne publike ne bi ništa bilo. Hvala što dolazite u ovolikom broju.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja
vlasta velisavljević petković
Glumac Vlasta Velisavljević i dramski pisac i reditelj Bratislav Petković na otvaranju Sofesta

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumaca Igora Pervića. On je otpevao numeru “Flojd” iz čuvenog filma “Nacionalna klasa”. Aplauze publike pobrao je i razigrani KUD “Kosmaj” iz Sopota. Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma “Filmskih novosti” iz 1968. Festival je otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića “Nigde”. Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu. Prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića.

hristina popović bojan vuletić sofest
Glumica Hristina Popović i reditelj Bojan Vuletić, članovi ovogodišnjeg žirija
SOFEST PLUS
Nagrađena ostvarenja 47. Sofesta biće besplatno prikazana u Domu omladine 9. jula. O laureatima će odlučivati glumci Hristina Popović i Igor Đorđević, kao i reditelj Bojan Vuletić. Biće dodeljena priznanja za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, kao Gran pri i nagrada publike.

E. V. / Foto: Sofest

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde