Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se “Makavejev”

0
136

Jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske, evropske i svetske kinematografije, reditelj i scenarista Dušan Makavejev preminuo je 25. januara u Beogradu u 87. godini.

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se "Makavejev"
Dušan Makavejev, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka dodelila je Makavejevu svoje najviše priznanje – Zlatni pečat 2012. godine. Ovih dana, na predlog direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića, Upravni odbor te ustanove kulture, čiji je predsednik producentkinja Jelena Mitrović, odlučio je da svečana sala novog zdanja Kinoteke ponese ime “Makavejev”.

Odlazak jednog od najvećih srpskih reditelja: Umro Dušan Makavejev

U obrazloženju odluke ističe se da je Makavejev tokom svog stvaralaštva, pored ostalog, na najbolji način afirmisao korišćenje arhivske filmske građe i na taj način promovisao pionirske napore filmskih stvaralaca u našoj sredini.

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se "Makavejev"

Dušanu Makavejevu dodeljena je i nagrada FEST-a za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Beogradski pobednik, koja je trebalo da mu bude uručena na predstojećem, 47. izdanju festivala. Makavejev je ostavio neizbrisiv trag na FEST, uz koji je bio od samog početka. Sedamdesetih godina pokrenuo je specijalni noćni program Konfrontacije. Od 1987. do 1989. bio je koselektor našeg najpopularnijeg flimskog festivala, sa Gordanom Mihićem i Borom Draškovićem. Početkom dvehiljatitih godina i predsednik Odbora FEST-a. Godine 2012. je na 40. FEST-u predstavio knjigu “Teror i radost”, australijske autorke Lorejn Mortimer, posvećenu njegovim filmovima.

47. FEST: U selekciji Srpski film “Delirijum tremens”, “Šavovi”, “Slučaj Makavejev”…
Iz filma "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", Foto: Jugoslovenska kinoteka
Iz filma “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Na 47. FEST-u će premijerno biti prikazan dokumentarni film “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića. Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film “W.R. Misterije Organizma” (1971) bude zabranjen. Okosnica filma su četiri audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen, i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. godine.

U Muzeju Kinoteke će u ponedeljak, 28. januara biti prikazani “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” (18h); i “W.R. Misterije organizma“ (20.30h). Kinoteka će u februaru prirediti veliku retrospektivu Dušana Makavejeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde