Superzvezda na violončelu Luka Šulić 6. februara u Sava centru

0
74

Luka Šulić je jedan od najvoljenijih i najpoštovanijih muzičara na međunarodnoj sceni zbog svoje virtuoznosti i strasti koje prenosi na svakom nastupu.

Superzvezda na violončelu Luka Šulić 6. februara u Sava centru

Beogradska publika imaće priliku da čuje i vidi virtuoza na violončelu 6. februara u Sava centru kada će svirati Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”. Ulaznice će biti dostupne od utorka, 24. septembra na sajtu www.tickets.rs kao i na blagajni Sava centra.

Nakon sedam godina turneja širom sveta kao deo priznatog dua “2Cellos”, Luka Šulić se vraća svojim klasičnim korenima. I to, sa prvim albumom za “Sony Classical” i sa novim projektom koji će izvoditi širom sveta. Izvrsni violončelista za svoj prvi samostalni projekt uzeo je jedno od najatraktivnijih dela u klasičnoj muzici. Time će postati prvi muzičar u istoriji koji će izvesti celokupna Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” u aranžmanu za solo violončelo. Moskva, Milano, Beč, Berlin, Prag, Bratislava… samo su neki od gradova u kojima će održati koncerte u okviru ove turneje. Započeće je u Ljubljani 19. oktobar, a Minhen je, za sada, poslednji na tom spisku, gde će nastupiti 3. maja.

“2Cellos” priredili spektakl na Kalemegdanu
Superzvezda na violončelu Luka Šulić 6. februara u Sava centru

Samostalni album biće dostupan širom sveta u petak, 25. oktobra, sa Lukinom dramatičnom interpretacijom Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”. To je prvi celovit snimak iz popularnog ciklusa baroknih koncerata uređenih za čelo solistu.
– Voleo sam Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” od kad sam bio dete. Uvek sam želeo da sviram ovo delo na violončelu i volim da preuzmem nove izazove. “Četiri godišnja doba” je vrlo zahtevno delo za violinu, a kamoli za violončelo, tako da je za mene to bio dug i težak proces. Dve godine sam pripremao aranžman, malo po malo, deo po deo. Na kraju, nadam se da će slušaoci osetiti isto uzbuđenje kao i ja tokom snimanja ovog albuma, tokom kojeg smo i prvi put doveli Vivaldijevo ikoničko delo do violončela – kaže Šulić.

Luka Šulić iz “2Cellos” postao tata, naslednik se zove Val

Rođen 25. avgusta 1987. u Mariboru u Sloveniji, u muzičkoj porodici, Luka je muzičko obrazovanje započeo u petoj godini. I to, zajedno sa ocem, čelistom, koji mu je bio prvi učitelj. Upisao je Zagrebačku muzičku akademiju kako bi usavršio svoju tehniku. Zatim je studije nastavio najpre u Beču, a kasnije na prestižnoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Svuda cenjen zbog svoje tehnike i virtuoznosti, Luka je ubrzo postao jedan od najpopularnijih mladih klasičnih muzičara koji je kao solista, za kamernu muziku i u savremenim kompozicijama svirao koncerte u najznačajnijim klasičnim dvoranama širom sveta, uz pratnju poznatih orkestara (Varšavska filharmonija; Deutsche Radio Philarmonie; Austrijski kamerni orkestar; Ruski simfonijski orkestar…). Godine 2009. osvojio je posebnu nagradu za violončelo na Međunarodnom takmičenju Lutoslawski u Varšavi; 2011. nastupio je u dvorani Wigmore u Londonu, osvojivši nagradu Royal Academy of Music; iste godine zajedno sa prijateljem i kolegom Stjepanom Hauserom osnovao je “2Cellos” koji je brzo postao novi planetarni fenomen crossovera, zahvaljujući senzacionalnim reinterpretacijama i rearanžiranju poznatih rock i pop pesama.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde