BDP: “Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovića otvara sezonu 1. oktobra

0
135
BDP: "Sumrak bogova" u režiji Jagoša Markovića otvara sezonu 1. oktobra
Isidora Simijonović u predstavi “Sumrak bogova”, Foto: BDP

Jagoš Marković nakon 13 godina ponovo režira u Beogradskom dramskom pozorištu.

“Sumrak bogova”, nastao po motivima čuvenog filma Lukina Viskontija o usponu i propasti Esenbekovih, bogate porodice industrijalaca, napisao je hrvatski pisac Ivor Martinić. Na sceni BDP-a predstavu režira Jagoš Marković, koji potpisuje adaptaciju teksta, scenografiju i izbor muzike. Uloge tumače Milan Lane Gutović; Branka Šelić; Isidora Simijonović; Vladan Milić; Pavle Pekić; Jovo Maksić; Milan Čučilović; Milica Zarić i Vanja Nenadić. Premijera je 1. oktobra, kada će biti otvorena nova sezona teatra na Krstu. Reprize su 2, 3, 15, 16. i 17. oktobra.

BDP: Premijerom komedije “Idealan muž” proslavljen 71. rođendan teatra

Nacizam u Nemačkoj postepeno cveta, stara aristokratija bespovratno propada, a vodeća mesta u državi, polako ali sigurno, preuzima Hitlerova Nacional-socijalistička partija. Od momenta kada je izgorela zgrada Reichstaga pa sve do ozloglašene “noći dugih noževa”, komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva. Ali, pre svega, kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanju u novim istorijskim okolnostima. Reč je o komadu koji osim kritike beskrupoloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, pre svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom sveta.

Na porodičnom slavlju ugledne, imućne familije nakon smrti slavljenika zahuktava se borba za nasledstvo. U duhu novih društvenih tendencija svi naslednici najveće železare u zemlji postaju zarobljenici još snažnijeg, političkog žrvnja koji se upliće u živote svakog pojedinačnog člana porodice. Porodični konflikti otkrivaju i patološke želje, egoistične interese…

“Ko se boji Virdžinije Vulf” – Šerbedžija ponovo u ulozi Džordža

Ekskluzivitet predstave je okolnost da se igra na maloj sceni. Tako će ova psihološka drama biti izvedena u intimnom ambijentu, gde će sva glumačka sredstva biti vrlo svedena, a dovoljno vidljiva. Kostimograf je Bojana Nikitović; za scenski govor zadužena je dr. Ljiljana Mrkić Popović; pomoćnik reditelja je Ksenija Ćirica; a asistent reditelja Tara Lazarević.

Inače, od oktobra i nove sezone BDP će prvi u zemlji preći na tromesečni repertoar i blok sistem – igranje istih naslova u nizu.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde