“Letu štuke” i “Dubioza kolektiv” snimili zajedničku pesmu “Zemlja gori”

0
156

Sarajevski bend “Letu štuke” ovih dana privodi kraju svoj četvrti studijski album “Topla voda” (Menart). Na tržištu će biti sredinom decembra, a potom će uslediti regionalna koncertna promocija. 

"Letu štuke" i "Dubioza kolektiv" snimili zajedničku pesmu "Zemlja gori"
Foto: Printskrin YouTube / Letu Štuke

Izlazak albuma službeno najavljuje singl i spot “Zemlja gori” čiji je autor Dino Šaran. U ovoj numeri “Letu štuke” su udružili smage sa kolegama iz “Dubioza kolektiva”. Ova vest će sigurno pobuditi veliki interes i razveseliti njihove poštovaoce širom regiona. Inače, za aranžman i produkciju zajedničke pesme pobrinuo se Brano Jakubović iz “Dubioze”. Kao specijalni gosti u numeri su i limeni duvački sastav – “Džambo Aguševi orkestar”.

„Supermarket“ grupe „Letu štuke“

– Čovjek ili robot? “Zemlja gori” je satirična poskočica o preskakivanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk “Dubioze” na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva numera. Koliko god se mi približavali Zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz Njujorka – kaže Dino.

O nastaloj saradnji dve popularne grupe, članovi “Dubioze” imaju kolektivnu izjavu:
– Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv za saradnju, jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odlijeva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo je donijela akcioni plan preustroja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamjene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi vještačku inteligenciju za izvoz u Njemačku. S nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti.

DUBIOZA KOLEKTIV: Muzika danas mora biti jedan klik udaljena od konzumenta
letu štuke u dob TARIK ZAHIROVIĆ promo
“Letu štuke”, Foto: Tarik Zahirović / Promo

Režiju spota za “Zemlja gori” potpisuje Admir Švrakić. On je sa “Štukama” već sarađivao na spotu za singl “Supermarket”.
– Kada Dino Šaran napiše pjesmu, a “Dubioza kolektiv” i “Letu štuke” je ožive svojim zvukom, nije teško nadoći na ideju za video spot. Pokušali smo da vizualiziramo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što u stvari jesmo. Spot je paralelni svijet realizma i apstrakcije glavnog lika kojeg glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršene, dok se kreditno zadužujemo kako bi finansirali izlaske vikendom. Hleba i igara, dok nas robot sve ne zamjeni! – kaže Švrakić.

„Dubioza kolektiv“ u pesmi „Pionirska“ poručuju: „Pošaljimo mlade u dijasporu da rade“

U spotu se uz Dina pojavljuju i ostali članovi “Štuka”, a u svojim prepoznatljivim odorama uloge su dobili i članovi “Dubioze”.
Na novom albumu, kako ističe i sam Šaran – autorski motor benda, biće devet pesama u kojima se isprepliću društveno angažovane teme sa onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentovati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Bend „Letu Štuke“ ima novi singl i spot – „Bože zdravlja“

Regionalna koncertna promocija albuma “Topla voda” započeće 17. novembra u Zagrebu, u Velikom pogonu Tvornice kulture. Onda sledi nastup 30. novembra u Ljubljani u “Orto Baru”, a 22. decembra u Beogradu u Domu omladine. U prvoj polovini 2019. na red dolazi i Sarajevo. Za koncent grupe “Letu štuke” 22. decembra u dvorani “Amerikana” Doma omladine Beograda ulaznice su u prodaji od utorka 6. novembra preko mreže Eventim i cena je 1.200 dinara. Od 1. decembra koštaće 1.500 dinara.

Za kraj ostavljamo Dinov zaključak: “Pojačaj do fosne te dečke iz Bosne!”

ZEMLJA GORI

De nam reci istorijo
ko je s čijom babom bio?
Jesu l’ bar od istog crnca
butne kosti krvna zrnca?

Otvoreno reci svima
šta to fali Ciganima?
Zašto ljudi stalno žele
ko’ ćelije da se dijele?

Zemlja gori
jednom shvati
cijeli svijet je
na kamati
robot tebe
zamjeniće
nisi rentabilno biće

Ne foliraj istorijo
otkud tebi ti podaci?
Nema radnog mjesta praznog
sve kumovi i rodjaci
Svud će robot bez problema
al’ na Balkan prolaz nema
jer je čovjek ovdje proklet
što radi od devet do pet

Kad će više vikend opet?

Zemlja gori
jednom shvati
cijeli svijet je
na kamati
robot tebe
zamjeniće
nisi rentabilno biće
Zemlja gori
jednom shvati
cijeli svijet je
na kamati
voda naftu
zamjeniće
tu je tek
početak priče

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde