Stefan Milenković koncertom na Kolarcu otvara četvrti “ArtLink”

0
200

Četvrto izdanje “ArtLink festival mladih talenata” otvoriće 25. septembra koncertom na Kolarcu slavni violinista Stefan Milenković, a zatvoriće ga 8. oktobra trenutno najtraženiji violončelista na svetskoj muzičkoj sceni Ištvan Vardai. Izvođači će u Kolarčevoj zadužbini nastupiti sa orkestrom “ArtLink mladi virtuozi”.

Stefan Milenković
Foto: www.stefanmilenkovich.com

Svima je poznata priča o Stefanu Milenkoviću kao čudu od deteta. Osamdesetih godina prošlog veka na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije pojavio se dečak sa violinom i za veoma kratko vreme svojim talentom ostavio region, ali i svet, bez daha. Stefan Milenković je već sa pet godina svirao sa orkestrima, u sedmoj je dobio prvu nagradu, a u šesnaestoj je odsvirao svoj hiljaditi koncert. Postavši svetsko ime, svirao je pod palicama najčuvenijih dirigenata i pred ljudima kao što su Ronald Regan, Mihail Gorbačov i papa Jovan Pavle. Profesor je violine u Americi, na Univerzitetu u Illinoisu, a poznat je i po svom humanitarnom angažmanu.

Učestvovao je na mnogim gala koncertima pod pokroviteljstvom Uneska, zajedno s Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom. Kao pasionirani kamerni muzičar, redovno sarađuje s uglednim interpretatorima u različitim instrumentalnim formacijama.

Kritičar “Hanover presa” primetio je da Milenković ima “lepotu zvuka Davida Ojstraha, čistotu i logiku fraze Henrika Šeringa, virtuozitet Jaše Hajfeca, ljubav prema muzici Jehudija Menjuhina i temperament i radost Jicaka Perlmana“.

Iskorak u drugi muzički žanr je izazov
Stefan Milenković
Foto: www.stefanmilenkovich.com

Nedavno je u jednom intervjuu prisećajući se anegtoda sa koncerata, ispričao:
– U januaru sam slavio rođendan i te večeri trebalo je da sviram Betovenov koncert u Trentu, Italiji. Taj koncert ima predivan i relativno dug uvod, ali sam već bio spreman za to i mentalno u “svetu” Betovena. Kada se sala umirila i dirigent dao znak, orkestar je počeo da svira “Happy Birthday to You”. Umalo mi nije ispala violina od iznenađenja, pogotovu što Bethoven počinje veoma tiho i delikatno, a ovo je grunulo na sav glas.

Na Milenkovićevim albumima mogu se čuti raznobojni zvuci violine, od klasike i tanga na projektu „Stefan Milenkovich & Marko Hatlak Tango Compas “, preko saradnje sa Vlatkom Stefanovskim gde je svirao i „Kalajdžijsko oro”, pa rada sa Edinom Karamazovim, te zajedničkih nastupa sa rok bendom “Gorillaz”.

vlatko stefanovski i stefan milenković
Vlatko iu Stefan na sceni, Foto: www.stefanmilenkovich.com

– Svaka saradnja i iskorak u drugi muzički žanr je izazov. Ali, i fantastična prilika da obogatite svoje iskustvo, kako umetničko tako i ljudsko. Svaka od tih saradnji mi je otvorila nove horizonte i omogućila da se vratim klasici na svež i drugačiji način – rekao je Stefan za magazin “Lola”.

Na pitanje sa kim bi voleo da sarađuje, odgovorio duhovito:
– Pa, sa Čak Norisom, naravno!

Stefan Milenković će tokom jula održati nekoliko koncerata u Hrvatskoj – Šibenik (12.07), Rab (13.07), Hvar (14.07); Split (15.07), Dubrovnik (17.07). Potom će u Dubrovniku od 19. do 25. jula imati internacionalni violinski masterklas, za koji su prijave u toku. Početkom avgusta ima već zakazane kocerte u Italiji, a onda će se u septembru družiti i sa beogradskom publikom na Kolarcu.

Mađarski violončelista

“ArtLink” će zatvoriti 8. oktobra trenutno najtraženiji violončelista na svetskoj muzičkoj sceni Ištvan Vardai. Ovaj 32-godišnji mađarski instrumentalista, dobitnik je nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada: 2008. osvojio je 63. Međunarodno takmičenje u Ženevi i dodatne specijalne nagrade: nagradu publike, „Pierre Fournier“ nagradu, „Coup de Coeur Breguet“ nagradu. Osvojio je treću nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju „Čajkovski“, u Moskvi, 2007. godine. Tokom 2006. Stefan Milenković nagrađen je Specijalnom nagradom „Cello“ na takmičenju „Emanuel Feuermann“ na Kronberg akademiji, a dobio je i prvu nagradu na 13. Međunarodnom „Brams“ takmičenju u Austriji. Bio je pobednik „David Popper“ međunarodnog muzičkog takmičenja tri puta, (2000, 2003, 2004.). Pobedio je na prestižnom ARD takmičenju u Minhenu, 2014 godine.

IstvanVardai
Ištvan Vardai, Foto:www.artlink.rs

Debitantski koncert održao je 1997. u Hagu. Potom je sa velikim uspehom nastupao u Njujorku, Londonu, Parizu, Pragu, Beču, Frankfurtu, Pekingu… Na početku karijere nastupao je sa svetski poznatim muzičarima i orkestrima. Među njima su: Adam Fišer, Žoltan Kočiš, Hauard Grifits, Gilbert Varga, Sankt-Peterburška simfonija, Pozorišni orkestar Marinski, Ženevski kamerni orkestar, Ruski nacionalni orkestar, „Franc List“ kamerni orkestar…

Učestvovao je na brojnim festivalima sveta i dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada. Od 2004. Ištvan je studirao u Klasi za posebne talente na „Franc List“ akademiji u Budimpešti kod profesora Lasla Mezoa. A, od 2005. na Muzičkoj akademiji u Beču kod profesora Rijnharta Lacka. Između 2010. i 2013. godine nastavio je studije na Kronberg akademiji sa profesorom Francom Helmersonom. Od 2013. je predavač na Kronberg akademiji. Proteklih godina pohađao je majstorske kurseve kod Natalije Gutman, Natalije Šakhovskaje, Andraša Šifa i Janoša Starkera.

artLink2009. dobio je nagradu „Juior Prima“ kao najbolji mladi umetnik godine, a 2012. prestižnu „Monblan nagradu“ kao mladi muzičar koji najviše obećava na svetu. Ištvan Vardai je, zajedno sa Krištofom Baratijem, umetnički direktor mađarskog „Kapošfest“ festivala kamerne muzike. Ištvan svira na Montanjana čelu iz 1720. godine.

Ulaznice za “ArtLink“ već u prodaji

Festival „ArtLink“, kao i prethodnih godina, predstaviće beogradskoj publici evropske zvezde klasične muzike i domaće muzičke zvezde u usponu, takođe i mlade talente čiji razvoj „ArtLink“ godinama prati.

Ulaznice za koncerte na Kolarcu već su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine, a organizatori festivala mladih talenata omogućili su specijalni popust od 30 odsto za kupovinu paketa ulaznica za koncerte Stefana Milenkovića i Ištvana Vardaia do 8. jula.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde