Exit: Sasvim blizu zvezdanom nebu na Stargate@Adnos Planetarium zoni

0
131

Pored najvećih muzičkih zvezda današnjice i izvođača širom sveta, koji će osvojiti Petrovaradinsku tvrđavu od 5. do 9. jula, publika Exit festivala će i ove godine imati priliku da se druži sa pravim, nebeskim zvezdama, uz brojne druge zabavne sadržaje, i sve to na Stargate@Adnos Planetarium zoni.

Planetarijum na Petrovaradinskoj tvrđavi poznat je kao mesto gde se okupljaju ljubitelji astronomije. A na ovogodišnjem Exitu, pored putovanja u svemir i otkrivanja njegovih tajni, program će biti začinjen i popularnim predavanjima. Njih će držati astrofizičari i fizičari sa Prirodno-matematičkog fakulteta i iz Australije. Stargate@Adnos Planetarium otvara svoja vrata posetiocima iz celog sveta, svake festivalske večeri od 6. do 9. jula sa početkom u 20h. Na programu će biti naučno-popularna predavanja, gde će se predstaviti članovi Astronomskog društva Novi Sad, koji će približiti čari svemira.

Stargate@Adnos planetraium exitPrve večeri tu čast imaće Tijana Prodanović sa UNS sa predavanjem Little Green Men: Science and Fiction. U petak, 7. jula, publici će se predstaviti njena koleginica Jovana Petrović sa Star Wars temom: Dark Side of the Universe. Trećeg festivalskog dana David Knežević će pričati o teraformiranju Marsa, odnosno procesu kroz koji planeta mora da prođe kako bi imala uslove za ljudski život. Predavanje nosi naziv Terraforming Mars. Konačno, Uroš Meštrić sa australijskog Univerziteta za tehnologiju u Sviburnu će zatvoriti festival temom Postcards from the Universe.

Svakog festivalskog dana biće održane projekcije pod kupolom sa početkom u 21h (From Earth to the Universe), 22h (Dark Matter Mistery) i 23h (Cosmic Origin Spectograph). Sva predavanja i projekcije biće na engleskom jeziku. A, biće izvedene u organizaciji Astronomskog društva Novi Sad, neprofitne organizacije. Njeni svi članovi, uglavnom studenti i profesori fizike i astronomije, volontiraju. Oni su otvoreni za građanstvo skoro cele godine.

Eto prilike da se zaviri u najdublje misterije Sunčevog sistema na Stargate@Adnos Planetarium zoni!

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde