54. Filmski susreti: “Naisa” Tihomiru Staniću, “Manda” Vlasti Velisavljeviću

0
76

Svečanom dodelom nagrada 30. avgusta završeni su 54. Filmski susreti u Nišu.

54. Filmski susreti: Gran pri "Naisa" Tihomiru Staniću, "Manda" Vlasti Velisavljeviću
Nagrađeni glumci na niškom festivalu

Gran pri “Naisa” za najbolju ulogu na ovogodišnjem niškom festivalu pripala je Tihomiru Staniću, za ulogu Dagija u filmu “Delirijum tremens” Gorana Markovića.
– Stanić je svojom jedinstvenom igrom uspeo da napravi posvetu ne samo jednom velikanu, već svim glumcima! – navodi se u obrazloženju žirija, kojim je predsedavala Nela Mihailović, a članovi su bili i Goran Radaković i Tamara Aleksić.

54. Filmski susreti: Gorici Popović uručena Nagrada “Pavle Vuisić”

– Ovaj film smo svi mi koji smo učestvovali u njemu posvetili našem velikom i dragom prijatelju i velikom glumcu Predragu Ejdusu. Ali da bismo mi došli ovde i dogodine i još niz godina i decenija, i da bismo mogli da stvaramo i u pozorištu i na filmu treba i da preživimo, a života nam nema bez vode, bez vazduha, i ja ovu nagradu posvećujem stanovnicima sela Rakita, koji se bore protiv mini-hidroelektrana. Zbog budućnosti njihove, u ime svoje dece, ćerki Milene i Sofije, i u ime vaše dece, jer se o njihovoj budućnosti radi, u ime svih nas, nadam se da će se složiti i kolege, upućujem vam molbu i apel – sačuvajmo reke Strare planine! – rekao je Tihomir Stanić.

54. Filmski susreti: Gran pri "Naisa" Tihomiru Staniću, "Manda" Vlasti Velisavljeviću
Gran pri “Naisa” Tihomiru Staniću, Foto: Filmski susreti

“Carica Teodora” za najbolju glavnu žensku ulogu otišla je Nataši Ninković za ulogu Vide u filmu “Ajvar” Ane Marie Rossi. Žiri je u obrazloženju naveo da je Ninkovićeva “snažno i emotivno odigrala bol, teskobu i ranjivost jedne usamljene žene”.

53. Filmski susreti: Gran pri “Naisa” Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima “opleo” kolo

– Današnji dan i ova noć su za mene posebni, ne verujem u slučajnosti. Večeras sam srećna zbog ove nagrade, ali nešto drugo želim da podelim sa vama. Ovu nagradu su mi dodelile moje drage kolege i hvala im na tome. Predsednica tog žirija je moja najbolja klasna drugarica, i kuma Nela Mihailović. Hvala vam što ste mi dali nagradu, jer neko bi pomislio da je nameštena. “Car Konstantin” je takođe moj klasni drug. A, naš drugi klasni drug rođen je u Trebinju, gradu u kome sam i ja rođena. Tamo se posvećuje veče njegovom radu i delu, i slavi njegovo rođenje pre tačno 50 godina. Taj čovek koji je spojio nas večeras, i kome ja posvećujem ovu nagradu, ovo veče, koji je obeležio moj, naš i vaš život, i život ovog festivala je – Nebojša Glogovac! – rekla je Nataša drhtavim glasom. Nakon toga je publika uz ovacije ustala da oda počast Glogovcu. A, Ninkovićeva je dobila još jedno priznanje na Filmskim susretima, proglašena je za glumicu festivala po glasovima publike.

54. Filmski susreti: Gran pri "Naisa" Tihomiru Staniću, "Manda" Vlasti Velisavljeviću
Sergej Trifunović i Nataša Ninković dobitnici Nagrada “Car Konstantin” i “Carica Teodora”, Foto: Instragram / Nataša Ninković

Nagrada “Car Konstantin” za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Sergeju Trifunoviću za ulogu Baneta u filmu “Ajvar”. On je “svedeno i raskošno, dočarao svu ranjivost i usamljenost čoveka koji se bezuspešno bori za ljubav”, ocenio je žiri.

“Delirijum tremens” premijerom u Novom Sadu započeo bioskopski život

– Moje ime je Sergej Trifunović, po zanimanju sam glumac, i ovo je moja prva nagrada na niškom festivalu. Osim da se zahvalim svim ljudima koji su radili u pravljenju ovog divnog filma, koji je inače moj najdraži film koji sam do sada radio, voleo bih da se zahvalim ovom divnom žiriju, koji je jedini žiri koji je prepoznao moj glumački talenat, moguće i umeće, i na taj način me obodrio da nastavim dalje sa ovim divnim poslom. Možda ni taj žiri ne bi prepoznao moj glumački talenat, a možda i umeće, da u njemu nije sedela Nela Mihailović, moja klasna koleginica, koja je bila osuđena da radi sa mnom sve vežbe na prvoj godini, po kazni naravno, mojoj ne njenoj, a pitanje je da li bih i tada dobio nagradu da nisam imao kao direktnog partnera u filmu Natašu Ninković, koja je naša treća klasna koleginica i venčana kuma članice žirija Nele Mihajlović. Tako da vam je jasno kako smo mi dobili ove nagrade. Aplauz za nepotizam! – rekao je Trifunović ispraćen ovacijama publike. – Nebojša, sine, pola veka Glogovca nije malo! – naveo je Trifunović, posvećujući nagradu Nebojši Glogovcu.

Nagrada “Žanka Stokić” uručena Nataši Ninković
54. Filmski susreti: Gran pri "Naisa" Tihomiru Staniću, "Manda" Vlasti Velisavljeviću
“Manda” za Vlastu Velisavljevića, Foto: Contrast Studios

Povelja za izuzetnu žensku ulogu na 54. Filmskim susretima otišla je Snežani Bogdanović za ulogu Ane u filmu “Šavovi” Miroslava Terzića. Povelja za izuzetnu mušku ulogu pripala je Marku Baćoviću za ulogu Jovana u filmu “Šavovi”. Nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu žiri je odlučio da dodeli Vesni Čipčić, za ulogu Sneže u filmu “Ajvar”. A, nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu dobio je Radovan Vujović za rolu Živote u filmu “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog. Nagradu za najboljeg debitanta dobio je Milan Kolak za ulogu Marinka Spasojevića u filmu “Kralj Petar Prvi”.

ANA MARIA ROSSI: “Ajvar” je film o ljudima koji suštinski ne pripadaju nigde

Pored zvaničnih, dodeljene su i nezvanične festivalske nagrade. Nagrada “Milorad Mandić Manda”, koja je ove godine treći put dodeljena na Festivalu, pripala je Vlasti Velisavljeviću. Ovu nagradu dodeljuju “Blic” i “Contrast Studios”, za najbolje ostvarenu komičnu ulogu na filmu. Laureatu je priznanje uručila supruga pokojnog glumca, Anastasija Anja Mandić, ističući da su se njih dvojica “nežno obožavali i stalno među sobom zadirkivali”.
– Hvala, Mandi, divnom čoveku, pre svega i sjajnom glumcu. Srećan sam što sam upoznao toliko dobrog čoveka. Ovo će me uvek sećati na njega, biću dugo, dugo srećan i zadovoljan – rekao je Velisavljević.

“Senke nad Balkanom 2” osvojile nagradu publike na jubilarnom 25. SFF-u
vatromet niš
Vatromet na zatvaranju Filmskih susreta

Žiri filmskih susreta dodelio je i tri specijalna priznanja: dečaku Ivanu Vujiću, za ulogu u filmu “Kralj Petar Prvi”; Leonu Lučevu, za ulogu u filmu “Teret”; i Nataši Perić za ulogu u filmu “O životu i o smrti”.
Prilikom svečanog otvaranja festivala glumici Gorici Popović dodeljena je Nagrada “Pavle Vuisić”, koju za životno delo dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Nela Mihajlović, predsednica ovogodišnjeg žirija, proglasila je festival zatvorenim. Nakon vatrometa su, u revijalnom delu programa, prikazani prva epizoda druge sezone serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića; dokumentarac o Živojinu Isakoviću Čokaliji “Kude je taj Niš” Vladimira Ristića; i “Poslednji YU filmski romantik” Radoslava T. Stanišića, o reditelju Radomiru Baji Šaranoviću.
Na 54. Filmskim susretima prikazano je 12 filmova u takmičarskom programu.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde