Šta Beograd sprema za 12. Noć istraživača?

0
152


Dvanaesta Noć istraživača zakazana je za 29. septembar, od 17 do 22 časa. Pod sloganom “Znanje na prvi ogled” u Srbiji će učestvovati 11 gradova, a savremenim migracijama baviće se i prestonica.

U Beogradu u Francuskom institutu, Gete institutu, Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vuka i Dositeja, Naučnom klubu Beograd, Kalemegdanu (Savskom šetalištu, Fontani Borba i Letnjoj sceni) i prvi put u tržnom centru Big Fashion, istraživači će na otvorenom predstaviti sebe i svoje ideje u novim, atraktivnim i interaktivnim programima koji su prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju predznanje.

12. Noć istraživača 2017U Francuskom institutu, poslednjeg petka u mesecu, ekipa iz Društva za neuronauke Srbije razotkriće neraskidivu vezu između kulture, uma i mozga, kroz istraživanje nazvano “kulturološke neuronauke”. O biodiverzitetu i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta Srbije govoriće studenti sa Biološkog fakulteta. A sve u cilju podizanja svesti o važnosti zaštite i očuvanja. Oni najhrabriji će dobiti priliku da se u društvenim igrama nadmeću sa prekaljenim predstavnicima nauke, drugarima iz kluba ljubitelja društvenih igara Astal.

12. Noć istraživača 29. septembra u 11 gradova Srbije

Da je svaki zanat zlatan, pokazaće đaci Osnovne škole “Sveti Sava” iz Požarevca. Oni su pripremili specijalnu prezentaciju. U njoj će prikazati tradicionalne i umetničke zanate koje su migranti iz afričkih, karipskih i azijskih zemalja doneli u Evropu. Ali i tradicionalne evropske zanate koji su se usled migracija stanovništva unutar Evrope širili iz jedne u druge evropske zemlje. U EURO ćošku svi zainteresovani posetioci Noći istraživača saznaće autentične naučne i lične priče istraživača ali i kako je moguće uz pomoć Evropske unije ostvariti naučne snove.

12. Noć istraživača 2017 najavaZašto je fizika tako magnetno privlačna, saznaće svi koji se 29. septembra upute ka Galeriji nauke i tehnike SANU gde će biti predstavljeno 18 eksperimenata iz oblasti optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike, superprovodnosti. Svi eksperimenti su bezbedni i interaktivni, tako da mali naučnici mogu slobodno da se zabavljaju i svojim čulima, kroz igru, istražuju različite fenomene iz oblasti fizike. Izložba “Nauka kroz zabavu” predstavlja inicijativu Univerziteta u Štutgartu i Instituta za fiziku Beograd, koju zajedno sprovode sa Srpskom akademijom nauke i tehnike (SANU) i Centrom za promociju nauke (CPN).

Beograd je dobio svoj Fenomen

Kreiranje slobodnog znanja kao i sakupljanje pouzdanih informacija koje su dostupne svima, teme su Viki ćoška koje će u 12. Noći istraživača biti locirano u Gete institutu. Tu će biti proglašeni pobednici konkursa “Narodi sveta” na Vikipediji na srpskom jeziku. Nešto kasnije organizovan je uređivački maraton, gde će unapred prijavljeni učesnici pisati i dopunjavati članke o naučnicima, njihovim biografijama i naučnim otkrićima.

12. Noć istraživača 2017 najavaO gravitacionim talasima, o kojima se dugo slušalo a koji su konačno detektovani 2016. godine, pričaće gošća iz Španije, doktorka teorijske fizike, Alicia Sintes u Naučnom klubu Centra za promociju nauk. Svi prisutni će dobiti priliku da se virtualno prošetaju čuvenim centrom za istraživanje elementarnih čestica u okolini Ženeve, CERN-om. Poseta mestu otkrića Higsovog bozona i rođenja world wide web-a, garantuje mnogo dobrih utisaka.

Magično i okovano ledom: Održano prvo venčanje na Antarktiku

O muzici i igrama koje su Srbi doneli sa sobom kada su naselili Balkan govoriće istraživači sa Fakulteta muzičke umetnosti. Zahvaljujući Narodnom muzeju u Muzej Vuka i Dositeja u Noći istraživača stiže priča o Vukovim putovanjima. A, koji je zapisivao zaboravljene priče guslara i narodnog pripovedanja.

12. Noć istraživača 2017 najavaSpecijalni gosti Noći istraživača, Kolumbo i Servantes, povešće sve zainteresovane posetioce u fantastičnu pustolovinu. Kolumbo će pripovedati o svojim ekspedicijama kojima je menjao svet, ali i otvorio put trgovini robljem iz Afrike i time doveo do značajnog mešanja stanovništva. Servantes će ispričati kako je Španija doprinela Evropi i svetu svojim osvajanjima. A, pričaće sigurno i o najboljem romanu ikad napisanom.

Raskrinkavanje zabluda, kao i sticanje novih znanja i veština kroz kviz za velike i male, biće organizovan na Kalemegdanu. I to na Letnjoj sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja. Kroz serije pitanja, istraživači će zajedno s posetiocima obići celu planetu i ispitati da li neka od uvreženih verovanja imaju naučnih osnova ili ne.

Porodica Gruden: Ljubav i harmonija dvanaestoro dece druga Oskara

12. Noć istraživača 2017 najavaKome su oči dovoljno razmaknute, a kome nos nije prevelik ni premali, nego taman? Ovo će otkriti bivši i sadašnji učenici XII beogradske gimnazije. Oni će biti u Lokalnom ćošetu kod Fontane Borba. I kroz aplikaciju koja primenjuje vekovima poznat matematički pojam zlatnog preseka na crte lica dati odgovore.

EVO ćošak ove godine organizovan je pod pokroviteljstvom Evropskog društva za evolucionu biologiju (ESEB). I daje odgovore na „škakljiva” pitanja promene genetičkog materijala kroz vreme; kako se odigrava prirodna selekcija; kako u laboratoriji, tako i u svakodnevnom životu na primeru otpornosti bakterija.

Noc istrazivaca 2016 4Na Savskom šetalištu, ekipa Šumarskog fakulteta će kroz interaktivnu prezentaciju svim posetiocima otkriti čari šumarstva, šta je pravi narodni lek i koja biljka ide za koju boljku. Šta zapravo objašnjava etnologija – nauka o narodima? Zašto naivna umetnost nije nimalo laka ni naivna? Šta roboti znače za čovečanstvo i kome svemir nije fascinantan? Ovo su samo neke od tema koje će istraživači 29. septembra podeliti sa posetiocima Noći istraživača.

VLATKO STEFANOVSKI: Nisam školovan muzičar, ali sam dupli doktor nauka

Naučni inkubator je magično mesto gde se od učenika sa idejom stvaraju pravi mladi istraživači. Na prošlogodišnji konkurs za učešće u Naučnom inkubatoru prijavio se veliki broj mališana koji sanjaju naučne snove. A, pet odabranih projekata je realizovano u maju tekuće godine u Istraživačkoj stanici Petnica.

Noc istrazivaca 2016 4Prvi put će se u Noći istraživača o migracijama pričati u tržnom centru. Zašto se ratovalo u srednjem veku? Koja je bila uloga tvrđava i kako su upravo dešavanja sa bojnih polja uticala na značajno pomeranje i mešanje različitih naroda? Kako biljke putuju i kako pričaju? Šta su superprovodnik, Majsnerov efekat i gde to vozovi levitiraju? Odgovore na ova pitanja saznaće svi oni koji petak od 16 do 21h provedu u Big Fashion tržnom centru.

Mali kuhinjski eksperimenti specijalno su pripremljeni za prvi dodir s naukom. Za one koji žude za adrenalinom, Društvo speleologa pripremilo je interaktivnu radionicu o tome kako izgleda jedna speleološka ekspedicija.

PETAR PECA POPOVIĆ: Operacija kao tehnički pregled

Evropska Noći istraživača, održaće se u više od 260 gradova. A ova manifestacije ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.
Koordinator ReFocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“. On predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri. Svi sadržaji su besplatni.

PR / Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde