Srpski muzičari iz inostranstva i orkestar Muzikon na Kolarcu

0
205

U velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, 15. marta od 20 časova, održaće se četvrti koncert sezone “Hypercube” kamernog orkestra Muzikon – “Suite & Serenade”.

 muzikon i srpski muzičari iz inostranstva
Foto: Muzikon

Na koncertu će gostovati srpski muzičari iz vodećih svetskih orkestara. A, to su violinistkinja Jelena Ristić iz amsterdamskog “Royal Concertgebouw Orchestra”; violončelista Nikola Jovanović iz “Bamberg Symfonikera”; i kontrabasista Miljan Jakovljević iz “Staatstheater Nürnberga”.

Muzikon: Džez koncert na Kolacu

Orkestar će izvoditi dela Nilsena, Griga i Čajkovskog, na čelu sa koncertmajstorom Jelenom Ristić. Pored koncertnog programa, publika će imati priliku da u holu Kolarca vidi “I Ground Piano” – interaktivnu instalaciju-igricu orkestra Muzikon. Ona se sastoji iz džinovskog klavira po kom se hoda, dok je ispred njega postavljeno platno na koje su projektovana uputstva za sviranje najpoznatijih dela klasične muzike. Ova instalacija se pokazala naročito atraktivnom za najmlađe posetioce koncerata.

Jelena Ristić, muzikon i srpski muzičari iz inostranstva
Jelena Ristić, Foto: Muzikon
HYPERCUBE na Kolarcu: Koncertna sezona kamernog orkestra Muzikon
Program:
C. Nielsen – Mala svita za gudački orkestar
E. Grieg – Holberg svita
P. I. Tchaikovsky – Serenada za gudače
Matine
Ukoliko vremenski uslovi to budu dozvoli, orkestar Muzikon će 15. marta održati i mini koncert na platou, koji se nalazi na uglu Simine i Dobračine ulice. Koncertić, kako su ga nazvali članovi orkestra, zakazan je u 13.15h.

Jelena Ristić je sa 16 godina upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića odakle nosi povelju najboljeg studenta univerziteta Novog Sada za 2002/03. godinu. Po zavrsetku studija upisuje Master studije na Konzervarorijumu Amsterdam, u klasi prof Ilje Gruberta. Već za vreme studija pobeđuje na audiciji za jednog od koncertmajstora u filharmoniji Arnhem – Holandija. Kao koncertmajstor gostovala je u Danskoj u orkestrima Kopenhagen filharmonija i Odense filharmonija. Od 2013. stalni je član prvih violina “Royal Concertgebouw orchestra” (kraljevski orkestar Holandije) i koncertmajstor je kamernog orkestra u sastavu “Concertgebouw”. Kao solista nastupa sa orkestrima širom Holandije. Za vreme školovanja u Srbiji nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Novosadskim akademskim orkestrom. Trenutno nastupa kao član orchestra Concertgebouw širom sveta sa najboljim svetskim solistima i dirigentima sadašnjice.

Inicijativa kamernog orkestra Muzikon: Dan klasike u kafićima
Nikola Jovanović, muzikon i srpski muzičari iz inostranstva
Nikola Jovanović, Foto: Muzikon

Nikola Jovanović je rođen i odrastao u Beogradu. Sa 9 godina počeo da pohađa nastavu violončela u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”, u klasi profesorke Nataše Jovanović. Posle srednje muzičke škole, 2003 upisuje FMU, u klasi prof. Sandre Belić. Od 2004 paralelno studira u Detmoldu (Nemačka) na Visokoj školi za muziku, u klasi prof. Ksenije Janković. Godine 2010. završava osnovne studije sa najvišom ocenom i upisuje postdiplomske studije za koncertnog solistu (KEX), koje uspešno zavrsava 2015. sa najvišom ocenom. Učesnik je i dobitnik raznih nacionalnih i međunarodnih konkursa i priznanja. Imao je solističke nastupe sa orkestrima NRW Filharmonije; detmoldskim kamernim orkestrom; Kamernim orkestrom bamberških simfoničara; Orkestar NRW orkestarske akademije (Dortmund); Covilha simfoničara; Simfonijskim orkestarom RTS-a… Kao kamerni muzičar natupao je sa umetnicima kao što su Liza Bataišvili; Ivri Gitlis; Tabea Cimerman; Andras Šif; Paolo Giacometi; Menahem Presler… Do 2013. bio je član klavirskog trija “Pescatori”. Muzičke impulse i inspiraciju dobijao je na majstorskim kursevima od svetski priznatih čelista. Bio je student akademije Minhenske filharmonije i od 2013. je zamenik vođe violončela bamberških simfoničara. Kao orkestarski muzičar nastupao u najvećim svetskim koncertnim dvoranama i na najbitnijim svetskim priznatim muzičkim festivalima. Nikola svira staru francusku kopiju violončela Gagliano (1798), nepoznatog graditlja.

Sa probe orkestra Muzikon:

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde