6. Valjevski filmski susreti: Srpska premijera filma “Grudi” Marije Perović

0
106
6. Valjevski filmski susreti: Srpska premijera filma "Grudi" Marije Perović
Srpska premijera filma “Grudi” biće u Valjevu

Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 12. do 15. decembra pod sloganom “Van okvira”. Otvoriće ga “Dnevnik Diane Budisavljević”, rediteljke Dane Budisavljević u Centru za kulturu grada Valjeva 12. decembra (20h).

U okviru festivala biće prikazan i film “Grudi” crnogorske rediteljke Marije Perović. Biće to srpska premijera ovog ostvarenja, i to u subotu, 14. decembra (19,30h) u bioskopu “85”. Film prati jednu generaciju prijatelja, nekadašnjih učenika iste gimnazije, koji se okupljaju u Nikšiću zbog proslave godišnjice mature. Glavne uloge tumače: Dubravka Drakić; Nada Šargin; Marija Škaričić; Vojin Ćetković; Mira Banjac; Predrag Peđa Bjelac; Jelena Đukić; Danilo Lončarević; Branimir Popović; Aleksandar Đurica i drugi. Inače, film je nastao iz istoimene mini-serije, koja se emitovala na televiziji.

5. Seanema Film Festival: Specijalna nagrada žirija za film “Grudi”

Marija Perović mnogi nazivaju prvom crnogorskom rediteljkom.
– Nakon Herceg Novog, Ulcinja i Kotbusa, raduje me da će film “Grudi” imati premijeru baš u Valjevu. Negde verujem da su svi mali gradovi slični po emociji koju nose, a ovo je film o ljubavi, prijateljstvu i veri u ljude koju smo svi negde izgubili. A kad govorimo o povratku pravih vrednosti, ovo je priča i o bioskopima u malim gradovima. Ovom prilikom šaljem velike pozdrave iz Nikšića, koji još nema bioskop. Nadam se da ćete se uz “Grudi” smejati i tih 93 minuta proživeti život likova, koji su svuda oko nas – rekla je rediteljka.

Serija “Grudi” Marije Perović osvojila nagradu žirija u Seulu
6. Valjevski filmski susreti: Srpska premijera filma "Grudi" Marije Perović
Rediteljka i deo ekipe na snimanju serije i filma “Grudi”: Foto: Miloš Zvicer

Likovi u filmu “Grudi” su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života; trka za afirmisanjem; opstanak; prijateljstvo; podrška; generacijski sukob; i želja za boljim životom.

33. FFHN-MFF: Mira Banjac dobitnica Nagrade “Milan Žmukić”

Film je snimljen po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović. Nakon uspešne premijere na festivalu u Herceg Novom i nagrada na festivalima u Ulcinju i Seulu, “Grudi” će uskoro početi da se prikazuju i u bioskopima širom Srbije.

Valjevski filmski susreti su festival koji neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

6. Valjevski filmski susreti: Program evropskog filma

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo; Eu info centrom; Istraživačkom stanicom Petnica; dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije; Grad Valjevo; RYCO – Regionalna kancelarija za saradnju mladih; i Filmski centar Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde