Sistemski rep hit Zorana Kesića – “Brže, jače, bolje”

0
499

Na tekst Zorana Kesića i muziku Marka Stojanovića nastala je pesma “Brže, jače, bolje”, koju je otpevao poznati voditelj i autor emisija “24 minuta sa Zoranom Kesićem”. Spot novog sistemskog rep hita, koji je uradio Aleksandar Saničanin, postaje iz časa u čas sve popularniji po društvenim mrežama.

Brže, jače, bolje zoran kesic
FOTO SCREENSHOT (YOUTUBE)

Zoran Kesić je za Al Jazeera Balkans napisao sledeće u svom blogu: “Hajde da se ne lažemo. Jedina svrha mog ovonedeljnog bloga je isključivo lična promocija i samohvalisanje. Želim da dragim čitaocima predstavim najsvežiji hit singl “Brže, jače, bolje” u produkciji emisije “24 minuta” i naš pokušaj da uvedemo novi pravac u hip hop muzici – sistemski ili režimski rep.

Šaljiva najava za novu sezonu emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“

Inspiraciju za ovo delo dobili smo od izvesnog crnogorskog repera po imenu (ili nadimku) Stefano. On je u čast ulaska Crne Gore u NATO pakt napravio pesmu “Zašto Nato, zato” u kojoj ističe sve prednosti članstva u ovoj vojnoj alijansi, predviđa procvat države, bolji standard, još stranih investicija i sve tako u pozitivnim tonovima. Uostalom, sve se lepo moglo i čuti i videti sinoć u našoj emisiji.

Zanimljivo u celoj priči je to što hip hop oda NATO paktu nije ironična i nema za cilj da ismeje ili kritikuje odluku crnogorske Skupštine, što bi se od svih repera ovoga sveta valjda i moglo očekivati, već je oda NATO paktu upravo to – oda NATO paktu. Nema zezanja.

ŽARE „S.A.R.S“: Za muzičara je značajno da dopre muzikom i do jedne osobe

Fraze i floskule

Ovaj šlihtaroški, ulizivački hip hop podsetio me je na sve one silne komentare koje na društvenim mrežama i njuz portalima pišu takozvani botovi. Fraze i floskule kojima nas vladajući režim svakodnevno bombarduje, bilo u izjavama premijera Vučića, bilo u papagajskom ponavljanju njegovih reči od strane najbliskijih mu saradnika, bilo u medijima koji su produžena ruka vlasti, iste su fraze i floskule koje koriste i ti botovi.

Šta bi se desilo kada bismo neke od najčešće korišćenih fraza aktuelnog režima uklopili u tekst pesme? Pa, desila bi se upravo naša hip hop kidalica “Brže, jače, bolje”. Nijedna reč u toj pesmi zapravo nije naša. Sve su to citati Vučića, Dačića, Stefanovića i ostalih Vulina. Ništa nismo rekli što već oni sami ne govore svakodnevno.

ĐORĐE MILJENOVIĆ: Ana Stanić je moj brat

Paradoks sistemskog repa

A opet, šta je utisak koji ostaje nakon svih tih reči o napretku, boljitku, izgradnji puteva, povećanju plata i penzija? Šta osećamo dok slušamo od vođe kako nam neverovatno dobro ide? Koja reč nam je u glavi nakon što nam po ko zna koji put ispiraju mozak najavama boljeg života i zlatnog doba koje samo što nije?

Kratka, oštra, gorka reč – laž. Eto paradoksa našeg sistemskog repa. Samo smo ponovili njihove reči. Lopatom ih, da ne prljamo ruke, nabacali na gomilu i upakovali u zgodan podsetnik izjava o boljitku. Ponovili njihovu istinu, a dobili veliku, mrsnu, pravoslavnu – laž.
I zato, hajde bar ovde da se ne lažemo. Umesto toga, pozivam kolege po peru, kolege po zafrkanciji, kolege po stihoklepačkom talentu u Sarajevu, Zagrebu, Banjaluci, Skoplju, u Podgorici, Ljubljani… sve koji imaju na raspolaganju sličan repromaterijal političkih praznih priča i fraza, da daju svoj doprinos ovom novom čedu, neželjenom detetu, monstrumu hip hopa – režimskom repu.

MKDSL podrška Zardonicu u beogradskom klubu „Dragstor“

Probajte, nije teško.

Samo takstativno nabrojite svu prodaju magle i sva presipanja iz šupljeg u prazno vaših Vučića. Ili kako se već vaši zovu. A nemojte mi reći da ih nemate. Onda bih morao da vam pozajmim ove naše, a to vam se, verujte, ne bi svidelo. Evo u nastavku samo nekih od blistavih uspeha srpske vlasti. Ako neko u regionu ima uspešniju vlast, izazivam ga da mi to i otpeva.

Brže, jače, bolje

Svi bre samo ćute i svi se samo plaše
Niko bre da izađe i da javno kaže
Kolko bolje živimo nego što smo pre
Za vreme bivše vlasti, one žute bagre.
Dođe mi da urliknem, jako na sav glas
Kol’ko vredno radi aktuelna vlast.
Porodilišta, bolnice, vrtići i škole
Zato ih svi poštuju, zato ih svi vole.
Izgradili smo kilometre mi autoputa
Više nego Nemačka skoro čet’ri puta
Pohapsili sve tajkune, eno ih u tvorza
Poštuje se Ustav, poštuje se konza.
Strani ambasadori ne komanduju više
Šta će da se radi, kako da se diše
Iako nas napadaju razni centri moći
Da Srbiju ponižava niko neće moći

Brže, jače, bolje – eto Božije volje.
Brže, jače, bolje – eto Božije volje.

Kažu da sam plaćen, kažu da sam bot
Kažu da sam krezav, kompletan idiot
Kažu da za sendvič pišem komentare
Da idem na mitinge kad dobijem pare.
Kažu da sam tupav, kažu da sam plitak
Al’ ja vidim napredak, osećam boljitak
Svako jutro pogledam – raste BDP
Raste natalitet, rastu penzije
Samo vredno, marljivo – rad, rad, rad, rad, rad
Brže, jače, bolje i selo i grad
Nikad ova promenada lepša bila nije
Dok su bili žuti, tu se legle zmije
A ovi što protestuju sve bagra i ološ
I alkos i drogoš – finansira Soroš
Njihov mračni plan : destabilizacija
I državni udar, radikalizacija…
Ali ipak verujem premijeru, Vladi,
Nezavisnom sudstvu što pošteno radi
Predsedniče novi, mi ti se kunemo
Da sa puta reformi nikad ne skrenemo
Nikad nisi ukr’o, nikad nisi lagao,
Nikad bio bahat, nikad bio nagao
Strog si ali pravedan kao gospod Bog
Blagoslovi oče naš ovog slugu tvog

Brže, jače, bolje. Eto Božije volje
Brže. Jače. Bolje. Eto Božije volje…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde