Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10

0
135

Gradski odbornici su na sednici Skupštine Grada Beograda usvojili Odluku o izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta u opštinama Rakovica i Čukarica, kao i Odluku o izmeni naziva ulica na teritoriji opština Vračar i Zemun.

Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10
Miloje Mića Orlović, Foto: RTS

Tako je usvojena i odluka za podizanje spomenika Miloju Mići Orloviću (1934-2013), istaknutom televizijskom voditelju i novinaru. Karijeru je započeo kao student u radiju Studentski grad, nastavivši je u Televiziji Beograd, gde je postao jedan od najpoznatijih voditelja. U istoriji srpske i jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi voditelj TV Dnevnika.

– Razlog za donošenje ove odluke jeste usvojena inicijativa Radio-televizije Srbije da se podigne spomenik Miloju Mići Orloviću, koji će biti podignut ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10 – rekla je Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada.

Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu
Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10
U istoriji srpske i jugoslovenske televizije Orlović će ostati upamćen kao prvi voditelj TV Dnevnika, Foto: RTS

Miloje Mića Orlović je rođen 28. maja 1934. godine u Valjevu. Završio je Valjevsku gimnaziju, a potom i Filološki fakultet u Beogradu. Tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac. Početkom maja 1958. Orlović je, u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV-novinara Beograda i Zagreba. Televizija Beograd je 28. avgusta 1958. emitovala prvi TV Dnevnik, informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović.

Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

O tom iskustvu je jednom prilikom izjavio: “Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške.”

Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10
Dušanka Kalanj i Mića Orlović, Foto: Printskrin RTS

Profesionalni novinar je bio od 1956, a urednik od 1967. godine. Orlović je ostvario više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, preko 200 TV-reportaža, 80 radio-emisija, 1.300 TV-emisija… Vodio je više TV-kvizova, a učestvovao u realizaciji dva kviza: “Ginis” i “Istorija srpskog naroda”. Kršan i markantan, važio je za jugoslovenskog Džona Vejna. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova.

Preminuo Miodrag Mališa Marinković, “otac” TV Beograd

Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije; Nagrada za životno delo Radio-televizije Beograd; Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Srbije; Nagrada za životno delo, INTERFER, Sombor (2007); Nagrada Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima “Branislav Mane Šakić” za 2010. godinu; Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vencem…

U knjizi “Istorija srpske kulture” piše: “Nezaobilazan je, kao spiker i voditelj, Miloje Mića Orlović, sa kojim su gledaoci poistovećivali našu televiziju.”
Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu “Press-vitez Mića Orlović”. Ista nagrada koja se dodeljuje novinarkama, voditeljkama ili spikerkama nosi ime Dušanke Kalanj.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde