Spomenik glumici Zlati Petković u njenom rodnom Svrljigu

0
332

Glumica, manekenka i voditeljka napustila nas je 2012, a sada će joj u rodnom mestu biti ukazana počast.

Spomenik glumici Zlati Petković u njenom rodnom Svrljigu
Spomenik Zlati Petković, statuu u prirodnoj veličini izradio je srpski vajar Vuk Đuričković, Foto: Dragan Kostić / Svrljiške novine

Spomenik Zlati Petković u gradskom parku u Svrljigu biće otkriven 3. avgusta u prisustvu članova glumičine porodice, prijatelja i saradnika. Statuu u prirodnoj veličini izradio je srpski vajar Vuk Đuričković. Inicijativa za podizanje spomenika Zlati Petković krenula je od opštine Svrljig, ali je uz pomoć mnogih prijatelja, naročito Bate Rašića, bista poznate glumice dobila je svoje mesto u prelepom parku u centru grada. Izgradnju spomenika finansijski je pomogla i Zlatina porodica. Inače, i nedavno adaptirani Dom kulture u Svrljigu uskoro će dobiti ime. Zvaće se – Dom kulture Zlata Petković.

Zlata Petković
Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu

– Već su osmišljeni prvi dramski programi. Sledeće godine očekujemo da će zaživeti festival malih pozorišnih formi, a vremenom će se forme i proširivati ukoliko mogućnosti dozvole. Prvi selektor biće Irfan Mensur, inače naš kum – najavio je Sanja Ilić, koji je tri decenije proveo u braku sa Zlatom Petrović.

Iako je sa roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom, živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu. U zimu 1954. godine, majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gde je morala da ostane zbog velikog nevremena i snega. Tako je Zlata rođena baš u ovom gradu 11. februara 1954. godine. Ona je tokom celog svog života, u svim intervjuima i razgovorima, isticala kako je Svrljižanka i kako voli svoj Svrljig.

Sedam istaknutih glumaca dobilo biste u rodnom Kruševcu

Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Beloj Palanci i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju. To joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti. Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića “Bubašinter”. Godine 1971. pobedila je na izboru za Mis Jugoslavije, a iste godine je predstavljala SFRJ na izboru za Mis sveta. Mnogi kritičari su tokom Zlatine glumačke karijere govorili o njoj kao – lepotici sa prefinjenim osećajem za meru.

Otkriven spomenik Karlu Maldenu ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić; Ljiljana Stjepanović; Snežana Savić; Ivan Klemenc; Radoš Bajić; i Lazar Ristovski. Posle diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji “Povratak otpisanih”. Po toj ulozi najviše je publika i pamti. Tokom dugogodišnje karijere ostvarila je brojne uloge u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na filmu i televiziji. Igrala je u filmovima “Partizanska eskadrila”; “Bravo maestro”; “Slučaj šampiona”… serijama “Grlom u jagode”, “Poletarac”; “Ljubav i mržnja”; “Selo gori, a baba se češlja”… Tokom svoje karijere Zlata se oprobala i kao TV voditeljka. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, sa pevačima Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem, vodila je izuzetno gledanu i popularnu muzičku emisiju “Folk parada”. U njoj je došao do izražaja i Zlatin glas i pevanje. Uostalom, glumica je odlično pevačla i snimila je nekoliko ploča, što sa svojim bratom, muzičarem Dejanom Petkovićem, što samostalno.

Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10

Poznata glumica iz braka sa Sanjom Ilićem ima sinove Gvozdena i Andreja. Svoju ljubav prema Svrljigu prenela je i na svoju decu i na supruga, koji često dolaze u ovaj grad na jugu Srbije.

Zlata Petković umrla je u Beogradu 3. decembra 2012. godine, sedam dana pošto je doživela moždani udar. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija…

E. A. / Izvor: Svrljiške novine, Vikipedija

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde