Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu

0
60

Nikola Karaklajić (1926-2008) bio je šahista, novinar i prvi disk-džokej u Jugoslaviji. Takođe, i pedagog, publicista i poliglota, koji je odlično znao pet svetskih jezika.

Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu

U zgradi Radio Beograda 24. februara postavljena je spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zid slavnih. Tom prilikom okupili su se neki od doajena rok kulture sa ovih prostora, a istovremeno je ovaj skup prerastao i u komemoraciju legendarnom voditelju Zoranu Modliju, koji je trebalo da danas govori o svom kolegi Karaklajiću.

Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, kazao je da ono što je za pozorište bila Mira Trailović, a za književnosti Borislav Mihajlović Mihiz, za radio to bio Nikola Karaklajić.

Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu

– Bio je epicenter za rokenrol. Donosio je svet nama, ali ono što je još važnije vodio je najtalentovanije naše ljude u svet. Bio je rok prvoborac, otac srpskog rokenrola! Kroz njegovu emisiju prolazilo je svešto je bilo važno u muzici u to vreme – rekao je Kanjevac. On je naveo da je ovo druga ploča na Zidu slavnih u Radio Beogradu, posle one Milovanu Iliću Minimaksu, postavljene u novembru 2019.
– Na ovaj način želimo da se odužimo ljudima koji su ostavili veliki trag u Radio Beogradu i pokažemo da svet ne počinje od nas, nego da mi samo nastavljamo ono što su započeli neki veliki ljudi pre nego što smo mi došli u Radio Beograd.

Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli
Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu
Petar Peca Popović postavlja spomen-ploču Nikoli Karaklajiću na Zid slavnih u Radio Beogradu

U čast Karaklajiću i Modliju pušten je insert iz emisije Nikole Karaklajića “Sastanak u 9 i 5” u kojoj je, kao srednjoškolac, Modli govorio o muzici zajedno sa Petrom Pecom Popovićem. Prvi snimci “YU grupe” snimljeni su zahvaljujući Karaklajiću, a Žika Jelić je kazao da je za naziv grupe zaslužan i Modli. Kompozitor Zoran Simjanović takođe je bio neko na čiji je bend “Siluete” Karaklajić imao velikog uticaja.
– Bio je rok prvoborac. Mi smo bili klinci koji su morali da u devet i pet čujemo njegovu emisiju, jer je to bio jedini način da se upoznamo sa rok scenom u svetu – ispričao je Simjanović.

U ringu sa životom: Nenad Pagonis predstavio svoju autobiografiju

Šahovski velemajstor Aleksandar Matanović podsetio je prisutne da je Nikola Karaklajić živeo samo sa majkom, u teškim uslovima, i da je bio veoma dobar đak. Takođe i da je bio prvak Jugoslavije u šahu, te na njegov doprinos u toj disciplini. Prisetio se i Karaklajićevog poslednjeg meča, 2006. kad se u Moskvi Srbija suprotstavila Rusiji. Petar Peca Popović svečano je potom otkrio ploču i podsetio da se 12 godina nakon Karaklajićeve smrti, a na dan njegovog rođenja, prvi put organizuje komemorativni skup i da je srećan što su danas tu mnogi njegovi prijatelji, saradnici i kolege na koje je on imao uticaja.

13. Beldocs otvara “Govori da bih te video”, omaž Radio Beogradu
Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu
Nikola Karaklajić, Foto: modli.rs

– Nikola je oko sebe uvek držao i podržavao ljude poput sebe – ljude pune interesovanja, takav je bio i Modli. Sećam se da smo zajedno drhtali te 1964. godine kao gimnazijalci pred emisiju “Sastanak u 9 i 5” – ispričao je Popović. Rekao je i da je Karaklajića uvek doživljavao kao drugog oca, te da je on uvek bio pravi Beograđanin “nešto što polako gubimo iz sećanja”.

Popović je podsetio sve prisutne na to da je Karaklajić osnovao Omladinski orkestar Radio Beograda; dao ime “Sedmorici mladih”; krstio “Zlatne dečake”, pa u Holandiju prvi poneo njihov snimak iz Radija i zatim ih poveo u Englesku; kao i na to da je osnovao “Džuboks”, prvi muzički magazin u svetu.
– Nikola je napravio i prvi prenos sa koncerta na brodu “Kozara” 1972. Takve ljude ne smemo zaboraviti, jer bez njih ne bi bilo nas. Nažalost, u deficitu smo s takvim ljudima, jer je on pomagao pupoljcima da se rascvetaju, a mi živimo u vremenu kada se oni na vreme saseku – zaključio je Popović.

Preminuo glumac i voditelj Đorđe Nenadović
Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu
Peca Popović i Radoman Kanjevac, Foto: Printskrin RTS

Nikola Karaklajić bio je srpski šahista, međunarodni sudija FIDE, novinar i muzički urednik. Diplomirao je francuski i engleski jezik i književnost. Početkom šezdesetih godina prvi je u bivšoj Jugoslaviji na radiju počeo da pušta rokenrol muziku, koja do tada nije bila deo zvaničnog radijskog programa.

Titulu državnog prvaka u šahu osvojio je 1955. godine u Novom Sadu. Bio je član reprezentacije Jugoslavije koja je učestvovala na šahovskoj Olimpijadi u Moskvi 1956. i Bugarskoj 1962. gde je na oba takmičenja reprezentacija osvojila srebrnu medalju. Selektor reprezentacije bio je od 1978. do 1984. Pored Jugoslavije vodio je i reprezentacije Singapura i Malte. Sudio je čuvene mečeve Fišer-Spaski. Autor je nekoliko šahovskih knjiga “Da te pitam”; “Ćaskanja o šahu”…

95 godina Radio Beograda: Zlatni mikrofon Ljubivoju Ršumoviću Ršumu
Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu
Nikola Karaklajić, Foto: beochess.rs

Karaklajić je dugo godina bio i sekretar šahovskog saveza Beograda; prvi upravnik Centra za unapređenje šaha ŠSJ; direktor seminara u Puli 1979. i 1980. za polaznike iz nesvrstanih zemalja za sticanje zvanja šahovskih organizatora i šahovskih sudija; član Organizacionog odbora akcije “Šah u škole” od 1986. do 1990. godine.

Govorio je šest jezika što mu je omogućilo da učestvuje kao predavač i promoter šaha na raznim seminarima, kursevima, šahovskim školama u zemlji i inostranstvu. Držao je predavanja i seminare u Italiji, Francuskoj, Tunisu, Alžiru, Šri Lanki, Singapuru, Maleziji i na Malti. Bio je profesionalno angažovan u Dubaiu, Ujedinjeni Arapski Emirati, ali i u Bocvani.

Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

Pored šaha druga ljubav mu je bila novinarstvo. Bio je voditelj muzičke emisije “Veče uz radio”, kasnije i muzički urednik Radio Beograda (1957—1982). Iz prve emisije “Muzički automat”, nastala je kultna emisija popularne muzike šezdesetih “Sastanak u 9 i 5”. Kasnije je pokrenuo i emisiju “Veče uz radio”, koja je dala ogroman doprinos domaćoj popularnoj muzici. Tako su nastali prvi snimci grupa kao što su “Siluete”; “Zlatni dečaci”; “Elipse”; “Crni biseri”…
Nikola Karaklajić pokrenuo je i “Džuboks”, prvi muzički časopis ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u tadašnjoj Evropi.

Preminuo glumac Branislav Petrušević Petrući
Zvonimir Đukić Đule, Zoran Modli, Žika Jelić, Petar Peca Popović, Radomir Mihajlović Točak, Petar Janjatović i Nikola Karaklajić

Bio je i urednik prve televizijske emisije koja se bavila popularnom muzikom “Koncert za mladi ludi svet”. U njoj su nastali prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada poput: Ordena zasluge za narod sa srebrnom zvezdom; nagrade “Šahovskog informatora” za publicistiku; Nagrade “Radoje Domanović” za literarni doprinos u šahu; nagradu za životno delo 1992. kao zaslužni muzički urednik.

Nikola Karaklajić preminuo je 16. decembra 2008. u Beogradu u 82 godini života.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde