“Sonjin septembar” u Jugosloveskoj kinoteci

0
120

Voljom glumičine majke Mikaine Savić, Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka od 2011. brine o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić. Od 2013. je ustanovljena neformalna manifestacija pod nazivom “Sonjin septembar”.

Sonjin septembarUmetnička galerija “Nadežda Petrović” već petu godinu zaredom priređuje manifestaciju “Sonjin septembar”, kao baštinik legata glumice Sonje Savić. Ove godine, povodom desete godišnjice Sonjine smrti, manifestacija se održava u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Filmski susreti Niš: Izložba „Sonja Savić – devojka iz grada“

Manifestacija počinje otvaranjem multimedijalne izložbe “Sonja Savić: devojka iz grada”, u organizaciji Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, u utorak, 11. septembra, u 19h časova u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Izložbu će otvoriti reditelj Milutin Petrović. Iste večeri, od 20,30h, projekcijom filma “Živeti kao sav normalan svet” Miše Radivojevića, počinje retrospektiva igranih filmova Sonje Savić.

izložba-sonja-savić Foto Facebook Filmski susreti Niš
Multimedijalna izložba “Sonja Savić: devojka iz grada”, Foto: Facebook / Filmski susreti Niš

Do sada je u mesecu Sonjinog rođenja i smrti (Čačak, 15. septembar 1961 – Beograd, 23. septembar, 2008), održano nekoliko izložbi, filmskih projekcija, predavanja, radionica, koncerata… Takođe, otvorena je i rekonstruisana Spomen soba u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka. A i pokrenuta inicijativa za osnivanje Multimedijalnog centra “Sonja Savić”. Ustanovljena je i specijalna nagrada na Festivalu novog filma i videa “Alternative”, koja nosi ime Sonje Savić.

53. Filmski susreti: Gran pri „Naisa“ Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima „opleo“ kolo

Multimedijalna izložba “Sonja Savić: devojka iz grada” je do sada gostovala u desetak gradova u Srbiji i okruženju. Ove godine je dopunjena postavka izložbe i biće postavljena u Jugoslovenskoj kinoteci, od 11. do 28. septembra.

U zgradi Jugoslovenske kinoteke, od 11. do 16. septembra, ova renomirana ustanova prirediće retrospektivu igranih filmova u kojima je Sonja ostvarila neke od svojih najboljih uloga. Tako će podsetiti publiku na veliku zvezdu jugoslovenske i srpske kinematografije, i značajnu autorku alternativnog i eksperimentalnog filmskog i video stvaralaštva.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde