Ana Sofrenović i Slobodan Beštić dobitnici Nagrade “Vitomir Bogić”

0
216

Danas, kada se čini da je sa dolaskom televizije zlatno doba radio drame minulo, Beograd je uspešno pokazao da radio nije stvar prohujalog doba i obeležavajući Dan radio-drame, odao poštu najvrednijim stvaraocima radiofonijskog sveta na ceremoniji uručenja nagrada u prostorijama Radio Beograda.

dan-radio-drame Ana Sofrenović i Slobodan Beštić dobitnici Nagrade "Vitomir Bogić"
Ana Sofrenović i Slobodan Beštić, Foto: Radio Beograd / Promo

U Kamenoj sali Radio Beograda je obeležen Dan radio-drame. Na manifestaciji, kojom se sedamnaesti put obeležava Dan radio-drame, u sećanje na čuvenog glumca Vitomira Bogića, uručene su tradicionalne godišnje nagrade Dramskog programa. Plakete za najuspešnija glumačka ostvarenje “Vitomir Bogić” u protekloj sezoni dobili su glumci Ana Sofrenović i Slobodan Beštić. Oni su sjajnim kreacijama zaslužili ovogodišnja priznanja. Ana Sofrenović za ulogu Žene u radio-drami Dimitrija Kokanova “Prizori konstruisanog odnosa”, u režiji Meline Pote Koljević. A, Slobodan Beštić za ulogu Barbarogenija u radio-drami Ljubomira Micića “Barbarogenije decivilizator” u režiji Zorana Rangelova.

Glavna nagrada festivala „Pri Italija“ za emisiju Radio Beograda

Prestižnu nagradu “Vitomir Bogić”, dobio je profesor Slobodan Atanacković, kompozitor, teoretičar muzike i dugogodišnji glavni muzički urednik Radio Beograda, za izuzetan doprinos radiofoniji. Profesor Atanacković je tom prilikom izjavio kako mu je Muzička akademija podarila zvanje kompozitora, dok mu je Radio Beograd dao sve. I, da posle ove nagrade nema više nikakvih želja.

Povelja za doprinos radiofoniji uručena je dizajneru zvuka Zoranu Uzelcu, koji je svojim radom i zalaganjem doprineo da radiofonska poema “Veliki kamen” autorke Ivane Stefanović dobije prvu nagradu na prestižnom festivalu Pri Italia 2017. Povelju za najboljeg mladog umetnika u protekloj godini pripada dramaturgu Maši Pevac.

Premijerom muzičkog spektakla „Zojkin stan“ otvorena nova sezona BDP
Ana Sofrenović i Slobodan Beštić dobitnici Nagrade "Vitomir Bogić"
Foto: Radio Beograd / Promo

I ove godine uručene su nagrade pobednicima najstarijeg književnog konkursa u Srbiji – Javnog anonimnog konkursa Radio Beograda za najbolju radio-dramu u kategorijama originalna radio-drama, apstraktni oblik radiofonije i dramska minijatura. U kategoriji originalna radio-drama prva nagrada pripala je Branislavu Jankoviću, autoru drame “Dva neba”. Drugu nagradu, dobila je drama “Aprilski kašalj nad Beogradom”, autora Srđana Živkovića. U kategoriji apstraktni oblik radiofonije nagradu je dobilo delo “Poezija androida”, autora Uroša Rankovića. U kategoriji dramska minijatura nagrada je otišla u ruke Aleksandru Petroviću, za delo “Voz za Edervil”.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

Radio Beograd čuva u svojoj fonoteci 6.000 radio-drama. Iako se radio drama prilagodila zahtevima modernog vremena i uglavnom se prešlo na internet radio, ona nije nimalo izgubila od svoje autentičnosti i visokog kvaliteta. Ona i dan danas ima verne obožavaoce, budući da kroz nju tri umetnosti – književnost, muzika i gluma, govore jednim glasom. I, opčinjava slušaoce uvodeći ih u neponovljiv svet u kome se visoka kultura sjedinila sa zabavom.

Da radio drama nije spustila svoje visoke kriterijume, dokazuje i činjenica da u kategorijama za dečju i dokumentarnu radio dramu nije bilo nagrada, pošto ih pristigli radovi nisu zaslužili.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja

Nagrada “Vitomir Bogić” Dramskog programa Radio Beograda ustanovljena je 2002. i dodeljuje se za razne oblasti radiofonijskog stvaralaštva. Čine je povelja u obliku diska sa snimljenim radiofonijskim delom i plakete sa likom Vitomira Bogića, rad akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića. Priznanje je ustanovljeno u znak sećanja na nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Vitomira Cileta Bogića (1887—1943).

E. A. / RTS, Ekspres.net

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde