Sofest 2017: Nagrade za “Jesen samuraja”, Goricu Popović, Igora Đorđevića

0
261

Sinoć je u Sopotu zatvoren 46. Sofest koji je počeo u utorak, a protekao je u znaku Aleksandra Saše Petrovića i obeležavanja velikog jubileja filma “Skupljači perja”.

Tokom pet dana festivala prikazana su 24 filma, od čega je 19 bilo u takmičarskom programu. Sofest stručni žiri u sastavu Mirko Beoković, Vesna Čipčić i Milan Todorović doneo je odluku da Gran Pri za najbolji film ponese “Jesen samuraja”. Nagrada (statueta Sloboda i 150.000 dinara) je uručena producentu Marku Paljiću ispred producentske kuće Gargantua films.

nagradjenii na Sofest
Nagrađeni na Sofestu, Foto: Promo

On se zahvalio na nagradi i podsetio da mu je ovo treći put da sa filmom učestvuje na Sofestu, te da se obistinila poslovica „treća sreća“. Budući da je film kolektivni trud, pozvao je autorsku ekipu filma da mu se pridruži na sceni.

Nagrada za najbolju režiju (filmu izuzetne umetničke vrednosti), statueta Sloboda i 120.000 dinara, otišla je u ruke Bojana Vuletića za “Rekvijem za gospođu J.” Vuletić je, primajući nagradu, izjavio da mu je čast da uz veličine koje su uz njega nagrađene prisustvuje festivalu koji odaje počast jednom od najvećih jugoslovenskih reditelja i da ga to čini još ponosnijim.

Nagrada “Mira Stupica”

Gorica Popović ponela je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu “Kozje uši”, statuetu Sloboda i 120.000 dinara. Od ove godine, na inicijativu žirija, nagrada nosi ime „Mira Stupica“. Goricu je na binu ispratio gromoglasni aplauz sa ovacijama, a ona se zahvalila na toplom prijemu.

– Drago mi je da je žiri prepoznao moj rad i da je ovaj mali film pronašao put do vaših srca – izjavila je Gorica Popović.

sofest_zatvaranje_0807_2017_17
Sofest: Svečano zatvaranje festivala, Foto: Promo
Lula uručila Batinu nagradu 

Igoru Đorđeviću uručena je nagrada „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu u filmu “Slepi putnik na brodu ludaka”, statueta Sloboda i 120.000 dinara. Nagradu mu je uručila Julijana Lula Živojinović, Batina supruga, koja se zahvalila na počasti da njegovo ime krasi ovu nagradu.

– Jako sam srećan što sam nagradu dobio baš tumačeći Petra Kočića koji je otac savremene srpske proze, uzor jednog Andrića, istinski srpski patriota, i drago mi je da ovu nagradu primam u srcu Srbije, u Sopotu – istakao je Đorđević.

Žiri publike doneo je odluku da nagradu za najbolji film, statuetu Sloboda, ponese “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića. Nagradu je primila Marija Bereta u ime producenta Radio Televizije Srbije.

Olivera Katarina se razbolela

Specijalna nagrada za doprinos filmskoj umetnosti, statueta Sloboda, odlukom odbora dodeljuje se Oliveri Katarini. Ona je bila sprečena da prisustvuje dodeli zbog bolesti. U njeno ime nagradu je primio Vlastimir Sudar, istoričar filma koji priprema knjigu o Aleksandru Petroviću. On je sa prisutnima podelio utiske sa projekcije filma “Skupljači perja” u Kanu kojoj je prisustvovao, i podsetio se veličine i značaja ove legendarne dive.

Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot i predsednik odbora festivala, svečano je proglasio festival zatvorenim. Na samom kraju, usledila je projekcija filma “Skupljači perja”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde