Snimljena prva polovina serije “Koreni”, emitovanje sledeće godine

1
1514

Radio-televizija Srbije i producentska kuća “Eye to Eye” snimaju igranu televizijsku seriju “Koreni”, po antologijskom romanu Dobrice Ćosića. Priču u deset epizoda o srpskoj porodici Katić režira Ivan Živković, a na programu će biti sledeće godine.

serija Koreni prva polovina
Na snimanju serije u selu Gornji Račnik, Foto: Printskrin / Kopernikus RTV Jagodina

Pisac scenarija ove serije je Đorđe Milosavljević, producenti su Goran Šušljik i Miloš Avramović. Uloge tumače Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Igor Đorđević, Anica Dobra, Nenad Jezdić i drugi. Radnja romana i istoimene serije prati život bogate seoske porodice Katić. Porodični i politički sukobi, problem identiteta, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žena, neki su od motiva “Korena”.Počelo snimanje serije „Koreni“ sa Lauševićem u glavnoj ulozi

serija Koreni
Sloboda kao Simka, Foto: Printskrin / Kopernikus RTV Jagodina

– Hvala RTS-u na upornosti. Ovo su skupi projekti, ovo ne može da se radi tek tako. I hvala im što u današnjem vremenu, gde se potpuno gubi bilo kakav osećaj za lepo, za dobro, moral, za etiku i estetiku i sve što život podrazumeva, oni se ipak na jedan kvalitetan način bore da opstanemo kao nacija – rekla je glumica Sloboda Mićalović. Ona u “Korenima” tumači ulogu Simke, jedan od najkompleksnijih likova srpske književnosti.

serija Koreni
Na setu Anica Dobra i Sloboda Mićalović, Foto: Printskrin / Kopernikus RTV Jagodina

– Veoma je zahvalno za svakog glumca kada tumači neku veliku literaturu, a “Koreni” upravo spadaju tu. Simka je veoma slojevita i kompleksna rola. Ova uloga je došla u pravom trenutku, kada ja u pitanju imoja glumačka zrelost.

Goran Šušljik vraća nagrade zbog odluke žirija Sterijinog pozorja

Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala koji zbog sukoba sa sinom podiže meštane na dizanje bune, igra Žarko Laušević.

serija Koreni
Žarko Laušević tumači Aćima Katića, Foto: Printskrin / RTS

– Bilo je krajnje vreme vratiti se dobrim tradicijama sjajne srpske drame i vratiti se tradiciji naše literature, koja ne samo da daje odličan povod za ekranizaciju nego se nadam i da će uspeti da potisne mnoge druge izazove koje sa Zapada serviraju od tih rijalitija i svega ostalog – kaže Laušević.

serija Koreni prva polovina
Na snimanju serije “Koreni”, Foto: Printskrin / Kopernikus RTV Jagodina

Ćosićevo imaginarno selo Prerovo, u kome se odigrava radnja romana “Koreni”, za potrebe snimanja izmešteno je u nestvarni ambijent Gornjeg Račnika, nedaleko od Jagodine. Zahvaljujući Draganu Gligorijeviću i kući njegovih predaka, ovaj ambijent u kom se serija snima, sačuvalo je autentične objekte s početka prošlog veka.

Žarko Laušević posle 25 godina u srpskom pozorištu

serija Koreni
Autentični ambijent, Foto: Printskrin RTS

– Imali smo sreće što se ovo selo nalazi iznad Jagodine i što postoji Dragan Gligorijević. On je davnašnji poznanik našeg scenografa Mileta Jeremića, koji se kad smo prvi put razgovarali kako da sagradimo, sazidamo, izmislimo, napravimo Prerovo, setio Gornjeg Račnika i Gligorijevića. To je bio produkcioni ključ cele serije, da je ona moguća – rekao je Goran Šušljik, glumac i izvršni producent serije. – Mi smo ovde već nekako vreme i nekako smo kao starosedeoci. Živimo sa ovim mestom. A, nadam se i da ćemo nešto doprineti. Bitno je ono što će ostati kada završimo seriju. A to je činjenica da će neke generacije, i kada nas više ne bude, to opet gledati. To su “Koreni” – istakao je Goran Šušljik, glumac i izvršni producent serije.

Otkrivena statua Draganu Nikoliću u Vrnjačkoj Banji

serija Koreni prva polovina
Goran Šušljik, glumac i producent serije, Foto: Printskrin / RTS

On je dodao da ne veruje da igrani program može da zameni čitanje, ali je veoma važno da ovakva dela ostave trag i u tom mediju.
– Televizija donosi nešto drugo, novo, neke boje, emocije, pa čak i mirise i ukuse, koje nekada knjiga ne može. Za to sve treba mnogo strpljenja, truda i prava kuća, koja će to prepoznati, a čiji je to na neki način i zadatak. RTS ima mogućnost, kao i znanje da sve iznese. To je važno ne samo za današnji trenutak, nego i za buduće generacije koje će čitati ili neće čitati knjige. Ili koje će možda posle odgledane serije poželeti i da pročitaju ovo delo.

Nove domaće serije na RTS-u – pun pogodak!

serija Koreni
Igor Đorđević i Sloboda Mićalović igraju u seriji Đorđa i Simku Katić, Foto: Printskrin / Kopernikus RTV Jagodina

Sa producentskom kućom “Eye to Eye” RTS je radio i TV seriju “Čizmaši”. Snimanjem serije “Koreni”, čija se premijera očekuje naredne godine, RTS nastavlja tradiciju ekranizacije vrhunskih dela srpske književnosti. Do sada je je snimljana prva polovina materijala.

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

serija Koreni
Dragan Gligorijević, Foto: Printskrin Kopernikus RTV

A. D. / Izvor: RTS, Kopernikus RTV Jagodina

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde