Snima se: Zombi film “Mališan” u režiji Danila Bećkovića

0
336

U etno-selu Amerić nadomak Mladenovca počelo je 18. septembra snimanje filma “Mališan” u režiji Danila Bećkovića, a po scenariju Dimitrija Vojnova. Ovaj kreativni tandema stoji iza hit filmova “Jesen samuraja” i “Mali Budo”.

Zombi film "Mališan"
Na setu u etno selu, Foto: Mališan

Kratkometražni igrani film “Mališan” prati 15-godišnjeg dečaka Peđu na izletu u idiličnoj vikendici sa roditeljima i osmogodišnjom sestrom. Od kada se probudi ujutru, Peđa se uključuje na socijalne mreže, stavlja slušalice u uši i pušta muziku. Na socijalnim mrežama nailazi na poplavu vesti o tome da svetom besni epidemija zombi-virusa. Gleda snimke i vesti sa raznih meridijana a onda zapaža da se pored njegove vikendice dešava isto to. Umesto da beži, prva reakcija mu je da tu situaciju ovekoveči i objavi na socijalnim mrežama. Ne zapaža da njegovi najbliži gube bitku sa virusom. Tu izdvojenost plaća glavom…

Snima se: „Žigosani u reketu“, priča o košarci, ljubavi i prijateljstvu
Zombi film "Mališan"
Oni Tomila, Danilo Bećković i Dimitrije Vojnov na konferenciji za medije, Foto: Mališan

Glavnu ulogu igra zvezdi evropskog filma, mladi glumac iz Finske, Oni Tomila (Onni Tommila). On je kraj Semjuela L. Džeksona (Samuel L. Jackson) igrao glavnu ulogu u filmu “Big Game”, baš kao i glavnu ulogu u kultnom ostvarenjuju “Rare Exports”. Njegove roditelje u filmu tumače Katarina Žutić i Slaviša Čurović.
– Srećan sam što smo uspeli da za glavnu ulogu dobijemo glumca koga smo želeli – rekao je scenarista Dimitrije Vojnov na konferenciji za medije. On je napomenuo da ekipa filma ovim ostvarenjem želi da se bavi aktuelnom temom otuđenja i uticaja savremene tehnologije. Kao i pitanjem da li više verujemo svojim očima ili vestima sa interneta.
– Imamo priliku da napravimo film kakav želimo na način na koji to treba da se uradi! – dodao je Vojnov i najavio da će ovo biti jedno višeslojno ostvarenje koje će biti, pre svega, zabavno, napeto, strašno i duhovito.

„Izgrednici“ pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
Zombi film "Mališan"
Katarina Žutić i Siniša Čurović, Foto: Mališan

Reditelj filma Danilo Bećković rekao je da će “Mališan” trajati oko pet minuta i da će biti dostupan na svim medijskim platformama.
– Potrudićemo se da film prikažemo na različitim filmskim festivalima, a u bioskopima će biti prikazivan kao kratki film pre dugometražnih filmova slične tematike – kazao je reditelj.
– Nadamo se da će ovaj kratki film prerasti u dugometražno ostvarenje “Monte zombi” u kojem će Oni Tomila, takođe, igrati glavnu ulogu – naveo je producent filma Marko Paljić.

Predstavljajući se prisutnima, glavni glumac je rekao da je prvu reklamu snimio kada je imao samo pet godina, da je tri godine kasnije snimio svoj prvi dugometražni film u Finskoj, a zatim je usledio “Big Game”.
– Ekipa filma je zaista odlična, a mesto na kojem ćemo snimati je predivno, znatno drugačije od Finske. I ja imam velika očekivanja od ovog ostvarenja – istakao je mladi glumac.

Nagrada za Lazara Bodrožu za režiju „Ederlezi Rising“ na festivalu u Kranjskoj Gori
Zombi film "Mališan"
Zvezdi evropskog filma Oni Tomila, Foto: Mališan

Ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen kaže da je siguran da će ovaj projekat označiti početak dobre saradnje između dve zemlje.
– Fantastično je mesto na kojem ćemo snimati scene, kao i tim sa kojim radim. Ovde se osećam kao kod kuće – rekao je Kalojan Vodeničarov, reditelj akcionih scena koji je radio na velikim holivudskim filmovima kao što su “Troja”, “Nemoguća misija”, serija “Igra prestola”.
– Pokušali smo da definišemo stil koji odgovara žanru, a zahvaljujući produkciji dobili smo najsavremeniju tehniku – naglasio je direktor fotografije Dušan Ivanović. On je napomenuo da se film snima u 8K rezoluciji kamerom “Red Helium”. I da će vizuelnom identitetu umnogome doprineti i sjajna lokacija na kojoj će se snimanje odvijati.

46. FEST: Konačno premijera filma „O bubicama i herojima“ Petar Pašića

Govoreći o izazovima komponovanja muzike za ovaj film, Marko Kon je istakao da će gledaoci ovaj put čuti nešto novo, jedan novi stil – zombi-pop! Za scenografiju filma “Mališan” zadužena je Jelena Milinović (Jesen samuraja, Ubice mog oca), a kostimograf je Ivana Stojanović.
Premijerno prikazivanje se očekuje već u oktobru.

Zombi film "Mališan"
Etno selo Amerić, Foto: Mališan

Film su sufinansirali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije uz podršku Centra za kulturu Mladenovac, a u partnerstvu sa kompanijama “Honor” i “Granice”.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde