Nova S: Snima se serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića

0
194

Kompanija “United Media” potpisala je ekskluzivni ugovor o ekranizaciji romana “Aleksandar od Jugoslavije” autora Vuka Draškovića.

Nova S: Snima se serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića
Zdravko Šotra i Vuk Drašković, Foto: United Media

Gledaoci će televizijsku seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću, za koju će scenario i režiju potpisati Zdravko Šotra, imati prilike da gledaju na televiziji NOVA S.
– Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog projekta i prilike da zajedno stvorimo seriju koja će gledaocima približiti lik Aleksandra Karađorđevića, narodu poznatog kao kralja ujedinitelja. Vuk Drašković nas u svom romanu na jedan impresivan način upoznaje sa njegovim likom, razmišljanjima o državi, uređenju, građanima i njihovoj ulozi – kaže izvršna direktorka “United Media” kompanije Aleksandra Subotić. Ona je dodala da se posledice sprovođenja njegovih ideja odražavaju i danas na naše živote.
– Sa druge strane, ime Zdravka Šotre je u domaćoj kinematografiji sinonim za kvalitet. Izuzetno mi je drago što je pristao da radi scenario i režira ovu prvu seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću – ističe Subotićeva.

Nova S: Ekranizacije dela Dobrice Ćosića “Vreme smrti” i “Vreme zla”

Zdravko Šotra naglašava da je ovaj odlični roman Vuka Draškovića inspirativan za filmsku adaptaciju.
– Aleksandar je sa 24 godine vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama. Njemu je sudbina namenila veoma složenu istorijsku ulogu – da ostvari davnašnje težnje južnih Slovena, da ih ujedini u novu državu Jugoslaviju. To se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi – kaže Šotra.

UFUS: Dušanu Kovačeviću i Zdravku Šotri nagrada za životno delo
Nova S: Snima se serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića
Foto: United Media

Proslavljeni reditelj podseća na činjenicu da danas na jednom pariskom trgu stoji spomenik Aleksandru Karađorđeviću, a da on u Beogradu nema ni ulicu sa svojim imenom.
– Ovaj projekat želi da ispravi bar deo te nepravde! – dodaje Šotra.

“United Media” se pozicionirala kao lider u produkciji domaćih, originalnih visokobudžetnih serija. Ranije ove godine potpisan je ugovor o ekranizaciji dela Dobrice Ćosića “Vreme smrti” i “Vreme zla”, i rad na ovim projektima je u toku. Od septembra će na kanalu NOVA S početi da se emituje nova serija “Ujka – novi horizonti” Srđe Anđelića. Mesec dana kasnije biće premijera druge sezone “Senki nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića. U produkciji “United Media” snima se i četvrta sezone hit serije “Ubice mog oca”. Takođe, i nova sezona “Žigosanih u reketu”.

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

Televiziju NOVA S gledaoci mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, Beogrida, D3i, kao i EON platforme.

E. A. / Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde