SNIMA SE: “Dara iz Jasenovca” u režiji Predraga Gage Antonijevića

0
454

Snimanje istorijske drame počelo je u oktobru u selu kod Sombora.

SNIMA SE: "Dara iz Jasenovca" u režiji Predraga Gage Antonijevića

Po scenariju Nataše Drakulić reditelj Predrag Gaga Antonijević snima film “Dara iz Jasenovca”. To je prvo igrano ostvarenje o najbrutalnijim ustaškim zločinima u Jasenovačkom logoru. Kako je najavljeno u junu na konferenciji za medije, “Dara iz Jasenovca” je projekat od nacionalnog značaja i iza njega je stala država – film se snima gotovo isključivo uz pomoć Vlade Republike Srbije, a podržao ga je i Filmski centar Srbije. Premijera se očekuje na proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

SNIMA SE: "Dara iz Jasenovca" u režiji Predraga Gage Antonijevića
PREDRAG GAGA ANTONIJEVIĆ: Šta nas čeka u drugoj sezoni “Državnog službenika”
SNIMA SE: "Dara iz Jasenovca" u režiji Predraga Gage Antonijevića
Predrag Gaga Antonijević, Foto: Promo

– Ovakav film potreban je i nama i svetu. Osećamo u isto vreme čast i zadovoljstvo, ali i jedno veliko breme, s obzirom na to da želimo da izbegnemo uplitanje politike i fokusiramo se na emotivnu priču pojedinca – rekao je Antonijević.

Reditelj je naglasio da uprkos tome što se film bavi osetljivim temama, nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje prvi put na ovaj način prikazujemo svetu, on će takođe biti i edukativnog karaktera, prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

– U pitanju je ogromna priča o tragediji i zlu, koja može biti ispričana na više načina. Mi smo se opredelili za priču kroz Daru i njenu porodicu. Dara je kompozitni lik, a predstavlja svu decu koja su prošla kroz slično iskustvo. Tako će i čitav film biti na njenim leđima – dodao je Antonijević.

SNIMA SE: "Dara iz Jasenovca" u režiji Predraga Gage Antonijevića
Na setu u selu Kotur, Foto: Instagram

Posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara Ilić sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Kroz sudbinu desetogodišnje devojčice, biće ispričane sudbine hiljade onih koji ustaška zverstva nisu preživeli.
– Mi smo našu priču, sada govorim o filmskom jeziku, smestili u nekih šest meseci posle ofanzive na Kozari, do smeštanja u logor. Ali to je potpuno nevažno. Taj logor je postojao i završen je onog dana kada je završen proboj, a posledice su ostale nesagledive – napominje scenaristkinja Nataša Drakulić.

“Zaspanka za vojnike”: Aleksandra Kovač napisala i otpevala pesmu “Najduža noć”

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvožena su u domove širom Hrvatske ili smeštena po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

U selu Kolut, dvadesetak kilometara od Sombora, za potrebe filma izgrađen je Jasenovački logor. Velika kapija, iznad koje je natpis “Radna služba ustaške odbrane Sabirni logor br III”, bodljikava žica, osmatračnice… U tom impresivnom i strašnom ambijentu smrti, na scenografskom lokalitetu od gotovo 40.000 metara kvadratnih je filmska ekipa. Antonijević iz istorijske tame na filmskom platnu, prvi put u srpskoj kinematografiji, osvetljava stravične ustaške zločine nad srpskom decom, jezivu strukturu ubijanja u logorima, koji su uticali ne samo na živote tih pojedinaca i njihovih porodica, nego i na čitavu našu nacionalnu zajednicu u koju se ovo stradanje negde uvuklo kao genetski kod.

SNIMA SE: Novi film Srđana Dragojevića “Nebesa” priča o čudima

– Veoma sam zadovoljan početkom snimanja. Glumci su se izvanredno pokazali, naročito deca iz okoline Dubice i Prijedora, koja su fenomenalna i igraju glavne uloge. Na njima je i film, tako da mislim da smo dobro krenuli. Ovo je težak projekat, u njemu je i više od 700 statista. Asistent režije Bojan Pivaš je još pre dva meseca obišao sva somborska sela, išao je od lica do lica, i pažljivo odabrao da statisti budu ono što treba da budu. Na ovoj lokaciji gde snimamo logor Jasenovac bićemo još nekoliko nedelja. Onda odlazimo u selo Jasenovo kod Bele Crkve, tu ćemo snimati Staru Gradišku, zapravo jedan od logora u njenom okviru, zato što je ona bila tvrđava zatvor, koji više ne postoji. Taj logor zovemo Mlin, da ne bismo pravili nešto što ne može da se napravi – objašnjava Antonijević.

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
Nataša Drakulić, Foto: Promo

Daru tumači Biljana Čekić, učenica sedmog razreda, koja živi u selu Sreflije kod Kozarske Dubice. Ona je izabrana na kastingu. Njena prababa po ocu Bosiljka je, približno u njenim godinama, i sama bila zarobljenica u logoru Jasenovac, koji je, srećom, preživela.
– Zanimljivo mi je ovde, i malo naporno. Imala sam tremu na početku i plašila sam se, ali se sada dobro osećam i srećna sam. Svi su jako dobri prema meni. Trudim se da razumem priču o Dari koju igram i deci koju su ubijali, a to mi je mnogo tužno – kaže mlađana Biljana. A pored nje, u filmu igraju i drugi mališani iz Kozarske Dubice.

Nova S: Snima se serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića

U velikoj glumačkoj ekipi glavne likove igraju i Marko Janketić, u ulozi zapovednika jasenovačkog logora, ozloglašenog Vjekoslava Maksa Luburića; zatim Anja Stanić Ilić; Vuk Kostić; Radoslav Milenković; Nikolina Friganov; Sandra Ljubojević; Igor Đorđević; Alisa Radaković; Bogdan Bogdanović… Film rade produkcijske kuće “Film Danas” i Dandelion Production INC.

– Ogromna je odgovornost na meni jer, pored glume, zahteva i istraživački rad. Lepo je što se jedan ovakav film radi. Sama činjenica što se bavimo fenomenom zla daje mu širi kontekst. Nije Maks Luburić to sam radio. Učestvovali su tu i drugi ljudi. U prilici sam da to prikažem kroz lik jednog čoveka koji je te zločine sprovodio. Moraću da se potrudim da na pravi način to uradim – izjavio je Marko Janketić.

Snima se: Frano Lasić i Savina Geršak u filmu “Elegija lovora”
Marko janketić
Marko Janketić, Foto: Printskrin RTS

U filmsku priču, biće utkane mnoge lične priče i najintimniji razlozi za učešće u filmu.
– Dolazim iz Hrvatske. Veliki deo moje porodice je stradao u Jasenovcu i drugim logorima. Sve što sam znala i čula slilo se u ovaj scenario, ako ne valja, izvinite, ja ne umem bolje. Prepala sam se od te literature. Svaka priča je tragičnija od prethodne. Da li će sudbina deteta biti dovoljna da sagledamo taj užas, videćemo – rekla je Nataša Drakulić. Ona je objasnila i zašto se glavna junakinja zove Dara.
– Dara je od Darinka. Darinka je dar života, što je velika simbolika. A i imala sam strinu Daru, kojoj je porodica stradala u Jasenovcu.

66. Pula Film Festival: “Dnevnik Diane Budisavljević” dobio Zlatna vrata i Veliku Zlatnu arenu

Majka glumca Radoslava Milenkovića, rodom sa Kozare, kao sedmogodišnja devojčica bila je u logoru u Sisku, a zatim u Novoj Gradiški.
– Pred transport u Jasenovac, došli su nekakvi hrvatski kulaci iz okoline Daruvara koji su pokupili roblje. Prvo nisu hteli da uzmu nju i mog brata od ujaka, bili su premali, a onda se ta žena, Hrvatica, i hvala joj na tome, sažalila i tako je moja majka, iako beskorisno detence, provela dve godine kao rob na jednom kulačkom imanju. I to joj je spasilo život! – objašnjava Milenković.

Glumac Vuk Kostić priznaje da mu je ovo jedna od najtežih uloga koje je igrao, a to je uloga fra Majstorovića, koga su zvali fra Sotona.

Snima se: “Ubice mog oca 4”, nova dinamika i neka nova lica
Vuk Kostić, Foto: printskrin RTS

Stručni konsultant na filmu je Majkl Barenbaum (Michael Berenbaum), američki ekspert za holokaust.
– Jasenovac je jedan od najmanje izučavanih logora smrti, ali i najkompleksnijih zbog mnogo različitih žrtava – Srba, Roma, Jevreja. Deca u ratu ne mogu nikome da nanesu nikakvu štetu – rekao je Bernbaum. On je istakao da moć filmske priče leži u priči pojedinaca, u kojoj vidimo kako nesreća, ubistva i užasi utiču na jednu osobu, a naročito na život jednog nevinog deteta.

12. LIFFE: Gran pri “Živojin Žika Pavlović” Teoni Strugar Mitevskoj

AMBIJENT SMRTI
– Ovaj dekor je podignut na napuštenom prostoru stare ciglane, tu imamo nekoliko objekata koje smo konstruisali, ne bukvalno, u dokumentarnom smislu, nego sa nekim zajedničkim tačkama koje su se pojavljivale u originalnom logoru Jasenovac, i dva glavna punkta su ciglana i Tvornica alata. Prugu, koja je postojala u pravcu prema Bačkom Bregu, u potpunosti smo rekonstruisali u dužini od oko četiri stotine metara. Lokomotivu i vagone smo dovezli specijalnim transportom, šleperima i kamionima, a utovarivali i istovarivali velikim građevinskim dizalicama od šezdesetak tona nosivosti – kaže Goran Joksimović, koji je na ovoj scenografiji radio sedam nedelja.

E. A. / Izvor: RTS, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde