Snežana Savić u monodrami “Ja, Jovanka Broz”

0
538

Glumica i pevačica kaže da je pred njom najveći izazov u karijeri dugoj više od tri decenije i obaveza da verno dočara lik žene koja je u stopu pratila Josipa Broza Tita.

snežana savić ja, jovanka broz
Snežana Savić, Foto: Z. K. Munja

U monodrami ispovesti „Ja, Jovanka Broz“, scenariste i reditelja Milana Šarca, nekadašnju prvu dama igraće Snežna Savić.

– Mi smo još na samom početku rada. Nekako je previše rano da se toj predstavi posvećuje neki prostor i daje toliki publicitet, mada je reč o vrlo značajnoj temi. Oduvek sam želela da tumačim tu ulogu, nema glumice koja takav izazov ne bi prihvatila. To je veoma veliki glumački zadatak i vrlo delikatna rola. Pokušaćemo da to uradimo na pravi način i da to bude na ponos – rekla je Snežana Savić za “Kurir”.

„Šta me snađe“: Anđelka Prpić u „masovnoj monodrami“

Jovanka Broz, Foto: Wikimedia Commons
Jovanka Broz, Foto: Wikimedia Commons

Glumica naglašava da je novi angažman dobila po preporuci.
– Uloga mi je poverena na inicijativu Filipa Davida i veoma mi je drago što su se setili mene. Dosta fizički ličim na Jovanku. Moj izgled je klasičan, a svakako bi mogla da je igra i žena koja uopšte nema fizičke sličnosti. Mi glumci uvek strepimo i kad je reč o manje zahtevnih rolama – iskrena je Snežana.

Tito i Jugoslavija našoj proslavljenog glumici ostaće u lepoj uspomeni. Nije imala prilike da lično upozna bračni par Broz.
– Tita sam videla samo sa scene Doma sindikata. Recitovala sam za njega kao najbolji pionir. Govorila sam pesmu Branka Miljkovića. Okupili su se tada glumci iz svih bivših republika – Rade Šerbedžija, Milena Zupančić i drugi. Bio je tada već ozbiljno bolestan. A, Jovanka je obeležila jedno vreme vladavine “najvećeg sina naroda i narodnosti”. Bila je tragična ličnost. Nikad je nisam upoznala, iako mi je bila želja. Bila je omiljena u narodu, ne samo zbog svoje lepote nego i držanja – zaključuje glumica.

MARINA RAJEVIĆ SAVIĆ: Zlatni vrt mog detinjstva

milan šarac i jovan ćirilov
Milan Šarac i Jovan Ćirilov, Foto: Facebook / Milan Šarac – Napoleon film

Monodramu “Ja, Jovanka Broz” publika će moći da vidi početkom marta.

Milan Šarac je režiser, aforističar, dokumentarista, šahista, scenarista… Diplomirao je na FDU u Beogradu, studirao na Filozofskom fakultetu. Radio je u Ateljeu 212 i na Televiziji Beograd. Autor je zapaženih feljtona, knjiga, kao i dokumentarnih filmova o ljudima koji su ostavili traga u srpskoj istoriji i kulturi (o Radošu Novakoviću, Miri Trailović, Zoranu Radmiloviću, Miri Stupici, Đorđu Marjanoviću, Olji Ivanjicki…). Okušao se i kao epizodista u 16 filmova (“Braća po materi”, “Holivud ili propast”, “Hajde da se volimo”…). Šarac je bio dugogodišnji prijatelj Jovanke Broz, znao je mnoge njene tajne.

E. A. / Izvor: Kurir, Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde