“Slobodna Zona na bis” u Dvorani Kulturnog centra Beograda 13. novembra

0
50

Kao i ranijih godina, najgledanija ostvarenja sa festivala, biće ponovo prikazana.

"Slobodna Zona na bis" u Dvorani Kulturnog centra Beograda 13. novembraFilmski hitovi koji su na 14. Slobodnoj Zoni izazvali najveću pažnju publike biće prikazani “na bis” u utorak 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
Film “Putinovi svedoci” koji je na repertoaru u utorak od 15h bavi se hronologijom Putinovog dolaska na vlast i njegovim vrtoglavim uspehom. Reditelj filma Vitalij Manski nekadašnji glavni i odgovorni urednik na nacionalnoj televiziji tokom godina snima sate i sate arhivskog materijala i vodi gledaoce iza kulisa nekih od najvažnijih događaja u novijoj istoriji Rusije. Manski kombinujući ih sa sopstvenim snimcima iz tog vremena, kroz razgovore sa Putinovim simpatizerima i savremenicima stvara portret jednog od najkontroverznijih političara današnjice, svestan da je u blizini vlasti “naivno misliti da je moguće biti samo svedok“.

14. Slobodna Zona: Više od 50 filmova, 40 nacionalnih premijera

Od 17h biće prikazan film “Krivica” za koji je tokom festivala vladalo veliko interesovanje posetilaca. Ovaj napeti skandinavski triler u režiji Gustava Molera snimljen je kao one-man-show prati suspendovanog policajca. Asger Holm, policajac pod istragom, silom prilika postaje dispečer za hitne pozive. Tokom poslednje smene pred saslušanje, javlja se na hitan poziv žene u opasnosti. Kada se veza iznenada prekine, počinje potraga za identitetom žene i njenim otmičarima. U trci sa vremenom Asgeru je telefon jedino oružje i dok pokušava da pomogne najbolje što može, počinje da shvata da je u pitanju mnogo veći zločin nego što je pretpostavljao. Gustav Moler režira ovaj napeti triler kao one-man-show, u kome kamera ne napušta Holmovo radno mesto, a život otete žene zavisi od svake reči koju izgovori. “Krivica” je osvojia brojne nagrade na festivalima širom sveta, među kojima je i nagrade publike na festivalima Sandens i Roterdam.

Dodelom nagrada zatvorena 13. Slobodna Zona

Najnoviji film Džafara Panahija “Tri lica”, koji je tokom Slobodne Zone dva puta rasprodat biće prikazan od 19h. Ovo fenomenalno ostvarenje koje je premijerno prikazano u Kanu je road movie protiv patrijarhata i filmska oda glumicama i svima koji to žele da budu. Zbog kritičnog odnosa prema režimu reditelju Džafaru Panahiju je od 2010. zabranjen izlazak iz Irana i snimanje filmova. Uprkos svemu ili baš zbog toga, on to čini. U “Tri lica” je poznata iranska glumica Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u udaljeno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai putem video poruke moli slavnog reditelja za pomoć. Ona želi da studira glumu, ali iako je primljena na konzervatorijum njeni roditelji se protive. U skladu sa tradicijom ona bi trebalo da se uda. Da li će pojava poznatog reditelja i glumice pomoći ili će još više otežati stvar?

Muzika iz „Južnog vetra“: „Mače“ izvode Marlon Brutal i Juicea

Dokumentarac “Bergman: godina života” izazvao je veliko oduševljenje publike tokom Slobodne Zone ispunivši bioskopske dvorane u kojima se prikazivao do poslednjeg mesta. Godine 2018. u celom svetu se obeležava stogodišnjica rođena jednog od najvećih filmskih reditelja u istoriji filma, Ingmara Bergmana. Za ostvarenje Magnuson, “Bergman – godina života”, kritičari kažu da je jedan od najiskrenijh portreta ovog reditelja, preplavljen emocijama. Film se osvrće na najplodniju godinu Bergmanovog života – 1957. ali prati i njegov celokupni život i karijeru.

Festival „Slika u pokretu“ u Muzeju Jugoslovenske kinoteke od 14. do 17. novembra

Oslikava ga kao nežnog i grubog; plahovitog i vođenog demonima; tiranina i poluludog slavnog genija kakav je bio – čoveka posvećenog poslu, ali i opsesivnim vezama sa ženama – dovoljnim za tri života. U vreme kada je stvarao svoja najveća dela, bio je u vezi sa četiri žene. Iz tri braka je imao šestoro dece čije godine rođenja nije baš najbolje pamtio. U gustom dnevnom rasporedu je uvek imao vremena za svoj čir koji ga je s vremena na vreme terao u bolnicu – jedino mesto gde je na miru mogao da piše. Publika Slobodne Zone je tokom festival imala priliku da nakon filma razgovara sa producentkinjom Sesilijom Nensen. “Bergman” će “na bis” biti prikazan sutra od 21h.

Karte za projekcije “na bis” u prodaji su na blagajni Dvorani Kulturnog centra Beograda po ceni od 300 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde