Filmski festival Slobodna zona otvara dokumentarac o “Laibachu”

0
139

Filmski festival Slobodna Zona održaće se ove godine od 1. do 6. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Trinaesto izdanje festivala će 1. novembra u Sava centru otvoriti “Dan oslobođenja”. To je film o slovenačkoj grupi “Laibach” u Severnoj Koreji, u režiji Uġisa Oltea i Mortena Travika.

Slobodna zona filmski festivalMorten Travik, pozorišni reditelj, konceptualni umetnik, kulturni diplomata i veliki obožavalac slovenačke grupe “Laibach”, uspeo je u avgustu 2015. da spoji nespojivo: povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti on je posredovao, ugovorio i organizovao prvi koncert jedne rok grupe sa Zapada u Pjongjangu, glavnom gradu jedne od najzatvorenijih zemalja na svetu. I ne samo to – on je uspeo da izdejstvuje da ova neverovatna avantura postane dokumentarni film. Muzičare je u stopu pratila filmska ekipa i beležila dragocene trenutke iza kulisa “poslednje komunističke diktature”.

„Laibach“ objavio novi album „Also Sprach Zarathustra“, regionalna premijera u Sarajevu

Slobodna zona filmski festivalKako poručuju organizatori festivala, Morten Travik i Uġis Olte stigli su tamo gde je retko ko pre njih bio. I na iznenađujuće suptilan način zabeležili sudar ideologija i kultura, ali i pokušaj istinskog kontakta između članova ex-jugoslovenske art rok grupe i njihovih domaćina. Ono što ih povezuje je holivudski mjuzikl “Moje pesme, moji snovi”, koji je i dan danas izuzetno popularan u obe Koreje. Ovom neverovatnom poduhvatu na putu stoji gotovo sve: reputacija grupe “Laibach”, jezik, tehnički problemi, neizgovorene zabrane i uvek budni cenzori. Ali, uprkos očiglednom apsurdu čitave situacije (ili baš zbog toga) pred gledaocima se dešava mnogo više od kulturne razmene.

Morten Travik na početku filma kaže:
– Ne zanima me mir, zanima me istina. Istina je neprijatna, ona žulja i donosi promene.

Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“

Za obe strane. I dok u poleće i leto 2015 kulminira propagandni rat između Severne i Južne Koreje, koji se vodi ogromnim zvučnicima usmerenim preko granice, u najvećoj i najlepšoj koncertnoj dvorani u najtajanstvenijoj zemlji na svetu nastupa jedna od najkontroverznijih grupa zapadne Evrope. Rezultat je ironičan, duhovit i angažovan dokumentarni mjuzikl koji i o Severnoj Koreji i o “Laibachu” govori više od hiljadu reči, zaključuju iz Slobodne zone.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu

Novi selektori festivala, montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač, odabrali su 10 dugometražnih filmova za regionalnu selekciju. A u međunarodnoj selekciji za nagradu stručnog žirija takmičiće se 15 filmova po izboru dugogodišnje selektorke Branke Pavlović. Novitet je i revijalna selekcija od 12 kratkih filmova u regionalnom programu. Publika će, kao i do sada, moći da pogleda i pet filmova iz selekcije 14+. Tu je i bogat prateći program: pet specijalnih projekcija, master class, noćni razgovori i dnevni govorni program – Na kafi sa autorima.

„Senke nad Balkanom“ predstavljene na festivalu „Braća Manaki“ u Bitolju

Stručni žiri će dodeliti nagrade za najbolji angažovani film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji. Nagradu za najbolji film u okviru selekcije 14+ dodeliće srednjoškolski žiri – Slobodna Zona Junior. Već tradicionalna nagrada publike festivala Slobodna Zona, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce.

Laibach u Severnoj Koreji Foto: Slobodna zona / Promo
“Laibach” u Severnoj Koreji Foto: Slobodna zona / Promo

Ovogodišnji program Slobodne Zone obuhvatiće preko 40 igranih i dokumentarnih, kratkih i dugometražnih ostvarenja iz čitavog sveta. Ulaznice za film “Dan oslobođenja”, mogu se kupiti na biletarnicama Sava Centra i Eventima po ceni od 500 dinara. Ulaznice za otvaranje festivala u Novom Sadu dostupne su na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad po ceni od 350 dinara. Informacije o prodaji karata u Nišu biće uskoro objavljene.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde