Monodrama-monokoncert: Slobodan Beštić priprema predstavu o Ejmi Vajnhaus

0
201

Bivša pevačica benda “Sevdah Baby” tumači lik svetske muzičke zvezde, ali reditelj napominje da nije reč o biografskoj predstavi.

Amy Winehouse Wikimedia Commons
Amy Winehouse, Foto: Wikimedia Commons

Tragični život pevačice Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) i sudbina umetnika genija u društvu koje ga ne prihvata i pokušava da ga ukalupi tema je monodrame koju režira glumac Slobodan Beštić. Premijera će biti krajem juna u Dorćolskom narodnom pozorištu (Solunska 24).

Ana Sofrenović i Slobodan Beštić dobitnici Nagrade „Vitomir Bogić“

– Pre tri nedelje bio sam u Americi i upoznao mnogo ljudi iz sveta umetnosti. Kroz razgovore s njima ponovo sam počeo da mislim o temi na kojoj sam radio još pre 20 godina. Tada sam čitao Antonena Artoa jer je on pisao puno u svojim esejima o tome kako umetnik ne može da se integriše u društvo i koliko ga društvo kao sistem odbacuje. Pisao je o Bodleru, Van Gogu… Oni nisu bili društveno prihvatljivi, imali su crtu genijalnosti i imali su božju misiju da svoj talenat ispolje na zemlji. Ali, društvo i oni sami sa sobom nisu u stanju da svoj talenat ispolje do kraja. Tu je i čuvena pesma “Albatros” o umetniku koji je kralj visina, ali kad se spusti na zemlju, postaje predmet rugla i podsmeha – objašnjava Beštić.

„Biti drugi“ – izložba povodom 60. godina Radio Beograda 2
slobodan beštić
Slobodan Beštić, Foto: Radio Beograd / Promo

– Godina sam želeo da napravim predstavu na tu temu, međutim, činilo mi se nekako kao da su to prošla vremena. Hteo sam da nađem primer takvog umetnika u našem vremenu i tako sam došao do Ejmi Vajnhaus. S druge strane, ona je poslednji koncert imala u Beogradu i eto još jednog razloga – dodao je Slobodan Beštić.

Istakao je da se ne radi o biografskoj predstavi, već o komadu koji će Ejmi koristiti kao paradigmu genijalnog umetnika.
– Ona je donela svoj genijalni talenat na ovu planetu poput Mocarta, Bodlera… ali nije mogla da ga manifestuje do kraja, odnosno da preživi. Artoova ideja je bila oštra – da društvo sistematski uništava umetnika. Njena duša, glas kao crnkinje, taj soul u njoj kao da je nosila stotinu godina. Šta se s njom događalo, kako je društvo pokušalo da je ukalupi u malu, slatku pop zvezdu i da je načini prihvatljivom po svaku cenu, to je moja temu! – kazao je za “Kurir” glumaci reditelj.

Ovacije na premijeri: Nušićeva „Ožalošćena porodica“ u Narodnom pozorištu

So fresh n so clean clean 💎#glowing #light #sakura

A post shared by Đurđina Radić – Gina (@djixx_) on

Ejmi Vajnhaus će tumačiti Đurđina Radić, glumica koja je diplomirala je 2016. na FDU u klasi Dragane Varagić i Predraga Stojmenovića. TV publika je nedavno imala prilike da je gleda u seriji “Psi laju, vetar nosi”. A, mnogi je znaju i pod pseudonimom Djixx, sa kojim je izgradila uspešnu muzičku karijeru. Radićeva je inače bivša pevačica benda “Sevdah Baby”.
– Ona ima dovoljno moćan glas! Biće ovo monodrama-monokoncert s društveno-političkim temama. Pitanje je šta s genijalnim umetnikom radimo, da li ga šaljemo da umre ili da podržavamo. Dok radim na ovom materijalu i dok slušam Ejmi, zaista u meni izazove jake emocije koje me dovedu do suza – zaključio je Beštić.

Sreta i „Mostar Sevdah Reunion“ na vrhu svetske top liste

Glumac je naveo da već priprema još jedan komad. Biće to adaptacija Ingmara Bergmana, a radiće sa ćerkom Hanom, koja je takođe glumica.
– Sa Hanom radim na komadu Ingmara Bergmana “Najbolje namere” i “Razgovori u četiri oka”, ali ćemo uraditi adaptaciju za tri lika. Premijera će biti u septembru, a pored Hane igraće i Joakim Tasić i Dobrila Stojnić.
Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde