Sloboda je u tebi: 4. FreeDom Art festival u Pančevu od 23. do 25. avgusta

0
168

Dom omladine Pančevo po četvrti put predstavlja FreeDom Art festival, utemeljen na ideji objedinjavanja različitih programa u jedinstveni događaj. A koji ima za cilj da promoviše kulturu slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem prezentacije različitih formi umetničkog izražavanja.

 Sloboda je u tebi: 4. FreeDom Art festival u Pančevu od 23. do 25. avgusta4. FreeDom Art festival organizovaće se od 23. do 25. avgusta pod nazivom “Sloboda je u tebi”. Program će se održavati na nekoliko lokacija u gradu. U okviru Festivala, sada već tradicije Pančeva, mladim umetnicima pruža se prilika da ostave trag u javnom prostoru. Ove godine svojim radovima–muralima predstaviće se tri mlada umetnika: Igor Gardinovački, Damjan Pavlović i Dunja Glavinić.

7. BUDI: Bogat, zabavan i uzbudljiv program – izložbe, promocije, radionice…
voodoo-technotic
“Voodoo Technotic”, Foto: Promo

Hip-hop radionica Doma omladine Pančevo po četvrti put predstaviće se novom pesmom i spotom koje su napravili polaznici. Tema i naslov pesme je “Moj prvi…”, a ona je, kao i dosad, proizvod saradnje Doma omladine Pančevo i benda “Iskaz”. Projekat “Vudu Tehnotik” (Voodoo Technotic) bavi se večitim pitanjem Slobode, kroz proučavanje njenog komplementa – Ropstva. Tehnotik je izmišljena reč koja označava trenutni stadijum u evoluciji čoveka, gde je linija između ljudskog i virtuelnog tanka. Morfološki podseća na naziv leka (analgetik, anestetik, citostatik), pri čemu je akcenat stavljen na njegova često “nevidljiva” neželjena dejstva. Autor eksplicitno komunicira svoj doživljaj (vudu) negativnog uticaja tehnološke (r)evolucije na zdravlje, individuaciju, međuljudske odnose, ekologiju, svoje okruženje i život uopšte. Prikazuje oblike savremenog ropstva i negativne efekte savremenih tehnologija na auru pojedinca.

Kultni bend „Električni orgazam“ objavio album „Gde smo sad?“
Izlozba-Let-there-be-rock
“Let There Be Rock” Aleksandra Stojkovića, Foto: Promo

“Let There Be Rock” je četvrta samostalna izložba pančevačkog foto-reportera Aleksandra Stojkovića. Predstavlja retrospektivu njegovog rada na rok fotografiji u poslednjih pet godina. Stojkoviće fotografije objavljivane su u gotovo svim domaćim novinskim i internet izdanjima, kao i u svetski poznatim časopisima “Rolling Stone” i “L’Europeo”.
– Pogledamo li ovih dana kliničku sliku rokenrola, ne samo kod nas nego i u nesuđenim proleterskim zemljama Engleskoj i Americi, neće nam preostati ništa drugo nego da, žalosna srca, konstatujemo njegovu smrt. Ako, međutim, pogledamo bilo koju sliku snimljenu majstorskom rukom Aleksandra Stojkovića, zaključićemo da je rok muzika danas živa i zdrava isto koliko je to bila u svojim najboljim danima! – najavljuju organizotori izložbu.

Kulturni centar u Pančevu dobiće ime po Nebojši Glogovcu
Hor-CAROLIJA
Leontina Vukomanović i Hor “Čarolija”, Foto: Promo

Tokom Festivala koncerte će održati tinejdž bend “Masterblastersi”, dečji hor “Čarolija sa Leontinom Vukomanović, dobro znana grupa “Kanda, Kodža i Nebojša”, kao i “Farra Fanfarra” iz Lisabona. Ovaj portugalski umetnički kolektiv je sačinjen od muzičara i zabavljača koji su visoko specijalizovani za kolektivnu euforiju i prenos zaraznih ritmova putem akustične muzike i duvačkih instumenata. Uz latino i balkanske ritmove s primesama fanka, džeza, roka, panka i disko muzike, oni garantuju jedinstven i veoma nepredvidiv doživljaj.

Biće održana i tribina “Gde smo sad”. U razgovoru o rok muzici kao umetnosti, društvenom fenomenu i simbolu slobode, uz osvrt na njenu istoriju i trenutnu situaciju učestvovaće Srđan Gile Gojković, Zdenko Kolar i Ivan Ivačković, a voditelj je Vule Žurić. Reflektor teatar izvešće pozorišnu predstavu “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodu”.

Dan Pobede: Premijera predstave „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“
Predstava "Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi",
Iz predstave “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, Foto: Promo

Publika će imati priliku i da prisustvuje završniom nastupu trećeg ciklusa međunarodnog omladinskog projekta “Music for Human Rights III”. Tu su mladi muzičari iz Srbije (UG “Narandžasti” Pančevo); Nemačke (“Roter Baum” Berlin); Italije (“Comala” Torino); Portugalije (“Farra Fanfarra” Lisabon); Izraela (“The Israel Goldstein Youth Village of HaNoar HaTzioni” Jerusalim); i BiH (SPEJS “Zdravo da ste” Banja Luka). Oni zajednički istražuju, muziciraju i stvaraju originalne kompozicije na temu slobode, aktivizma i aktuelnih društvenih dešavanja. Ovaj projekat osmišljen je kao intenacionalno kreativno okupljanje pre svega mladih muzičara, ali i fotografa, žurnalista.

Hajde sanjaj me, sanjaj: Divljanov rođendan dirljivo proslavljen u rasprodatom Sava centru
PROGRAM:
 Sloboda je u tebi: 4. FreeDom Art festival u Pančevu od 23. do 25. avgusta
Rokenrol tribina: “Gde smo sad?”

Četvrtak, 23. avgust
Izložba skulptura “Voodoo Technotic” Vladimira Petrovića
19h – Predstavljanje murala i nastup Hip-hop radionice Doma omladine Pančevo;
20h – Zvanično otvaranje Festivala i izložbe fotografija “Let There Be Rock” Aleksandra Stojkovića;
20.30h – Rokenrol tribina: “Gde smo sad?”, učesnici: Srđan Gile Gojković (Električni orgazam); Zdenko Kolar (Zona B, ex Idoli); Ivan Ivačković (novinar i publicista); Vule Žurić (pisac);
21.30 h – Koncert “Pro Rock Angels – Rolling Stones Tribute Band”;

Njujorčani u Novom Sadu oslikali mural sa likom Mihajla Pupina
Skola-crtanja
Škola crtanja, Foto: Promo

Petak, 24. avgust
Otvoreni atelje: crtanje portreta na licu mesta, uživo crtanje karikatura posetilaca, ručno pravljenje bombona;
17h – Koncert “Masterblastersi”;
18h – Hor “Čarolija” i Leontina Vukomanović;
21h – Predstava “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, Reflektor teatar (Beograd);
(Besplatne karte mogu se preuzeti od 6. avgusta u Domu omladine Pančevo)

„Kanda Kodža i Nebojša“ snimili spot za pesmu „Letnji dan“

Music-for-human-rightsSubota, 25. avgust
20h – Koncert “Music for Human Rights”;
21.30h – Koncert “Kanda, Kodža i Nebojša”;
23h – Koncert “Farra Fanfarra”;
U okviru filmskog programa FreeDom Art festivala biće prikazivani kratki, eksperimentalni i nemi filmovi

Svi programi u okviru festivala su besplatni.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde