Slikar Petar Mošić dobitnik nagrade “Momo Kapor” za likovnu umetnost

0
20

Zadužbina “Momo Kapor”, na desetogodišnjicu smrti našeg slavnog pisca i slikara, dodelila je priznanje za ostvarenja u likovnoj umetnosti, a laureat za 2019. godinu je srpski mladi slikar.

Slikar Petar Mošić dobitnik nagrade "Momo Kapor" za likovnu umetnost
Petar Mošić, Foto: Promo

Jubilarna nagrada “Momo Kapor” za likovnu umetnost pripala je akademskom slikaru Petru Mošiću iz Beograda.
Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice, česte teme na Kaporovim slikama, kao i novčanog iznosa od 2.000 evra koju je obezbedilo Javno preduzeće Pošta Srbije kao generalni sponzor nagrade.

Promocija knjige “Najlepše priče Mome Kapora” i izložba slika i crteža
Srebrna plaketa Momo Kapor za slikarstvo 2019
Srebrna plaketa “Momo Kapor” za slikarstvo 2019, Foto: Promo

Žiri je bio u sastavu Dejan Đorić, istoričar umetnosti (predsednik); Dragan J. Danilov, likovni kritičar; i vajarka Lana Vasiljević. Oni su doneli odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade “mladi umetnik koji slika u duhu starih majstora”. Žiri je u obrazloženju istakao da slike Petra Mošića “predstavljaju potpuno novi izraz unutar srpske figuracije, na studiozno rađenim slikama u duhu sinteze kritičkog realizma i metafizičkih svojstava slikarstva”.

Preminuo istaknuti srpski slikar Vladimir Veličković
ŽMURKE- ulje na lanenom platnu
“Žmurke” – ulje na lanenom platnu, Foto: Promo

– Posebno mi je drago što je prvi put nagrađen mladi slikar i Zadužbina će težiti da to bude uobičajena praksa. Jer, kod nas ne postoje nagrade koje posebno ističu rad mladih likovnih stvaraoca. Sigurna sam da je Momo uzor mnogim mladim umetnicima i zato je važno da posebno cenimo njihov rad i podstičemo ih da se razvijaju i imaju mogućnost da nesputano stvaraju i pokažu svoj raskošni talenat. Petar Mošić je sigurno najistaknutiji i najbolji slikar u mlađoj generaciji. Nadam se da će mu ova nagrada dati još veći podstrek i pomoći u daljem radu! – rekla je Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine “Momo Kapor”.

Ona je dodala da izuzetno ceni podršku JP Pošta Srbije, koja će umetnicima dodeljivati novčanu nagradu dokle god Zadužbina postoji.

– Nažalost malo je kompanija koje su spremne da podrže književnike i slikare, a JP Pošta Srbije to čini već dugi niz godina i time nesebično doprinosi razvoju srpske umetnosti! – dodala je Ljiljana Kapor.

57. Oktobarski salon: Nagrade Margerit Imo i Nini Ivanović
NE OKREĆI SE - ulje na platnu
“Ne okreći se” – ulje na platnu, Foto: Promo

Akademski slikar Petar Mošić (1981) je doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof Anđelke Bojović. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. A, Mošićevi murali krase nekoliko javnih beogradskih zgrada. Izgradio je osobeni stil koji je već prepoznatljiv i publici i kritici. Održao je 15 samostalnih, a učestvovao je i na preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, ali i u međunarodnim projektima i rezidencijama. Glo’Art fondacije u Belgiji ga je 2019. proglasila za jednog od najuspešnijih mladih umetnika koji je gostovao na ovoj prestižnoj međunarodnoj rezidenciji.

PR

KADA OTVORIM OČI - ulje na platnu
“Kada otvorim oči” – ulje na platnu, Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde