Slavko Štimac u ulozi Mate Parlova

0
268

Predstava “Mate Parlov”, rađena u koprodukcija Bitef teatra i pozorišta “Ulysses” premijerno će biti izvedena 12. avgusta na Brionima. Beogradska premijera planirana je za novembar, a u naslovnoj ulozi je poznati glumac Slavko Štimac.

Slavko Štimac, Foto: SOFEST
Foto: Sofest

– Jako dobro pamtim Matu Parlova, kao i njegove mečeve. Velik šampion i zanimljiva ličnost. Bio je pojam za čist boks i sigurno jedan od najboljih predstavnika te plemenite veštine. Za sve nas on je bio skoro kao neka vrsta heroja, ne samo zbog svih medalja koje je osvojio, nego i zbog skromnosti i diskretnosti kojom se odlikovao. Rekao bih da je definitivno imao neku harizmu u sebi i veliko mi je zadovoljstvo što radim predstavu koja će se baviti Matom – rekao je Štimac za hrvatske medije.

Scenario za predstavu o proslavljenom jugoslovenskom bokseru pisali su autori iz Zagreba, Beograda i Ljubljane – Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Jan Cvitković. Režiju potpisuje Aleksandar Švabić. Pored Štimca igraju i Dejan Dedić, Lucija Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš i Jerko Maričić.

Mate Parlov , Foto: Radiša Mladenović Wikipedia
Mate Parlov, Foto: Radiša Mladenović Wikipedia

Mate Parlov je bio jedini bokser u istoriji ovog sporta koji je osvojio olimpijsku, evropsku i svetsku amatersku, kao i evropsku i svetsku profesionalnu titulu. Bio je najbolji jugoslavenski bokser svih vremena, a još za života proglašen najboljim hrvatskim sportistom XX veka. Osam puta je bio prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski i jednom evropski. Osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

Predstava obrađuje i ono što je Mate Parlov predstavljao u široj svesti svih koji žive na ovim prostorima, za koje je bio mit. Mnogi su primetili i da glumac i legendarni bokser čak i liče.
Inače, Slavko Štimac tokom karijere nije mnogo igrao u pozorištu. Posle predstave “Čekajući Godoa” 1993. u Beogradskom dramskom imao je pauzu od 20 godina. Na daske koje život znače, vratio se krajem 2015, na nagovor Dušana Kovačevića. tada je glumio u komadu “Klaustrofobična komedija”, rađenoj prema Kovačevićevu tekstu, gde je igrao Teju Kraja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde