XVII Međunarodni pozorišni festival “Slavija 2018” od 9. do 19. marta

0
150

U Beogradu će se od 9. do 19. marta održati tradicionalni međunarodni teatarski festival.Slavija 2018

Slavija 2018 nagrada
Nagrada za najbolju predstavu Festivala, statueta “Don Kihot”, Foto: Pozorište “Slavija”

XVII Međunarodni pozorišni festival “Slavija 2018” spreman je da startuje. Sve predstave su titlovane na srpski jezik. Festival će otvoriti glumac Marko Nikolić. Posle ceremonija otvaranja, 9. marta biće izvedena predstava “Mnogo vike ni oko čega” Vilijema Šekspira u izvođenju Državnog omladinskog pozorišta “Nodar Dumbaze” iz Gruzije. Među učesnicima su i teatri iz Rusije, Nemačke, Egipta, Kazahstana, Irana, Alžira, Crne Gore, Srbije…

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

Članovi žirija Festivala su: Božidar Đurović, režiser (Srbija – predsednik žirija); Dr Nina Mazur, teatrolog i pozorišni kritičar (Nemačka) i Karine Khodikyan, dramski pisac (Jermenija). Oni će odlučiti kome će ove godine pripasti nagrada za najbolju predstavu, statuetu “Don Kihot”, rad vajara Nikole Kolje Milunovića.

Da čujemo pozorište: I „Klaustofobična komedija“ prevedena na znakovni jezik
lopuže pozorište slavija
Srđan Karanović i Iskra Brajović u predstavi “Lopuža”, Foto: Pozorište “Slavija”

– Na našem pozorišnom nebu svaki festival ima svoju posebnost, svoju prepoznatljivost, i svoju zvezdanu lepotu. U tom sazvežđu sija i zvezda Međunarodnog pozorišnog festivala “Slavija”. Na njemu je, evo, 17. put moguće videti značajne teatarske predstave, na njemu publika uživa u vrhunskim scenskim ostvarenjima i sa njima proniče u mnoga lica ovog današnjeg sveta. Iz večeri u veče, kao u kakvoj imaginarnoj, a tako stvarnoj ruži vetrova, smenjuju se i ukrštaju prozračne struje različitih pozorišnih i kulturnih tradicija, donoseći pred probranu i odanu publiku slike iz života dalekih i bliskih društava i predela – rekao je reditelj Đurović, predsednik žirija.

On je dodao da će i 2018. na sceni Festivala biti predstavljeni značajni i sa razlogom pozvani dramski ansambli sa tri kontinenta. U tom spektru i u tom kulturnom rasponu ogleda se bogatstvo različitosti – od inovativnih rediteljskih čitanja najznačajnijih dela svetske dramske baštine do savremenih dela inspirisanih antičkom dramom.

Sterijina „Laža i paralaža“ u režiji Juga Radivojevića odigrana 150. put
Slavija 2018
iz predstave “Zid živih” kazahstankog teatra

Inače, Međunarodni pozorišni festival “Slavija” je dobio Etiketu EFFE 2015/2016, tako da je sada deo Platforme EFFE, koja se sastoji od festivala koji su sinonim za umetnički kvalitet i imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Platforma predstavlja 31 evropsku zemlju i čine Evropu boljim mestom.
Ulaznice se mogu kupiti na bile biletarnici pozorišta. A, cene su snižene i iznose svega 300 dinara (redovna cena = 800/1000 dinara).

Boje Srbije na Festivalu ove godine braniće Pozorište “Slavija” sa predstavom “Lopuže” Branislava Nušića u režiji Velimira Mitrovića. Uloge tumače Lepomir Ivković; Vesna Paštrović; Srđan Karanović; Žarko Stepanov; i Iskra Brajović. Komad će biti izveden poslednjeg takmičarskog dana, 18. marta.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde