Novinarki RTS-a Slađani Zarić uručena Medalja britanske imperije

0
61

Medalja Britanske imperije jedno je od odlikovanja ustanovljeno u prvoj polovini XX veka. Bilo je namenjeno isključivo Britancima i stanovnicima nekadašnjih kolonija. Ali, od 1992. nagradu dobijaju i strani državljani koji su se istakli u umetničkom, naučnom, humanitarnom radu, uz posebne zasluge za unapređenje bilateralnih odnosa Ujedinjenog kraljevstva i stranih država.

Denis Kif i Slađana Zarić, Foto: RTS

Novinarki i urednici dokumentarnih emisija RTS-a Slađani Zarić uručena je Medalja britanske imperije. Odlikovana je za izuzetan doprinos istraživanju i dokumentovanju savezništva Velike Britanije i Srbije tokom Prvog svetskog rata. Slađana Zarić je četvrta osoba iz Srbije koja je dobila ovo prestižno odlikovanje. Kraljica Elizabeta Druga je još u decembru prošle godine potpisala akt o odlikovanju, a 16. maja je u ime njenog veličanstva visoko priznanje uručio britanski ambasador u Beogradu Denis Kif.

Uručene nagrade UNS-a za 2018. godinu

Novinarka RTS-a odlikovana je kao autorka dva filma, “Srbi na Krfu – sto godina albanske golgote” i “Zaboravljeni admiral”. Slađana Zarić istakla je da je novinar i autor najsrećniji kada se njegovi filmovi gledaju, kada dobija nagrade.

Foto: RTS

– Moram da priznam da sam izuzetno srećna da za nešto što sam radila dobijem orden britanske imperije. Jako sam srećna što dolazi od Britanaca jer dobiti orden od njih koji su kolevka ozbiljne škole i dokumentarnog filma je zaista velika čast! – navela je Zarićeva.

Brankica Stanković dobitnica svetske nagrade “Posvećeni novinar”

Ambasador Denis Kif ukazuje da je ovo prvi put da je razlog za odlikovanje izuzetan doprinos u istraživanju i dokumentovanju zajedničke prošlosti Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. A, praunuk admirala Ernesta Trubridža ističe da je film “Zaboravljeni admiral” premašio njegova očekivanja.

Slađana Zarić, Foto: RTS

– Projekat je počeo pre četiri godine i tada sam upoznao Slađanu. Ona je pronašla mnogo izvora, informacija, fotografija. O svom pradedi sam naučio mnogo više nego što sam milslio da ću ikada saznati! – naglašava ser Tom Trubridž.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde