“Skupljači perja” ponovo u Kanu

0
168

Jugoslovenska Kinoteka predstaviće na predstojećem filmskom festivalu na Azurnoj obali novoizrađenu kopiju klasika Saše Petrovića.

Na predstojećem, 70. filmskom festivalu u Kanu, koji će biti održan od 17. do 28. maja, u programu “Kan klasik” biće prikazan film Aleksandra Saše Petrovića “Skupljači perja”. Naš film biće prikazan sa nove kopije koju je Jugoslovenska kinoteka izradila i prijavila kanskim selektorima povodom pedesetogodišnjice tog čuvenog dela. “Skupljači perja”, u kojem su nezaboravne uloge ostvarili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina i Velimir Bata Živojinović; osvojili su 1967. godine Gran pri u Kanu. Sada će biti prvi srpski film u programu “Kan klasik”, navedeno je u saopštenju Kinoteke.

Do ponovnog prikazivanja na Kroazeti, u selekciji “Kan klasik”, došlo je posle napora čelnika Jugoslovenske kinoteke da izrade novu kopiju i izuzetne upornosti da obezbede ponovno prisustvo ovog filma na međunarodnoj sceni.

– “Kan klasik” je program najuglednijeg svetskog filmskog festivala koji skreće pažnju na najznačajnije filmove iz istorije kanskih programa – istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić. Podsetio je da su “Skupljači perja” imali veliki uticaj na međunarodne karijere Bekima Fehmiua i Olivere Katarine.

Sofest u znaku „Skupljača perja“

Pantelić je dodao da je ovom značajnom događaju za srpsku kinematografiju prethodila višemesečna angažovanost svih sektora Jugoslovenske kinoteke.

Za potrebe “Kan klasika” novoizrađena kopija biće skenirana u 2K rezoluciji i biće izrađen di-si-pi (disk sa kog se prikazuje film); sa titlovima na engleskom i francuskom jeziku.

Na ovogodišnjem, 45. Festu, u okviru obeležavanja pola veka od nastanka “Skupljači perja”; publika u Beogradu bila je u prilici da u sali Kinoteke pogleda novoizrađenu kopiju.

– Nova kopija biće ovoga maja dostupna i svetskoj javnosti, što će izazvati ponovno interesovanje za ovaj film. Krajem prošle godine u izboru koji je organizovala Jugoslovenska kinoteka film je zauzeo drugo mesto na listi stotinu najboljih srpskih filmova 20. veka – izjavio je Pantelić.

On je najavio da će Kinoteka nastaviti i u narednom periodu da plasira bisere srpske kinematografije u programe cenjenih festivala koji ne zaboravljaju ranije nagrađena dela.

– To će izvesno biti još jedna odskočna daska za njihovu ponovnu svetsku promociju. Učešćem u programu “Kan klasik”, po informacijama koje imam, “Skupljači perja” su već obezbedili ponovnu bioskopsku distribuciju u Francuskoj. Ona je zakazana za oktobar ove godine – istakao je Pantelić.

Izrađeno je nekoliko novih kopija “Skupljači perja”. Neke od kojih imaju srpske titlove u scenama kada su dijalozi na romskom jeziku.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde