Skopski bulevar dobija ime po Esmi Redžepovoj

0
91

Poznana makedonska pevačica romskog porekla, bila je i veliki humanitarac. Tokom svog života nastupila je na više od 15.000 koncerata u 30 zemalja. Dobila je brojne nagrade, a među njima je i Nagrada UNICEF-a. Zbog svog humanitarnog rada bila je kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

Esma Redžepova Wikimedia Commons
Esma Redžepova, Foto: Wikimedia Commons

Makedonsko ministarstvo kulture donelo je odluku da skopski bulevar dobije ime po kraljici romske muzike Esmi Redžepovoj-Teodosievski u znak zahvalnosti toj svetski poznatoj i priznatoj umetnici koja je ostavila trajan trag na svetskoj i makedonskoj muzičkoj sceni.

Nišville: Sećanje na Esmu Redžepovu i Šabana Bajramovića

Tim povodom makedonski ministar kulture Robert Alagjozovski primio je predsednika Humanitarnog udruženja “Esma i Steva Teodosievski” Zorana Kostovskog koji je kazao kako je inicijativa da skopski bulevar dobije ime po istaknutoj umetnici pokrenuta još pre nekog vremena u saradnji sa mnogobrojnim građanima.

Otkrivena statua Draganu Nikoliću u Vrnjačkoj Banji

Esma Redžepova Wikimedia Commons
Esma Redžepova Wikimedia Commons

Esma Redžepova nazvana je kraljicom romske muzike. Po izvođenju te muzike bila je poznata u svetskim razmerima. Od 2013. godine nosila je i titulu nacionalnog umetnika Makedonije.

Pokrenuta inicijativa da Bata Živojinović dobije spomenik u Koraćici

Pevačica, koja je bila popularna na celom Balkanu, tokom života je odgajila 47 dece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama.
Esma Redžepova preminula je 11. decembra 2016. godine u Skoplju u 73. godini, posle kraće i teške bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde