Povodom 80. godišnjice rada: Simfonijski orkestar i Hor RTS na Kolarcu – veče Mocarta

0
332

U seriji jubilarnih koncerata povodom 80. godišnjice rada, Simfonijski orkestar i Hor RTS, i dirigent Bojan Suđić 4. novembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine priređuju veče kompozicija Volfganga Amadeusa Mocarta. Biće izvedeni “Jupiter simfonija” i “Krunidbena misa”. Kao solisti će nastupiti sopran Marija Mitić, alt Lidija Jovanović, tenor Dejan Maksimilijan Vrbančič i bariton Nikola Diskić.

Simfonijski orkestar i Hor RTS sa dirignetom Bojanom Suđićem, Veče Mocarta, KolaracSimfonijski orkestar i Hor RTS imali su proteklom periodu niz nastupa na najprestižnijim festivalima u Srbiji. Učestvovali su na Mokranjčevim danima, Tribini kompozitora i BEMUS-u. Tu je, u programskom smislu, u prvi plan postavljeno stvaralaštvo srpskih kompozitora. I ostvareno je uspelo, posvećeno i znalačko premijerno predstavljanje novih dela.

Simfonijski orkestar RTS i Jurij Revič zatvaraju 49. Bemus

Simfonijski orkestar RTS Bojan Suđić, Foto: RTS
Simfonijski orkestar RTS sa dirignetom Bojanom Suđićem, Foto: RTS

A, prvim novembarskim koncertom ansambli RTS-a i Suđić se vraćaju svom standardnom repertoaru. I veče posvećuju poznatim i popularnim remek delima velikog bečkog klasičara. Izvešće poslednju Mocartovu simfoniju i najpoznatiju i najčešće izvođenu “Krunidbenu misu”. Očekuju da će blagodarna lekovitost Mocartove muzike i izvođačima i publici doneti radost i uživanje. Jer, ona je uvek dobar povod da se u težnji ka izvođačkoj perfekciji ostvari katarza.

Na Kolarcu održan jedinstven događaj – prvi koncert u mraku

Simfonijski orkestar RTS ove godine obeležava osam decenija postojanja i kontinuiranog rada. Sa Horom RTS on predstavlja stub muzičke delatnosti i proizvodnje programa radija i televizije u Srbiji. Istovremeno razvija bogatu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, promoviše najviše profesionalne standarde i umetničke vrednosti. A, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić. On je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom i 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom RTS. Danas je Bojan Suđić vodeće dirigentsko ime u Srbiji.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde