Šiler u beogradskoj Hali sportova 18. januara 2019.

1
341

Prvi put u Srbiji nastupiće Kristofer fon Dajlen (Christopher von Deylen).

Šiler u beogradskoj Hali sportova 18. januara 2019.Nemački muzičar, kompozitor i producent Šiler (Schiller) dolazi u Beograd! Audio-vizuelni spektakl desiće se 18. januara 2019. godine u Hali sportova.
“Moje ime je Kristofer fon Dajlen – i ja sam Šiler!” – tih deset reči je sve što je potrebno. Publika aplaudira. U nekom trenutku, otprilike na sredini svakog koncerta Šilera, ovih deset reči biva izgovoreno. Čovek koji ih je izrekao kratko se nasmeje publici, a zatim se vrati u neobične svetove zvuka u kojima u muziku pretače snove i nade ljudi, atmosferu našeg vremena, vibracije planete.

Dečko koji obara s nogu: Svetska pop senzacija Tom Odell u Beogradu
Šiler u beogradskoj Hali sportova 18. januara 2019.
Foto: Promo

Šiler je čudesni vizionar koji puni hale i arene širom sveta i ostavlja publiku bez daha. On će ponovo naredne godine obići svet. Izrazio je želju da napokon dođe i u Srbiju.
– Mnogo lepih stvari sam čuo o vama, želim da bolje upoznam srpsku publiku i predstavim vam svoju muziku uživo! – rekao je Schiller.

Ovaj muzičar, kompozitor i producent nije slučajno izabrao umetničko ime Šiler. Krajem devedesetih, u vreme kada je ovaj projekat još funkcionisao kao duo, snimljen je singl “Glockenspiel”. Kristofer je baš tada čitao “Die Glocke” (Zvono) Fridriha Šilera i od tog trenutka objavljivao je svoju muziku pod imenom ovog pesnika.

Beth Hart u Beogradu obeležava 25 godina karijere
Šiler u beogradskoj Hali sportova 18. januara 2019.
Foto: Promo

U početku, Šiler je bio elektronski orijentisan projekat sa elementima dens muzike. Ali već prvim albumom skrenuo je pažnju na sebe i pokazao da muzika Kristofera fon Dajlena ide u jednom sasvim novom pravcu. Inspirisan klasicima, kakvi su “Tangerine Dream”, “Kraftwerk” i Jean-Michel Jarre, fon Dajlen stvara vizionarske zvuke koji su ispred svog vremena, jer su, u žudnji, upile prošlost i sadašnjost. Neke njegove numere su instrumentali, a neke, kao “I Feel You” ili “Dream of You”, imaju tako moćne vokale i toliko su lako pamtljivi da danima nakon što ih čujete prvi put, možete da zateknete sebe kako ih pevušite.

Koncert švedske grupe „Mando Diao“ 7. decembra u Hali spotova

“Glockenspiel” je doživeo veliki uspeh na listama, a albumi koji su usledili, “Zeitgeist”, “Weltreise”, “Leben”, “Tag und Nacht”, “Sehnsucht” i “Atemlos”, izdati su u preko 26 zemalja. I, svi su naišli na jako dobre reakcije. Šiler ima sedam zlatnih ploča, dva zlatna DVD-a, dve platinaste ploče… nagrađen je Echo i Opus nagradama, imao je nekoliko nominacija za Grammy.

Šiler u beogradskoj Hali sportova 18. januara 2019.
Foto: Promo

Mnogo je svetski poznatih muzičara sa kojima je sarađivao i koji za njegov rad imaju samo reči hvale. “Muzika koja vas pomera negde duboko”, rekao je Mike Oldfield o njegovim kompozicijama. Voli ga i pijanista Lang Lang, kao i Sarah Brightman. A, September, Ana Torroja, Tarja Turunen, Despina Vandi, Anggun, Lenka, Nadia Ali… samo su neka od imena sa kojima je u svojoj uspešnoj karijeri sarađivao.

Koncert grupe „Brkovi“ 3. novembra u Hali sportova

Fon Dejlen ruši pravila muzičkog biznisa i bez obzira na to, ili možda baš zbog toga, i jeste uspešan! Šiler nema “frontmena” koji podstiče mase, nema superstara koji se smeje pred kamerama. Kristofer fon Dejlen nikome ne dozvoljava da mu nameće ono što je komercijalno: “Stvaram muziku kakvu bih i sam voleo da čujem i kupujem!”

Šiler u beogradskoj Hali sportova 18. januara 2019.Šiler će u martu 2019. objaviti album “Morgenstund” koji promoviše na “Die Neue Arena” turneji. Ova turneja, kao i njegova želja da upozna srpsku publiku, dovode ga i u Beograd!
– Prisustvujte i vi audio-vizuelnom spektaklu koji vam sprema ovaj muzički vizionar – dođite 18. januara u Halu sportova da čujete, vidite i doživite Šilera! Early bird ulaznice po ceni od 1.600 dinara (stajanje) i 2.000 dinara (sedenje) u prodaji su do 31. oktobra na svim prodajnim mestima Eventima – poručuju organizatori koncerta Charm music Serbia i Hala sportova.

PR

1 KOMENTAR

  1. Поређење Schiller са величинама типа Tangerine Dream… је заиста неумесно…. Као када поредимо Тому Здравковића са “звездама Гранда”

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde