Sarajevo Film Festival 2018: “Aga” najbolji film, Leon Lučev najbolji glumac

0
167

Sarajevo Film Festival 2018: "Aga" najbolji film, Leon Lučev najbolji glumac24. izdanje jugo-istočnog evropskog filma Sarajevo Film Festival održano je od 10. do 17. avgusta. Publika je videla rekordnih 266 filmova iz 54 države, a procena organizatora je kako je sve to videlo oko 100.000 gledalaca.

Film “Aga” bugarskog autora Milka Lazarova osvojio je “Srce Sarajeva” za najbolji film SFF. Ostvarenje govori o ljubavi dvoje ljudi koji žive u dalekim i nepreglednim ledenim pustinjama, a pri tom gaje istinsku toplinu i ljudskost u međusobnim odnosima. Uz plaketu, prvonagrađeni film je dobio i novčanu nagradu u iznosu od 16.000 evra. Rumunka Jona Uričaru je najbolja rediteljka zahvaljujući filmu “Limunada”, a hrvatski glumac Leon Lučev nagrađen je za mušku ulogu u filmu “Teret” srpskog reditelja Ognjena Glavonića. Za najbolju glumicu nagrada je otišla u ruke Mađarice Zofije Samozi za rolu u ostvarenju “Jedan dan”.

Milko Lazarov Aga SFF 2018
Reditelj Milko Lazarov za film “Aga” dobio je “Srce Sarajeva” za najbolji film, Foto: SFF
Serija „Jutro će promeniti sve“: Na jesen na RTS-u, premijera na Sarajevo Film Festivalu

– Hvala onima koji su me izabrali. Uvek imam nešto za reći, a sada sam ostao bez teksta. Osećam se fenomenalno. Ovo je bio najteži film do sada, s najtežom temom. Velika je bila odgovornost. Hvala svima od srca! – poručio je Lučev po preuzimanju nagrade.

„Svi smo mi iz istog filma“: Publika iz regiona snimila prvi vertikalni film
Leon Lučev, The Load, Heart of Sarajevo for the Best Actor,
Leon Lučev, najbolja muška uloga, Foto: SFF

Glavnim žirijem predsedavao je iranski reditelj i dvostruki dobitnik Oskara Ašhar Farhadi. Ostali članovi bili su Judita Franković Brdar, Majk Gudridž, Brižit Lakomb i Ana Urušadze.
Za najbolji dokumentarac proglašen je film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića iz Hrvatske. “Devetomesečni rat” Mađara Lasla Čuje dobio je specijalno priznanje žirija, a “Araf” turske rediteljke Didem Pekun nagradu za ljudska prava.

Otkupljena prava za distribuciju filma „Teret“ Ognjena Glavonića u Americi
Sarajevo Film Festival 2018: "Aga" najbolji film, Leon Lučev najbolji glumac
Dobitnici nagrada na Sarajevo Film Festivalu 2018, Foto: SFF

“Srce Sarajeva” za studentski film osvojio je “Poslednji poziv” mađarske autorke Hajni Kis, a autor najboljeg kratkog filma je Ermin Bravo iz BiH za “Dah”, uz specijalno prizanje “Ledenim bregovima” grčke autore Eirini Vianeli. Inače, sarajevskom glumcu Erminu Bravu “Dah” je debitantsko rediteljsko ostvarenje.
Turski reditelj Nuri Bilge Džejlan dobitnik je ovgodišnje nagrade za životno delo, odnosno počasnog “Srca Sarajeva”.

71. Kanski festival: „Variety“ i „Screen Daily“ pohvalili „Teret“ Ognjena Glavonića
Sarajevo Film Festival 2018: "Aga" najbolji film, Leon Lučev najbolji glumac
Foto: SFF

Nagrada publike 24. Sarajevo Film Festivala dobio je igrani film “Kapernaum”, dok je najviše glasova filmoljubaca među dokumentarnim filmovima osvojio “Srbenka”.

Sarajevo Film Festival 2018: "Aga" najbolji film, Leon Lučev najbolji glumac
Doviđenja, do sledeće godine, poručili su organizatori Festivala, Foto: SFF

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde