Vazduh 3: Šestominutne ovacije za 109 muzičara Filharmonije na bini Kolarca

0
114

Na Kolarcu je 19. januara održan koncert iz ciklusa “Vazduh” Beogradske filharmonije, a u okviru sezone “Pet elemenata”. Bila je to premijera Šostakovičeve simfonije u regionu.

BG filharmonija Vazduh 3, Šostakovič premijera, šestominutne ovacijeŠestominutne ovacije publike ispratile su ovaj istorijski događaj. Srpska premijera Šostakovičeve Četvrte simfonije u izvođenju Beogradske filharmonije i dirigenta Kristijana Mandeala ostaće dugo u sećanju svih prisutnih.

Beogradska filharmonija ispratila 2017. u ritmu superheroja

BG filharmonija Vazduh 3, Šostakovič premijera, šestominutne ovacijeSvi koji su se našli sinoć na Kolarcu prisustvovali su istorijskom trenutku. Ne samo otkrivanja ovog remek-dela već i izvanrednom izvođenju Beogradske filharmonije, za koje mnogi misle da je jedno od najboljih u sezoni.
– Ovo je bio jedan od najboljih koncerata sa Beogradskom filharmonijom. Ne mogu da tvrdim, ali čini mi se da je večeras bila premijera Šostakovičeve simfonije ne samo u Srbiji već i u ovom delu Balkana. To je razumljivo, nema puno orkestara koji mogu da je izvedu. Ona je jako teška. Na početku rada vam se čini da je hermetična, ali uz poniranje u njene dubine shvatate koliko je direktna – rekao je dirigent Kristijan Mandeal nakon izvođenja ove simfonije koje je i za njega bilo prvi put u veoma bogatoj karijeri.

Svetska ekskluziva: Beogradska filharmonija izvodi „Pogrebnu pesmu“ Stravinskog

BG filharmonija Vazduh 3, Šostakovič premijera, šestominutne ovacijeNije samo bina bila mala za neverovatnih 109 muzičara, već i dvorana Kolarca za publiku koja je stojeći, bez daha, pratila 60 minuta veličanstvenog, ali i potresnog dela jednog od najvećih simfoničara XX veka. Celokupno stvaralaštvo Šostakoviča obeleženo je nizom promenlјivih okolnosti vremena u kojem je živeo. Stvarao je dela koja su predstavlјala lični odraz revolucionarnih događaja u Rusiji. I istovremeno je bio hvalјen i osporavan. Četvrtu simfoniju kompozitor je povukao uoči premijere 1936. godine, pa je prvi put izvedena tek 25 godina kasnije u Moskvi.

Ovacije na otvaranju nove sezone Beogradske filharmonije

BG filharmonija Vazduh 3, Šostakovič premijera, šestominutne ovacijeZa nju se kaže da nije pisana za orkestar već za nervni sistem neverovatno preciznih refleksa. Upravo su tako svirali muzičari Beogradske filharmonije, prikazavši svu kompleksnost i delikatnost dela tako da je publika kroz muziku bukvalno mogla da vidi različite slike, scene i prizore. Iako su poslednje stranice simfonije odvele u najdublju tugu, samo što su svi došli do prvog daha, usledile su možda najduže ovacije do sada. Ganuta publika je uzvikivala “Bravo za našu Filharmoniju! Bravo za Šostakoviča!”

Neočekivana poseta: Ralf Fajns u Beogradskoj filharmoniji

BG filharmonija Vazduh 3, Šostakovič premijera, šestominutne ovacijeSpremiti za jednu radnu nedelju ovakvog muzičkog giganta bio je veliki podvig. Muzičari su bili predvođeni koncertmajstorom Miroslavom Pavlovićem. Posebno glasne ovacije dobili su fagotista Sava Đurić; Nenad Marinković na engleskom rogu; flautistkinje Stana Krstajić i Snježana Pavićević; zatim klarinetista Veljko Klenkovski; hornista Nikola Ćirić; i novi član – trombonista Ričard Viler, kome je baš ovaj koncert bio “vatreno krštenje” sa Filharmonijom.

Foto: Marko Đoković / Beogradska filharmonija

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde