Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene “matrjoške” najboljima

0
94

Održan je 6. Festival ruske klasične muzike Boljšoj, koji je publici pružio četiri dana fantastičnog muzičkog događaja na Mećavniku.

6.boljšoj završen
Foto: Boljšoj

Šesti Boljšoj festival je završen! Na kraju su dodeljene nagrade najboljim mladim muzičkim talentima i nastupio je violinista Roman Simović kao člana gudačkog seksteta specijalno oformljenog za ovu priliku. Program je zvanično zatvorio Vlatko Stefanovski trio na Trgu Nikole Tesle.

Laureati i žiri (zdesna na levo): Dražan Kosorić, Jurij Rozum i Zoran Komadina
Laureati i žiri (zdesna na levo): Dražan Kosorić, Jurij Rozum i Zoran Komadina, Foto: Boljšoj

Preko sedamdeset mladih umetnika muzičkih škola i akademija Srbije, Republike Srpske i Rusije nadmetalo se u muziciranju i pevanju u dve starosne kategorije. Oni su odabrani kao finalisti, nakon audicije održane u vidu poslatih snimaka sa nastupima. Selektor festivala, koji se održava uz podršku “Gasprom njefta”, bio je muzičar Dejan Sparavalo. Na Mećavniku su mladi talenti družili, učili od slavnih majstora i, naravno, borili se za nagrade festivala.

Emir Kusturica otvorio 6. Festival ruske muzike Boljšoj, Kostjukov i Radulović oduševili publiku
elizabeta karaulova zatvoren 6. boljšoj
Zlatna matrjoška u rukama pijanistkinje Elizavete Karaulove, Foto: Boljšoj

U kategoriji starijeg uzrasta (18-25 godina), Zlatnu matrjošku je osvojila pijanistkinja Elizaveta Karaulova (22) iz moskovskog konzervatorijuma “P. I. Čajkovski”. Srebrna matrjoška za osvojeno drugo mesto je pripala Ivani Damjanov (19), pijanistkinji iz Akademije umetnosti iz Novog Sada. A, Bronzana matrjoška je otšla u ruke Poline Šarovarove (20), mecosoporanu iz Muzičke škole “V. J. Šebalin” iz Omska.

– Veoma sam srećna. Odavde ću poneti divne uspomene. Nisam očekivala pobedu niti sam mislila na nagradu, svirala sam samo za publiku! – rekla je Karaulova, koja je pobedila izvodeći dela Čajkovskog, Mocarta i Lista. Klavir je počela da svira sa pet godina, a kaže da joj je idol njena profesorka Eliso Virsaladze, “najbolji pedagog i pijanista”.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu
Ivana Damjanov
Srebrna matrjoška za osvojeno drugo mesto je pripala Ivani Damjanov, Foto: Boljšoj

Najbolji takmičari uzrasta od 13 do 17 godina su violinistkinja Jana Jakovljević (13) iz Muzičke škole “Petar Konjović” iz Beograda, kojoj je pripala Zlatna matrjoška; violončelistkinja Sara Čano (17) iz Muzičke akademije iz Ljubljane, koja je osvojila Srebrnu matrjošku; dok je Bronzana matrjoška pripala Artjomu Bondaru (15), klarinetisti iz Dečje umetničke škole “A. M. Kuzmin” iz Jugre.

– Nisam očekivala pobedu, konkurencija je bila velika. U finalu sam izvodila introdukciju za “Tarantelu” Pabla de Sarasatea i “Montegi i Kapuleti” od Prokofjeva – rekla je Jana. I ona je instrument uzela prvi put sa pet godina. Idoli su joj Julijan Rahlin, Žanin Žansen i Denis Macujev. Ona je istakla da joj je ovo drugo učešće na Boljšoj festivalu.
– Susret sa zvezdama koje dolaze ovde nam mnogo znači. Daju nam savete, prošle godine su držali master klasove, ove godine nisu imali vremena, ali samim tim što smo ih slušali naučili smo mnogo više – kazala je Jana.

VLATKO STEFANOVSKI: Nisam školovan muzičar, ali sam dupli doktor nauka
sekset romana boljšoj
Violinista Roman Simović kao člana gudačkog seksteta specijalno oformljenog za ovu priliku, Foto: Boljšoj

Umeće mladih muzičara su ocenjivali: predsednik žirija Dražan Kosorić (dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu); Zoran Komadina (profesor muzičke teorije istog Univerziteta); i Jurij Rozum (narodni umetnik Rusije i pijanista).

– Naš posao nije bilo nimalo lak. Preslušali smo za četiri takmičarska dana veliki broj mladih izvođača. Svi su oni jako talentovani, zaljubljeni u muziku, posebni na neki svoj način i svi zaslužuju da dobiju nagrade. Međutim, propozicije su takve da je žiri morao da donese tešku odluku i dodeli samo šest nagrada. Naš zadatak je bio da nagradimo u ovom trenutku najkompletnije, najsigurnije, najspremnije takmičare koji najzrelije izvode svoj program. Iako je podela bila samo po uzrastu, ne po instrumentima ili broju izvođača, uvek se nađu odgovarajući parametri koje možete primeniti. A, i oni najbolji uvek se izdvoje iz mase – rekao je Kosorić. On je dodao da oni koji nisu dobili nagrade ne treba da budu razočarani, već da im, naprotiv, ovo bude podstrek da ponovo dođu.

„Ulysses“ 18. sezonu otvara koncertom Rade Šerbedžija, a zatvara Vlatko Stefanovski
kusta zavtaranje 6. boljšoj
Reditelj Emir Kusturica, osnivač Festivala Boljšoj, na zatvaranju manifestacije, Foto: Boljšoj

Roman Simović držeći u rukama “stradivari” violinu iz 1709. godine je svirao Gudački sekstet u de-molu i “Suvenir iz Firence” Čajkovskog. Izveo je ova dela sa sekstetom koji su, uz njega, činili Julijan Rahlin (viola); Sara Mekelrejvi (violina); Milena Simović (viola); Boris Andrijanov (čelo); i Dragan Đorđević (čelo). Zatim je kao solista nastupio sa Simfoniskim orkestrom Boljšoj festivala i dirigentom Ivanom Josipom Skenderom. Izvodili su Koncert za violinu i orkestar u D-duru op. 77 Johanesa Bramsa. Veče je svečano zatvorio Simfonijski orkestar “Patetičnom” simfonijom br. 6 u be-molu Čajkovskog.

STEFAN MILENKOVIĆ: Slušao sam „Bijelo dugme“ i pratio „Nadrealiste“

U okviru revijalnog dela, klasiku su zamenili bluz, rok i džez. Vlatko Stefanovski trio je svirao, uz specijalnog gosta Gerija Lukasa, do dva ujutro pod vedrim nebom.
Drvengrad je i ovog leta bio dom mladih talenata, uličnih svirača, ad hoc bendova… na svakom ćošku poneko je vežbao svoj nastup, pijanisti i violinisti su bili prave rok zvezde od kojih su traženi autogrami i slike, a čak se i iz obližnje štale sa kravama, nedaleko od kompleksa Drvengrada, čula klasična muzika. Ovde nisu potrebne leptir-mašne, frakovi ili svečane haljine i visoke potpetice da biste prisustvovali izvođenju Čajkovskog.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde