14. Joakim InterFest: Šest predstava na međunarodnom pozorišnom festivalu

0
70

Od 7. do 14. oktobra održaće se u Kragujevcu 14. Joakim InterFest.

14. Joakim InterFest: Šest predstava iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije

Na međunarodnom pozorišnom festivalu biće izvedeno šest predstava iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije. Međunarodni žiri dodeliće dve nagrade na Festivalu – Grand prix “Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini; i Specijalnu nagradu grada Kragujevca. Domaćin i organizator 14. Joakim InterFesta je Knjaževsko-srpski teatar, a glavni pokrovitelj grad Kragujevac.

“Ko se boji Virdžinije Vulf” – Šerbedžija ponovo u ulozi Džordža
Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, Foto: JIF

Od šest predstava koje su na repertoaru Festivala, prvo će biti izvedena “Slika Dorijana Greja”, Dramskog pozorišta “Nikola Vaptsarov” iz bugarskog Blagoevgrada. Slede “Tartif” Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor; pa “Hasanaginica” u režiji Andraša Urbana, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház; zatim će se festivalskoj publici predstaviti Pozorište Apolo 111 iz Bukurešta predstavom “Medejini dečaci”; dok će Pozorište “Ulysses” (Hrvatska) izvesti predstavu “Ko se boji Virdžinije Vulf”, u režiji Lenke Udovički. Na kraju Festivala će biti izvedena predstava “Zabava za Borisa” Prešernovog pozorišta Kranj i Pozorišta Ptuj.

4. Pozorišno proleće: Trijumf predstave “Tartif”
Slobodan Savić, Foto: JIF

Podsetimo, Joakim InterFest se održava svake jeseni u Kragujevcu, druge sedmice u oktobru. Festival je 2006. pokrenuo pozorišni reditelj Dragan Jakovljević, tadašnji direktor Knjaževsko-srpskog teatra. Od tada do danas, Festival je prolazio kroz različita razdoblja uspona i padova, u potrazi za čvrsto utemeljenim konceptom. Festival je dobio ime po “ocu srpskog pozorišta” Joakimu Vujiću, upravniku prvog srpskog pozorišta osnovanog u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije, 1835. godine.

Predstava “Sonet 66” u režiji Kokana Mladenovića najbolja na 12. Joakim InterFestu

Ove godine selektor i umetnički direktor Festivala je pozorišni kritičar Slobodan Savić.
– Pred nama je Festival koji slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište. Od ove godine njegov koncept je evro-regionalni, utemeljen na visokim umetničkim standardima. Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, predstave koje se hvataju u koštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike – rekao je Savić.

55. Festival “Joakim Vujić”: Pet nagrada za “Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim”

Od osnivanja Festivala do danas, na Joakim Inter Festu je izvedeno preko 140 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestvovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.

U okviru 14. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakim InterFest biće organizovana izložba “Velikani teatra” Gorana Dimića. Izložbom će biti predstavljeno više od 170 najznačajnijih pozorišnih ličnosti od Euripida do savremenih dramskih stvaralaca kako svetskih tako i domaćih. Autor Goran Dimić u formi plakata predstavlja svoj odnos i viđenje odabranih ličnosti. Otvaranje izložbe je 8. oktobra u 19h u Galeriji “Joakim”.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde