Serija o Nemanjićima počinje da se emituje poslednjeg dana ove godine

2
1907

“Nemanjići – rađanje kraljevine”, prva dramsko-igrana televizijska obrada perioda stvaranja dinastije Nemanjić, počeće da se emituje na RTS-u poslednjeg dana ove godine.

Nemanjici-f6
U seriji o Nemanjićima Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović kao Stefan Prvovenčani i Ana Dandolo, Foto: RTS

Serija o Nemanjićima je snjimljena na više od 70 lokacija u Srbiji i Republici Srpskoj. 222 glumca i oko 2.700 kaskadera i statista bilo je potrebno za stvaranje priče o počecima dinastije Nemanjić. Autori najavljuju seriju koja ne liči na strane produkcije, jer je priča naša i autentična.Nemanjići printskrin RTS
Scenarista Gordan Mihić, Foto: Printskrin RTS

– Očekujemo izuzetno veliko interesovanje publike koja do sada nije imala prilike da se putem televizijske dramske literature upozna sa našom istorijom, sa početkom stvaranja srpske države sa velikim uzletima, zanosima, posrnućima, strastima, grehovima, gresima -rekao je za RTS scenarista serije Gordan Mihić.

Pala poslednja klapa serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“

Radio-televizija Srbije se na ovaj način vraća produkciji velikih dokumentarno-igranih programa. Do sada nije rađena serija o Nemanjićima, a namera ove kuće je i da se nastavi sa traganjem kroz srpski srednji vek.

– Malo znamo o Nemanjićima, a možemo mnogo da naučimo od njih. Možemo da naučimo šta sve neko ko je mudar i hrabar može da uradi u 200 godina. Sasvim sam siguran da je Nemanjićima bilo teže nego nama poslednjih tridesetak godina, ali su oni uspeli da naprave novu državu, kulturu i civilizaciju – istakao je Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a.

Serija o Nemanjićima printskrin RTS
Dubravka Mijatović prvi put je igrala istorijsku ličnost, Foto: Printskrin RTS

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

Glumačka, produkciona i ekipa saradnika nemaju dilemu da li će se publici dopasti ono što su stvarali prethodnih pet meseci.
– Prvi put sam radila neki istorijski lik. rekla bih da to da ima svoje i prednosti i mane. Ali, sa nestrpljenjem čekam kako će to izgledati. Jer, čini mi se da ima sve uslove da bude zaista dobro – smatra glumica Dubravka Mijatović.

nemanjići printskrin RTS 2
Foto: Printskrin RTS

Ova serija, dodaju istoričari, neće biti istorijska čitanka, ali su kostimi, liturgijski obredi, dekor, oružje, insignije onakvi kakvi su zaista bili na dvoru Nemanjića.
– Mislim da je stvorena jedna dobra atmosfera u kojoj postoji mogućnost da se počne sa pravljenjem nečega što gledamo recimo na kanalu Histori. Dakle neka kombinacija dokumentarnog i igranog – objasnila je istoričarka Smilja Marjanović Dušanić.

Nemanjići printskrin RTS
Foto: Printskrin RTS

MLADEN NELEVIĆ: Vinograd me vraća u život

Glumci i statisti su tokom snimanja serije nosili i autentične replike oružja, oklopa, šlemova. Sve to na temperaturama koje su u početku bile ispod nule pa do 40 stepeni, koliko je bilo tokom snimanja završnih kadrova.

Izvor: RTS

2 KOMENTARA

  1. Prema prvoj epizodi, serija je krajnje diletantska ! Ozbiljna tema a scenario i režija katastrofalna, manje od amaterske a daleko od profesionalne, glumci neubedljivi, kamera “Žika slika” . Sve što je AV ushićeno najavio, pretvara se u prah i pepeo u mizancenu Serbije ! Bruka za šta se troše novci od nametnute pretplate ! Držite se Farme, Zadruge i parova !

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde