“Senke nad Balkanom” pred TV gledaocima od 22. oktobra

0
582

Prva epizoda nove domaća serije “Senke nad Balkanom”, reditelja Dragana Bjelogrlića premijerno će biti emitovana u nedelju 22. oktobra u 20 časova na Prvom programu Radio-televizije Srbije, kao i na još pet nacionalnih televizija u regionu i u Ruskoj federaciji. Oni koji su pogledali prve dve epizode (pilot) tvrde da se radi o produkciji koja podseća na najbolje savremene svetske serije.plakat senke nad balkanom

Dragan Bjelogrlić, koji “Senke nad Balkanom” potpisuje kao reditelj ovog puta se predstavlja dramskim trilerom čija je radnja smeštena u burni period s kraja dvadesetih godina prošlog veka. Balkan kao prostor u kome se ukrštaju visoka politika, lokalni interesi, kapital i kriminal je ambijent u kome se odigrava ova serija. Insistirajući na atmosferskim kadrovima, rediteljskim i scenarističkim neočekivanim obrtima i dobro izvajanim likovima, Dragan Bjelogrlić ovom serijom donosi “postmodernu balkanskog televizijskog prostora”.

senke nad balkanom
Dragan Bjelogrlić i Andrija Kuzmanović tumače glavne likove u seriji, Foto: Senke na Balkanu

Posle pilot-epizode na festivalima, odlične kritike za „Senke nad Balkanom“

– Od početka mi je bila ideja da napravim jednu našu temu, jednu našu priču koja je sa ovih prostora, a da je u narativnom, scenarističkom i vizuelnom smislu napravljena tako da bi mogla da bude zanimljiva i ljudima koji ne znaju gde se nalazi Balkan – izjavio je Bjela.

Bjelogrlić adaptira italijanski film „Savršeni stranci“ u pozorišnu predstavu

senke nad balkanom
Žarko Laušević u ulozi princa Đorđa Karađorđevića, Foto: Senke nadd Balkanom

Pored Bjelogrlića koji igra glavnu ulogu, u “Senkama nad Balkanom” gledaoci će gledati i Andriju Kuzmanovića; Gordana Kičića; Žarka Lauševića; Mariju Bergam… Ali i međunarodnu postavku, koju čine poslavljeni ruski glumci Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov; kao i ovdašnjoj publici dobro poznati glumci iz regiona – Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

„Senke nad Balkanom“: Ruski glumac zaljubljen u Srbiju

senke nad balkanom
Toni Mihajlovski , jedan od glumaca iz regiona, Foto: Senke nad Balkanom

Scenario za ovu seriju su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić. Muziku je i ovog puta uradio Magnifico (Manjifiko). Kostimograf je Boris Čakširan, a produkcija je RTS i Cobra film.

MAGNIFICO: Postao sam lični kompozitor Dragana Bjelogrlića

Inače, u snimanju prve sezone “Senki nad Balkanom”, koje je trajalo 99 dana i ima 11 epizoda; učestvovalo je više od 100 glumaca. Snimano je u Beogradu, Zrenjaninu, Filmskom studiju Baranda, Novom Sadu, Vršcu, Smederevu, Makedoniji.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde