8. FEDIS: “Senke nad Balkanom” najbolja i najgledanija serija u 2017/18

0
303

Festival domaćih igranih serija FEDIS, prvi je i jedini festival TV serija u jugoistočnoj Evropi. 8. FEDIS održan je 9. i 10. oktobra u Domu omladine Beograda.

8. FEDIS: "Senke nad Balkanom" najbolja i najgledanija domaća serija u 2017/18
“Zlatna antena” za “Senke nad Balkanom” – najbolja i najgledanija domaća serija

Televizijska serija “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića osvojila je sedam nagrada “Zlatna antena” od 12 kategorija. Njoj su pripale priznanja kao najbolja i najgledanija serija, zatim za najbolju režiju, kostim, fotografiju i muziku, a glumca Milica Gojković dobila je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

8. FEDIS 9. i 10. oktobra u Domu omladine, Miri Banjac „Zlatna antena“
8. FEDIS: "Senke nad Balkanom" najbolja i najgledanija serija u 2017/18
Sedam nagrada za seriju Dragana Bjelogrlića, Foto: FEDIS

Glumac Marko Janketić dobio je priznanje “Ljubiša Samardžić” za najbolju glavnu mušku rolu ostvarenu u seriji “Ubice mog oca 2”; Anita Mančić za najbolju glavnu žensku ulogu u seriji “Psi laju, vetar nosi”, za koju je nagrađen i montažer Stevan Marić. Milan Marić dobitnik je Zlatne antene za najbolju mušku epizodnu ulogu mladog Vukana u seriji “Nemanjići”; a Nataša Drakulić za scenario “Ubice mog oca 2”.

8. FEDIS: "Senke nad Balkanom" najbolja i najgledanija serija u 2017/18
Marko Janketić dobio je priznanje “Ljubiša Samardžić”, Foto: FEDIS

Jana Milić i Zoran Pajić proglašeni su za najpopularniji glumački par, a “Konak kod Hilmije” je najpopularnija serija iz regiona. Glumici Miri Banjac pripala je Zlatna antena za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji.

„Ubice moga oca“ najbolja serija na 7. FEDIS-u
8. FEDIS: "Senke nad Balkanom" najbolja i najgledanija serija u 2017/18
Najpopularniji glumački par – Jana Ilić Milić i Zoran Pajić, Foto: FEDIS

Inače, Festival domaćih igranih serija FEDIS je od ove godine ustanovio nagradu “Ljubiša Samardžić”. Kako je istakao direktor FEDIS-a Nenad Milenkvović, za svoju ideju dobio podršku porodice Samardžić.
– Poslednji put je Ljubiša bio u javnosti upravo u Domu omladine. Podržavamo ovo ideju Nenada Milenkovića i drago nam je što ga se neko seća iako više nije s nama! – izjavila je Mirjana Samardžić, supruga nedavno preminulog glumca i reditelja, koja je i uručila nagradu prvom laureatu, Marku Janketiću.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma
mira banjac
Miri Banjac pripala je Zlatna antena za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji (glumica u seriji “Psi laju, vetar nosi”)

Na panelu, koji je moderirao predsednik Color Press Group Robert Čoban, učestvovali su glumac Ivan Bekjarev; reditelj i odgovorni urednik Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a Marko Novaković; marketing menadžer Fox Networks Group Marko Dacić; izvršni urednik časopisa “Serije +” Miljan Tanić; i urednik magazina “TV novele” Stefan Zlatković.

“Senke” i “Ubice” promenile žanrovsku sliku Srbije
milan marić FEDIS
Milan Marić, Foto: Printskrin RTS

Učesnici panela su se dotakli i činjenice da glumci i reditelji ne dobijaju nikakvu nadoknadu od repriziranja serija i filmova, za razliku od kompozitora i muzičara koji se se izborili za naplatu autorskih prava, kao i teme finansiranja serija. Marko Novaković je rekao da RTS raspolaže određenim budžetom koji se raspoređuje po projektima, ali i da sve više rade koprodukcije poput serije o Tinu Ujeviću koju su snimili sa HRT-om.
– To nam je pokazalo da njihove četiri epizode igrano-dokumentarnog programa koštaju koliko naših 10 epizoda igrane serije, ali i njihov priliv od pretplate je veći nego naš – rekao je Novaković. On je dodao da je ponosan na serije “Senke nad Balkanom” i “Ubice moga oca”, koje su promenile “žanrovsku sliku Srbije”.

“Ubice mog oca 3”: Od 12. novembra nove epizode na TOP kanalu
FEDIS Marko Novaković
Marko Novaković, Foto: Printskrin RTS

Kazao je da nastoje da ponude raznovrsnost žanrova, balans između epohe i savremenog doba, urbanog i ruralnog, brinu i o mlađim generacijama… te tako je ovih dana počelo emitovanje nove serije “Jutro će promeniti sve”, a za još mlađe snima se “Moja generacija”.

Bekjarev je konstatovao da serije danas u dobroj meri konkurišu filmu, da “one lako ulaze u narod” i pohvalio RTS zbog repriziranja serija zbog kojeg je često kritikovan.
– Najbolji način da nove generacije saznaju šta je bilo pre njih jeste upravo da pogledaju stare i kvalitetne serije. Žao mi je što, recimo, dugo nije reprizirana, koja je meni promenila karijeru i život, “Banjica” – rekao je Bekjarev. Primetio je i da su se serije nekada, kada je “o njima odlučivao trust mozgova od Milovana Vitezovića, Save Mrmka, Slobodana Stojanovića pa na dalje”, rađene mnogo studioznije, ozbiljnije i bile su kvalitetnije.

Bjeline „Senke nad Balkanom 2“ i „Žigosani u reketu“ premijerno na TOP kanalu
Nenad Milenković i Ivan Bekjarev, Foto: FEDIS

– Danas se jedna epizoda snimi za dan. Ne može tako! Ja sam prošle godine, kada sam bio u žiriju niškog festivala, rekao na konferenciji za novinare da kada bismo izbacili iz jednog filma svaku rečenicu u kojoj je psovka, ostalo bi nam 15 minuta od filma. Problem je što je ulični jezik ušao u scenski – rekao je Bekjarev.

E. A. / Izvor: RTS, Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde